Muffinki z kremem maślanym

Muffinki z kremem maślanym

Muffinki z kremem maślanym, w pięknym różowym kolorze. Idealne na przyjęcie w gronie najbliższych, urodziny, czy Dzień Kobiet. Muffinki ne tylko smakują wyśmienicie, ale też cieszą oko :)

Składniki:

Muffinki: Krem:
  • 230g dobrej jakości masła
  • 2.5 szklanki cukru pudru
  • 2.5 łyżki śmietanki 36%
  • odrobina czerwonego barwnika w proszku ( jeśli chcemy otrzymać krem w kolorze )

Przygotowanie:

Muffinki:
  1. Masło o temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, do uzyskania jasnej, puszystej masy. Stopniowo do utartego masła dodajemy po 1 jajku, dokładnie miksując po dodaniu każdego. Do masy dodajemy jogurt naturalny, mieszamy silikonową szpatułką, na koniec wsypując obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Mieszamy ciasto szpatułką, do połączenia się dokładnie całości.
  2. Ciasto na muffinki nakładamy do papierowych foremek, do ich 3/4 wysokości. Wstawiamy do rozgrzanego do 160 stopni piekarnika, pieczemy 30 minut. Po upieczeniu, odstawiamy muffinki do przestygnięcia.
Krem:
  1. Miękkie masło, o temperaturze pokojowej, ucieramy z cukrem pudrem, do uzyskania jasnej, puszystej masy maślanej, dodajemy śmietankę 36% i barwnik jeśli dodajemy. Mieszamy krem szpatułką silikonową, by śmietanka i barwnik dobrze się rozprowadziły.
  2. Gotowy krem przekładamy do worka cukierniczego z końcówką 1M. Przestudzone babeczki dekorujemy kremem. Trzymając worek cukierniczy pionowo, zaczynamy wyciskać krem od środka, zataczając koło do zewnątrz.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Muffinki z kremem maślanym

Muffinki z kremem maślanym to szybki i łatwy przepis kulinarny. W kategorii Desery i napoje znajdziesz więcej ciekawych i łatwych przepisów. Muffinki z kremem maślanym zdecydowanie polecam każdemu.

Moja strona używa ciasteczek.