Szybki, zdrowy i pyszny wpis, czyli krótko o mące owsianej :)
Przy tej najbardziej popularnej, czyli oczywiście mące pszennej, takie mąki jak chociażby owsiana, są niestety mało u nas praktykowane.
Nie będę się rozpisywała o jej wszelkich dobrociach i właściwościach, bo od tego mamy wujka google, ale zachęcam Was do zrobienia w domu takiej mąki i przygotowania na niej chociażby naleśników, czy ciasteczek.
Na prawdę poczujecie różnicę i być może przekonacie się tak jak ja, do tej zdrowszej wersji :)
Składniki:
- płatki owsiane
Przygotowanie:
- Płatki owsiane wrzucamy do misy blendera, miksujemy je na drobny pył i mąkę owsianą mamy gotową.
Paulina
2 lata temuA można płatki zmielić w młynku do kawy??
Niepieprz
2 lata temuNie mam młynka do kawy i ciężko mi powiedzieć, ale myślę, że warto spróbować 🙂
Wiktor
9 miesięcy temuJak najbardziej można ale przetrzyj sobie młynek suchym ręcznikiem (uważaj na wilgoć potrafi zniszczyć młynek xD) i pierwszą partię płatków owsianych wyrzuć żeby nie była wymieszana z resztkami kawy.
Beata
3 lata temuZrobilam bulki z maki owsisnej zmielonej w domu z platkow. Moim chlopakom bardzo smakowaly 🙂
Niepieprz
3 lata temuBeata, ależ wspaniałe te Twoje bułeczki !
Super pomysł, aż chyba sama też skuszę się na upieczenie takich 🙂
Dziękuję za zdjęcie i gorąco Cię pozdrawiam :*
Kasia
4 lata temuA do chleba się ta mąka nadaje ?
Niepieprz
4 lata temuKasia, jak najbardziej 🙂
natalia
4 lata temuJakie platki powinnismy uzyc? Moga byc blyskawiczne czy gorskie?
Niepieprz
4 lata temuNatalia, najlepsze byłyby zwykłe płatki owsiane, ale górskie też będą ok 🙂