Łatwa szarlotka na kruchym cieście. Szarlotkę z tego przepisu przygotowałam na mące orkiszowej, pełnoziarnistej - stąd jej ciemny kolor. Szarlotkę na kruchym cieście możesz upiec ze zwykłej mąki pszennej, mąki owsianej, lub pełnoziarnistej, tak jak ja.
Forma w której piekłam szarlotkę, miała wymiary 31x21cm :)
Składniki:
- 330g mąki orkiszowej pełnoziarnistej typ 2000
- 200g masła
- 1 jajko
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50g cukru
- 1op. cukru waniliowego ( 16g )
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki oprócz jabłek, zagniatamy ręcznie, lub za pomocą robota z hakami, na gładkie ciasto. Ciasto formujemy w kulę, owijamy w woreczek i wkładamy do lodówki na około 1-1,5 godz.
- W czasie kiedy ciasto się chłodzi, możemy zająć się przygotowaniem jabłek i blachy na ciasto. Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
- Po wyznaczonym czasie, kiedy ciasto jest już schłodzone, dzielimy je na dwie części - większą i mniejszą. Jedna z części powinna być trochę większa od drugiej. Tę mniejszą wkładamy do zamrażalnika.
- Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
- Tę większą częścią wykładamy spód blachy, tak by powierzchnia ciasta była równa.
- Na spód ciasta wykładamy starte wcześniej jabłka, odciskając je do miski z nadmiaru soku.
- Mniejszą część ciasta wyciągamy z zamrażalnika i ścieramy na tarce o dużych oczkach, bezpośrednio na jabłka.
- Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 1 godzinę. Po upieczeniu i przestygnięciu szarlotki, możemy delikatnie oprószyć ją cukrem pudrem.