Przepis na placki na maślance z jabłkami i nasionami chia. Ten przepis to absolutny hit jeśli chodzi o placki z jabłkami. Są idealne! Chrupiące z zewnątrz, soczyste i mięciutkie w środku.
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżka esencji waniliowej
- 2 jajka ( żółtka i białka osobno )
- 1,5 szklanki maślanki
- 2 łyżki nasion chia
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 średnie jabłka
- olej kokosowy do smażenia
Przygotowanie:
- Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w drobną kosteczkę, skrapiamy sokiem z cytryny.
- Mąkę i sodę wsypujemy do miski, mieszamy do połączenia. Dodajemy żółtka, maślankę, chia i miksujemy chwilkę, tylko do połączenia się składników.
- Białka ubijamy na sztywną pianę w osobnej miseczce. Sztywną przekładamy do ciasta na placki, delikatnie mieszając całość do uzyskania jednolitego ciasta. Ciasto powinno być gęste.
- Wsypujemy jabłka do ciasta, mieszamy. Smażymy na średnio rozgrzanym oleju z obu stron. Można przykryć placuszki pokrywką na czas smażenia, szybciej dojdą w środku i na pewno nie będą surowe.
- Po usmażeniu placków, każdego odkładamy na ręcznik papierowy by odsączyć nadmiar tłuszczu.
- Placki z jabłkami podajemy tak jak lubimy, oprószone cukrem pudrem, z jogurtem, świeżymi owocami, sosem owocowym lub dżemem.