Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami
Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami
4.5 (90%) 2 ocen

Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami

Gołąbki bez mięsa, z farszem z kaszy gryczanej i grzybów. Pyszna propozycja zarówno na świąteczny stół, jak i na co dzień :)

Składniki:

  • główka kapusty włoskiej
  • 2 woreczki kaszy gryczanej
  • 3 garście suszonych grzybów leśnych
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 1 jajko
  • sól, pieprz do smaku
  • Sos:
  • woda z namoczonych grzybów
  • 100ml śmietanki 30%
  • 100ml wody
  • łyżka mąki pszennej
  • sól, pieprz, cukier i sok z cytryny do smaku

Przygotowanie:

  1. Suszone grzyby zalewamy 400ml gorącej wody, odstawiamy na minimum 2 godziny.
  2. Z kapusty odrywamy wierzchnie, brzydkie liście, odkładamy je na później.
  3. Wycinamy z główki kapusty tzw. głąb, co ułatwi zdejmowanie pojedynczych liści, potrzebnych do gołąbków. Zdejmujemy delikatnie kolejno kilkanaście liści.
  4. W dużym garnku gotujemy wodę, a kiedy będzie już wrząca, zanurzamy pojedynczo każdy liść na kilkanaście sekund, do momentu, aż stanie się elastyczny. Odkładamy do przestygnięcia.
  5. Farsz:
  6. Kaszę gryczaną gotujemy według wskazówek na opakowaniu. Przesypujemy do miski.
  7. Grzyby odsączamy z wody, w której się moczyły ( wody nie wylewamy ! ), kroimy na małe paseczki.
  8. Cebulę siekamy w drobną kostkę, przesmażamy na maśle. Dorzucamy do cebuli pokrojone grzyby, obsmażamy razem kilka minut, w międzyczasie przyprawiając solą, pieprzem, sokiem z cytryny.
  9. Obsmażone grzyby z cebulą przekładamy do ugotowanej wcześniej kaszy. Dodajemy jajko, mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
  10. W razie konieczności, doprawiamy do smaku.
  11. Na każdy liść nakładamy około 2-3 łyżki farszu i zwijamy na kształt gołąbka.
  12. Na dnie wysokiego, dużego garnka układamy umyte liście, które odłożyliśmy na samym początku.
  13. Gołąbki układamy ściśle w garnku, zalewamy wodą, lub bulionem, tak by zakryły je w 2/3 wysokości.
  14. Gotujemy do miękkości kapusty, tj. około 30-60 minut.
  15. Sos grzybowy
  16. Gotujemy wodę z grzybów, doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny.
  17. W szklance łączymy ze sobą wodę, kremówkę i mąkę, mieszając energicznie widelcem.
  18. Wlewamy do garnka, mieszamy energicznie do uzyskania konsystencji gęstego sosu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

3 komentarze

  1. Usuwanie wtryskiwaczy

    10 sierpnia 2018 at 11:45

    Pyszne połączenie !

    Odpowiedz
  2. Kasia

    19 grudnia 2017 at 18:08

    Gołąbki -moje ulubione. Pycha.

    Odpowiedz
  3. Zuza

    18 listopada 2017 at 20:33

    kasza i grzyby – wszystko co uwielbiam 🙂 mniam!!

    Odpowiedz

Moja strona używa ciasteczek.