Ciasto ” Niebo ” z jabłkami i kremem orzechowym
4.9 (97.51%) 185 ocen

Ciasto ” Niebo ” z jabłkami i kremem orzechowym

Ciasto " Niebo " z jabłkami i kremem orzechowym to idealne połączenie lekko kwaśnych jabłek, ze słodkością polewy czekoladowej i masy orzechowej. Kompozycja idealna. Ciasto jest idealne na święta, chyba ta masa orzechowa z polewą czekoladową wprawia w taki świąteczny nastrój ;)

Ciasto wydaje się dość skomplikowane i ma obszerny przepis, ale jest bardzo łatwe w przygotowaniu. Wymaga tylko nieco czasu, by każda kolejna warstwa mogła stężeć.

Przepis na ciacho znalazłam u małej cukierenki ( malacukierenka.pl ), która jest mistrzem słodkości :)

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 300g mąki pszennej
  • 170g miękkiego masła
  • 70g cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 żółtka

Masa jabłkowa:

  • 1,5kg jabłek ( waga przed obraniem )
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 cytryna

Krem orzechowy:

  • 250g obranych orzechów włoskich
  • 250ml gorącego mleka
  • 250g masła w temperaturze pokojowej
  • 100g cukru pudru

Polewa czekoladowa:

  • 80g masła
  • 2 łyżki kakao gorzkiego, ciemnego
  • 7 łyżek wody
  • 4 łyżki cukru

Przygotowanie:

Ciasto kruche:

  1. Mąkę, masło, cukier puder i proszek do pieczenia, wkładamy do miski i rozcieramy palcami, do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dodajemy żółtka i zagniatamy na gładkie, jednolite ciasto. 
  2. Ciasto wałkujemy podsypując lekko mąką, na prostokąt wielkości blachy 34x24cm, wykładamy blachę papierem do pieczenia, przekładamy rozwałkowane ciasto,nakłuwamy gęsto widelcem. Blachę z ciastem wkładamy do lodówki na 1 godzinę.
  3. Po godzinie rozgrzewamy piekarnik do 180st., wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika, pieczemy przez 20 minut. Upieczony spód wyciągamy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Masa jabłkowa:

  1. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce, na dużych oczkach. Skrapiamy świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny, przekładamy do garnka, podgrzewamy około 5 minut na dość intensywnym ogniu. Zdejmujemy jabłka z ognia, wsypujemy galaretkę, mieszamy dokładnie i tak przygotowaną masę jabłkową, przekładamy na upieczony i wystudzony spód. Wyrównujemy masę jabłkową na spodzie, wkładamy do lodówki, by stężała.
  2. W międzyczasie kiedy masa jabłkowa tężeje, warto przygotować orzechy do kremu, ponieważ one również potrzebują nieco czasu, by przestygnąć.

Krem orzechowy:

  1. Orzechy rozdrabniamy w malakserze na gładką mąkę. Zalewamy zmielone orzechy gorącym mlekiem, mieszamy, przykrywamy talerzykiem i odstawiamy do ich całkowitego ostygnięcia. Orzechy muszą mieć temperaturę pokojową!
  2. Masło z cukrem przekładamy do miski, miksujemy chwilę, do uzyskania jasnej, gładkiej masy. Do tak utartego masła, w 3 partiach dodajemy namoczone orzechy, miksując dokładnie po każdej partii.
  3. Krem orzechowy wykładamy na stężałą już masę jabłkową. Wyrównujemy wierzch, wkładamy do lodówki do stężenia masy.

Polewa czekoladowa:

  1. Składniki na polewę przekładamy do garnuszka, stawiamy na ogniu i mieszając co chwilę, czekamy, aż wszystkie składniki się rozpuszczą, łącząc w jednolitą masę. Kiedy tak się stanie, zostawiamy całość na ogniu, nie mieszając, by polewa intensywnie się gotowała, przez około 2-3 minuty. Odstawiamy polewę do przestygnięcia, może być lekko ciepła, ale nie gorąca.
  2. Na wierzch ciasta wylewamy polewę czekoladową. Delikatnie łyżką rozprowadzamy ją równomiernie na całej powierzchni. Polewę dodatkowo można posypać posiekanymi orzechami włoskimi, ale nie jest to konieczne. Wkładamy ciasto do lodówki, by polewa stężała. Ciasto najlepiej kroić następnego dnia, kiedy całość nieco się przegryzie, a spód lekko zmięknie od jabłek.

Dodaj komentarz

4 komentarze

  1. Ewa

    13 listopada 2019 at 06:13

    Uwielbiam to ciasto, co roku tez piekę na święta, bo na prawde idealnie się w nie wpisuje. Jablka + orzechy to cudowne smaki

    Odpowiedz
  2. Aga

    9 listopada 2019 at 12:58

    będę piekła na święta bożego narodzenia. Jabłka i orzechy to musi być pyszne

    Odpowiedz
  3. Anonim

    28 października 2019 at 06:26

    Wygląda przepysznie i rzeczywiście jakby świątecznie 🙂 przygotuje na próbę i kto wie czy nie pojawi się na świątecznym stole.

    Odpowiedz
  4. Justyna

    26 października 2019 at 12:31

    to ciasto rzeczywiście musi smakować jak niebo i to jesienne! 😉 przepis zapisany do wypróbowania niebawem! serdecznie zapraszam do zgłoszenia przepisu do orzechowej akcji na durszlak.pl 🙂

    Odpowiedz

Ciasto ” Niebo ” z jabłkami i kremem orzechowym

Ciasto ” Niebo ” z jabłkami i kremem orzechowym to idealne połączenie lekko kwaśnych jabłek, ze słodkością polewy czekoladowej i masy orzechowej. Kompozycja idealna. Ciasto jest idealne na święta bożego narodzenia, chyba ta masa orzechowa z polewą czekoladową wprawia w taki świąteczny nastrój ;). Zdecydowanie ta propozycja ciasta powinna znaleźć się na świątecznym stole w boże narodzenie, tuż obok innych przepisów na boże narodzenie.
Ciasto z kremem orzechowym, ciasto z jabłkami to moje ulubione ciasta. Ciasto z jabłkami to nie tylko szarlotki, czy jabłeczniki. Tutaj przełamanie masy jabłkowej, kremem orzechowym spisało się idealnie, a ciasto nabrało wyjątkowego charakteru. Ciasto niebo, lub nazywane czasami niebo w gębie, zdecydowanie zasługuje na nadaną mu nazwę. To na prawdę niebo, niebo w gębie 🙂

Moja strona używa ciasteczek.