Placki na maślance z jabłkami i nasionami chia

5/5 - (3 oceny)

Przepis na placki na maślance z jabłkami i nasionami chia. Ten przepis to absolutny hit jeśli chodzi o placki z jabłkami. Są idealne! Chrupiące z zewnątrz, soczyste i mięciutkie w środku.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka esencji waniliowej
  • 2 jajka ( żółtka i białka osobno )
  • 1,5 szklanki maślanki
  • 2 łyżki nasion chia
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 średnie jabłka
  • olej kokosowy do smażenia

Przygotowanie:

  1. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w drobną kosteczkę, skrapiamy sokiem z cytryny.
  2. Mąkę i sodę wsypujemy do miski, mieszamy do połączenia. Dodajemy żółtka, maślankę, chia i miksujemy chwilkę, tylko do połączenia się składników.
  3. Białka ubijamy na sztywną pianę w osobnej miseczce. Sztywną przekładamy do ciasta na placki, delikatnie mieszając całość do uzyskania jednolitego ciasta. Ciasto powinno być gęste.
  4. Wsypujemy jabłka do ciasta, mieszamy. Smażymy na średnio rozgrzanym oleju z obu stron. Można przykryć placuszki pokrywką na czas smażenia, szybciej dojdą w środku i na pewno nie będą surowe.
  5. Po usmażeniu placków, każdego odkładamy na ręcznik papierowy by odsączyć nadmiar tłuszczu.
  6. Placki z jabłkami podajemy tak jak lubimy, oprószone cukrem pudrem, z jogurtem, świeżymi owocami, sosem owocowym lub dżemem.

Udostępnij przepis

Pinterest

Sprawdź te przepisy

Pasta jajeczna z awokado
Sałatka – szpinak, salami, feta
Placki na maślance z jabłkami i nasionami chia
Sałatka grecka
Fit majonez
Placuszki z kaszy manny
Gulasz z piersi kurczaka
Zupa w 10 minut! Krem z mrożonego groszku

Placki na maślance z jabłkami i nasionami chia

Placki na maślance z jabłkami i nasionami chia to szybki i łatwy przepis kulinarny. W kategorii Fit znajdziesz więcej ciekawych i łatwych przepisów. Placki na maślance z jabłkami i nasionami chia zdecydowanie polecam każdemu.

Smakowało? Napisz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *



BRAK KOMENTARZY

Bądź pierwszy