Kruche ciasteczka migdałowe

Kruche ciasteczka migdałowe przełożone dżemem malinowym. Upieczone ciasteczka można przełożyć dowolnym, ulubionym dżemem, lub kremem. Przepis na kruche ciasteczka jest bardzo łatwy i przyjemny w przygotowaniu, a tak przygotowane, pachnące migdałami to obowiązkowa pozycja podczas świąt Bożego Narodzenia.

Składniki:

  • 100g miękkiego masła
  • 70g cukru
  • 1 duże jajko
  • 50g mielonych migdałów
  • 180g mąki pszennej
  • 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • dżem malinowy

Przygotowanie:

  1. W misce ucieramy dokładnie masło z cukrem, do uzyskania jasnej masy maślanej, dodajemy jajko, miksujemy jeszcze chwilę. Do masy dodajemy mąkę, mielone migdały i proszek dopieczenia, wyrabiamy ciasto nadal mikserem, lub ręką, do uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto owijamy w folię spożywczą, wkładamy do lodówki na godzinę.
  2. Rozgrzewamy piekarnik do 180st. Ciasto na ciasteczka, dzielimy na 2-3 części i podczas kiedy pracujemy z jedną częścią, resztę trzymamy w lodówce. Na oprószonym mąką blacie kuchennym, wałkujemy cienko ciasto, wykrawamy foremką kółka, w połowie z nich robiąc okienko w dowolnym kształcie. Pieczemy ciasteczka około 10 minut, do lekkiego zarumienienia się ciastek.
  3. Upieczone i wystudzone ciasteczka, przekładamy dżemem, smarując część ciastka bez okienka, połową łyżeczki dżemu, dociskamy lekko ciastkiem z dziurką. Możemy lekko oprószyć ciasteczka cukrem pudrem.
Kruche ciasteczka migdałowe

Dodaj komentarz

1 Comment

  1. Kasia

    17 grudnia 2019 at 18:01

    Ile sztuk wychodzi z tego przepisu?

    Odpowiedz

Kruche ciasteczka migdałowe

Kruche ciasteczka migdałowe przełożone dżemem malinowym. Upieczone ciasteczka można przełożyć dowolnym, ulubionym dżemem, lub kremem. Przepis na kruche ciasteczka jest bardzo łatwy i przyjemny w przygotowaniu, a tak przygotowane, pachnące migdałami ciasteczka to obowiązkowa pozycja podczas świąt Bożego Narodzenia. Kruche ciasteczka to zdecydowany hit nie tylko w moim domu, ale i większości z was. Nic w tym dziwnego, bo kruche ciasteczka to najłatwiejsze, najlepsze i najdelikatniejsze ciasteczka, które zawsze się udają i zawsze smakują, zarówno najmłodszym, jak i starszym. Dzisiejszy przepis na ciasteczka kruche jest z dodatkiem mielonych migdałów, które ze zwykłych kruchych ciastek, stworzyły pyszne, pachnące migdałami i świętami ciasteczka migdałowe. Słodycz ciasteczek w tym przepisie, przełamuje cienka warstwa dżemu malinowego. Zobacz inne przepisy na ciasteczka na blogu.

Informujemy, iż w celu optymalizacji treści dostępnych w naszym serwisie, dostosowania ich do indywidualnych potrzeb korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies.