Przepis na ciasto bez pieczenia, Śnieżny Puch. Szybki i łatwy sernik na zimno, swoją konsystencją przypominający piankę.
Składniki:
- 1kg twarogu sernikowego
- 2 galaretki cytrynowe
- 1 szklanka cukru pudru
- 500ml gorącej wody
- 300g śmietanki 30%
- herbatniki Petit Beurre
- 100g wiórek kokosowych
Przygotowanie:
- Dwie galaretki rozpuszczamy w 500ml gorącej wody, odstawiamy do wystudzenia. Galaretka powinna być chłodna, ale ciągle płynna. Wiórki kokosowe podprażamy na suchej patelni do zarumienienia, odstawiamy do wystudzenia. Śmietankę ubijamy na sztywno.
- W wysokiej misie miksujemy twaróg z cukrem pudrem, po chwili wlewamy chłodną galaretkę, miksujemy chwilę do uzyskania jednolitej konsystencji, dodajemy ubitą na sztywno śmietankę, całość mieszamy szpatułką do połączenia się.
- Blachę ( 28x23cm ) wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy warstwę herbatników, wylewamy na nie masę i wkładamy do lodówki. Kiedy w lodówce masa lekko stężeje, posypujemy wierzch prażonymi wiórkami kokosowymi i z powrotem wkładamy do lodówki, do całkowitego stężenia się ciasta, najlepiej na noc.