Zupa krem z kalafiora
Zupa krem z kalafiora
5 (100%) 6 ocen

Zupa krem z kalafiora

Kalafiorowa zupa w postaci pysznego, lekkiego kremu to hit ostatnich miesięcy w moim domu i ulubiona zupa mojego Syna. Krem z kalafiora robi się bardzo szybko i tak samo łatwo. Zupa jest bardzo sycąca!

Składniki:

  • 800g kalafiora
  • 250g obranych ziemniaków
  • 2 małe cebule
  • 3 łyżki masła
  • 800ml bulionu warzywnego, lub drobiowego
  • 200ml mleka
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Kalafior dzielimy na mniejsze różyczki, ziemniaki i cebulę kroimy w kostkę. Wszystkie warzywa przekładamy do garnka i na maśle podsmażamy około 5 minut, na średnim ogniu, bez przykrycia.
  2. Po 5 minutach dolewamy do warzyw bulion, doprowadzamy całość do zagotowania i w tym momencie dolewamy mleko. Zmniejszamy pod garnkiem ogień i gotujemy zupę do momentu, kiedy warzywa będą miękkie. Doprawiamy zupę solą i pieprzem, miksujemy blenderem na gładki krem.
Tagi: ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

2 komentarze

  1. Barbara

    20 listopada 2018 at 11:56

    Akurat czekają na mnie dwa dorodne kalafiory, więc chętnie spróbuję 🙂

    Odpowiedz
  2. Adrian

    2 listopada 2018 at 07:15

    Bardzo lubię zupy krem, ale kalafiorowej jeszcze nie jadłem. Chętnie spróbuję 🙂

    Odpowiedz

Moja strona używa ciasteczek.