Przepis na pyszne, mięciutkie i pachnące bułeczki drożdżowe z rabarbarem, truskawkami i kruszonką. W sezonie na rabarbar i truskawki to pozycja obowiązkowa.
Składniki:
Bułeczki:- 500g mąki pszennej tortowej
- 300ml mleka
- 100g roztopionego masła
- 1 jajko + 1 do posmarowania bułeczek
- 10g drożdży suchych
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
- około 500g rabarbaru
- garść świeżych truskawek
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
- 50g masła
- 120g cukru
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
- 80g mąki pszennej tortowej
Przygotowanie:
- Rabarbar kroimy w małe kawałeczki, truskawki na połówki, lub ćwiartki jeśli są duże, mieszamy z cukrem. Odstawiamy na bok.
- Wszystkie składniki na kruszonkę wsypujemy do miski i wyrabiamy rozcierając palcami, do momentu otrzymania efektu piasku z grudkami.
- Mąkę pszenną mieszamy z suchymi drożdżami, dodajemy mleko, masło, cukier i jedno jajko.
- Wyrabiamy ciasto, aż stanie się elastyczne. Wkładamy ciasto do oprószonej mąką miski, odstawiamy przykryte ściereczką, do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
- Wyrośnięte ciasto chwilę zagniatamy, dzielimy na 12-13 równych części, z których formujemy małe, równe kulki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem w sporej odległości od siebie, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
- Po wyrośnięciu bułeczek, środek każdej z nich spłaszczamy maksymalnie, zostawiając tylko brzegi. Na środek każdej bułeczki układamy sporą ilość rabarbaru z truskawkami, tak by wypełnić nim całe wgłębienie.
- Smarujemy każdą bułeczkę roztrzepanym jajkiem.
- Obficie posypujemy bułeczki z rabarbarem i truskawkami kruszonką i wstawiamy do rozgrzanego do 180st. piekarnika, pieczemy bułeczki 20-30 minut, w zależności od piekarnika.
Tomek
2 lata temuSupper przepis
ja
2 lata temusuper bułeczki polecam
Krzysiek
2 lata temudrożdżówki uwielbiam
Seba
2 lata temuPycha