Pierogi ruskie – przepis

Pierogi ruskie – przepis

Przepis na najpyszniejsze, klasyczne pierogi ruskie, z delikatnym,  mięciutkim ciastem i idealnie dobranym farszem. Najlepsze pierogi, jak u mamy 😍

Składniki:

Ciasto na pierogi ruskie:

  • 600g mąki pszennej
  • 300ml wrzątku
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli

Farsz na pierogi ruskie:

  • 500g ziemniaków
  • 500g twarogu
  • 1 duża cebula
  • świeżo zmielony pieprz i sól

Przygotowanie:

Farsz na pierogi ruskie:

  1. Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej 2 łyżeczkami soli  wodzie. Ugotowane ziemniaki odcedzamy i dokładnie ubijamy tłuczkiem do ziemniaków, lub przeciskamy przez praskę do ziemniaków.
  2. Do ziemniaków dodajemy rozgnieciony twaróg i pokrojoną w kostkę, podsmażoną na maśle cebulkę. Doprawiamy farsz solą i pieprzem do smaku. Mieszamy całość dokładnie do połączenia się farszu w jednolitą masę ( najlepiej zrobić to ręką ).
  3.  Farsz na pierogi można przygotować dzień wcześniej i trzymać w lodówce.

Ciasto na pierogi ruskie i ich lepienie:

  1. Mąką z solą wsypujemy do miski, dodajemy olej i wrzątek. Mieszamy początkowo łyżką do wstępnego połączenia się składników, a następnie wykładamy ciasto na blat i zagniatamy ręką, do momentu, aż ciasto utworzy gładką, jednolitą kulę. Wkładamy zagniecione ciasto do woreczka, odkładamy na 30 minut.
  2.  Po 30 minutach, wyciągamy ciasto z woreczka na lekko oprószony mąką blat i wałkujemy na cieniutki placek. Szklanką wykrawamy kółka, na każde nakładamy mniej więcej łyżkę farszu, składamy na pół i zaciskamy brzegi, by farsz podczas gotowania nie wydostał się z pieroga ;).
  3.  W dużym garnku gotujemy wodę z dodatkiem łyżeczki soli i łyżki oleju. Wrzucamy pierogi na wrzącą wodę, mieszamy delikatnie i gotujemy pierogi od ponownego zagotowania się wody, przez 3-4 minuty.
  4. Pierogi podajemy z podmsmażoną na maśle cebulką, skwarkami, lub z kwaśną śmietaną.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

4 komentarze

  1. MONKA

    20 października 2019 at 13:14

    APETYCZNIE WYGLĄDAJĄ 😉 UWIELBIAM PIEROGI RUSKIE

    Odpowiedz
  2. Krysia

    19 października 2019 at 14:33

    Najlepsze jakie jadłam. W końcu polubiłam robić pierogi tylko mam problem bo rodzina już zapowiedziała że chcą częściej haha

    Odpowiedz
  3. Asia

    9 października 2019 at 09:29

    Kocham pierogi ruskie 🥰

    Odpowiedz

Pierogi ruskie – przepis

Pierogi ruskie – przepis to szybki i łatwy przepis kulinarny. W kategorii Boże Narodzenie znajdziesz więcej ciekawych i łatwych przepisów. Pierogi ruskie – przepis zdecydowanie polecam każdemu.

Moja strona używa ciasteczek.