Kruche, delikatne rogaliki z domowymi powidłami śliwkowymi. Kruche rogaliki są idealną przekąską do szkoły, do pracy, do kawy, lub na świąteczny stół u boku innych ciast i słodkości.
Składniki:
- 300g mąki pszennej
- 100g masła
- 3 żółtka
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki cukru
- 1 słoiczek powideł śliwkowych bez cukru
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki oprócz powideł, łączymy ze sobą w misce za pomocą robota kuchennego, lub rękoma, do uzyskania jednolitego, gładkiego ciasta. Ciasto dzielimy na 2 równe części, wkładamy do woreczków i odkładamy do lodówki na 30minut, by się schłodziło.
- Rozgrzewamy piekarnik do 180st. Schłodzone ciasto ( najpierw z jednego woreczka, później dokładnie tak samo robimy z pozostałym ciastem ), wałkujemy na podsypanym mąką blacie kuchennym, nadając mu kształt dużego koła. Dzielimy koło na równych trójkątów, na każdy trójkąt, przy brzegu w najszerszym miejscu, nakładamy po 0.5-1 łyżeczki powideł śliwkowych, zwijamy trójkąt nadając kształt rogalika.
- Pozwijane rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy mniej więcej 10 minut, do momentu kiedy rogaliki się zarumienią. Po przestygnięciu, opcjonalnie rogaliki oprószamy lekko cukrem pudrem.
Basia
3 lata temuboskie w smaku