Szarlotka na kruchym cieście

Łatwa szarlotka na kruchym cieście. Szarlotkę z tego przepisu przygotowałam na mące orkiszowej, pełnoziarnistej - stąd jej ciemny kolor. Szarlotkę na kruchym cieście możesz upiec ze zwykłej mąki pszennej, mąki owsianej, lub pełnoziarnistej, tak jak ja. Forma w której piekłam szarlotkę, miała wymiary 31x21cm :)

Składniki:

  • 330g mąki orkiszowej pełnoziarnistej typ 2000
  • 200g masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50g cukru
  • 1op. cukru waniliowego ( 16g )

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki oprócz jabłek, zagniatamy ręcznie, lub za pomocą robota z hakami, na gładkie ciasto. Ciasto formujemy w kulę, owijamy w woreczek i wkładamy do lodówki na około 1-1,5 godz.
  2. W czasie kiedy ciasto się chłodzi, możemy zająć się przygotowaniem jabłek i blachy na ciasto. Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
  3. Po wyznaczonym czasie, kiedy ciasto jest już schłodzone, dzielimy je na dwie części - większą i mniejszą. Jedna z części powinna być trochę większa od drugiej. Tę mniejszą wkładamy do zamrażalnika.
  4. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
  5. Tę większą częścią wykładamy spód blachy, tak by powierzchnia ciasta była równa.
  6. Na spód ciasta wykładamy starte wcześniej jabłka, odciskając je do miski z nadmiaru soku.
  7. Mniejszą część ciasta wyciągamy z zamrażalnika i ścieramy na tarce o dużych oczkach, bezpośrednio na jabłka.
  8. Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 1 godzinę. Po upieczeniu i przestygnięciu szarlotki, możemy delikatnie oprószyć ją cukrem pudrem.

Udostępnij przepis

Pinterest

Sprawdź te przepisy

Szarlotka na kruchym cieście

Szarlotka na kruchym cieście to szybki i łatwy przepis kulinarny. W kategorii Desery i napoje znajdziesz więcej ciekawych i łatwych przepisów. Szarlotka na kruchym cieście zdecydowanie polecam każdemu.

Smakowało? Napisz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.



BRAK KOMENTARZY

Bądź pierwszy