Ciasto czekoladowe

Przepis na pyszne, klasyczne, najzwyklejsze ciasto czekoladowe. Ciasto czekoladowe przygotowane z czekolady gorzkiej i mlecznej, dodatkowo z polewą czekoladową na wierzchu.  Ciasto okryte woreczkiem, lub schowane w pojemniczku, zachowa świeżość i puszystość do kolejnego dnia. Przepis na ciasto czekoladowe znalazłam kiedyś u Asi z bloga kwestia smaku, szukając szybkiego deseru do popołudniowej kawy. Od tamtej pory gości u mnie regularnie, dlatego polecam i zachęcam do wypróbowania ciasta.

Składniki:

Ciasto:

  • 50g czekolady gorzkiej
  • 50g czekolady mlecznej
  • 80g masła
  • 0.5 szklanki mleka
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0.5 szklanki cukru
  • 2 jajka

Polewa:

  • 50g czekolady gorzkiej
  • 50g czekolady mlecznej
  • 50g masła

Przygotowanie:

Ciasto:

  1. Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni. Czekolady i masło roztapiamy w małym garnuszku, na małym ogniu.  Kiedy czekolada będzie już płynna, dodajemy mleko, mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji, zdejmujemy z ognia.
  2. Jajka z cukrem ubijamy mikserem na jasną, puszystą masę, dodajemy mąkę z proszkiem, mieszamy szpatułką, a następnie dodajemy roztopione czekolady mieszając już całość szpatułką, tylko do połączenia się całości w jednolitą, czekoladową masę.
  3.  Ciasto przelewamy do tortownicy 21cm, pieczemy 45 minut. Po upieczeniu studzimy ciasto w formie, a kiedy będzie już ostudzone, polewamy wierzch ciasta polewą.

Polewa:

  1. Czekolady z masłem umieszczamy w garnuszku, roztapiamy na małym ogniu. Polewę wylewamy na wierzch upieczonego ciasta.

Powiązane przepisy

Ciasto czekoladowe

Dodaj komentarz

BRAK KOMENTARZY

Ciasto czekoladowe

Ciasto czekoladowe przygotowane z czekolady gorzkiej i mlecznej, z polewą czekoladową na wierzchu. Puszyste ciasto czekoladowe, łatwe w przygotowaniu. Przepis na ciasto czekoladowe, z którym poradzi sobie każdy. Ciasto czekoladowe z tego przepisu jest nie tylko łatwe i szybkie w przygotowaniu, ale również smakuje wyśmienicie, jest puszyste i wilgotne, a swoją świeżość zachowuje jeszcze następnego dnia. Ciasto czekoladowe idealnie sprawdzi się jako poobiedni deser, do niedzielnej kawki, czy jako przekąska do zabrania ze sobą w pojemniczku. Zachęcam do wypróbowania przepisu i upieczenia tak pysznego ciasta czekoladowego.

Informujemy, iż w celu optymalizacji treści dostępnych w naszym serwisie, dostosowania ich do indywidualnych potrzeb korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies.