Justyna

Gotowanie to moja pasja
  • FIT
  • Śniadanie
  • Obiad
  • Przekąski
  • Desery i napoje
  • Okolicznościowe
  • Twoje ulubione przepisy
  • Kontakt
Loading

Tagliatelle Carbonara

4.5 / 5 ( 48 ocen )
35.03k
4
589
Drukuj
Fantastyczne danie!
Pyszny sos carbonara, który idealnie współgra z makaronem i razem tworzą całość.
Sos fajnie " obkleja " makaron, co sprawia, że jemy świetne i soczyste danie, a nie " makaron osobno i sos osobno " :D
Uwielbiam takie jedzonko :)
Jeżeli użyjemy makaronu spaghetti, będziemy mieli spaghetti carbonara :)

 

Składniki:

  • 250g makaronu tagliatelle
  • 300g wędzonego boczku
  • 250ml śmietanki 30%
  • 3 żółtka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki startego drobniutko sera żółtego
  • 1 większa cebula
  • sól, pieprz
  • świeża bazylia ( opcjonalnie )

Przygotowanie:

  1. Makaron gotujemy al dente, odcedzamy.
  2. Boczek kroimy w drobną kosteczkę, podsmażamy na rumiano.
    Podsmażony, ściągamy z patelni i przekładamy do miseczki.
  3. Smażymy cebulę pokrojoną w kostkę, pod koniec dodając czosnek przeciśnięty przez praskę. Przekładamy do boczku.
  4. W osobnej miseczce mieszamy ze sobą połowę śmietanki, żółtka, ser żółty i przyprawy ( sól, pieprz ).
  5. Wlewamy to na patelnię i dodajemy wcześniej obsmażony boczek i cebulę. Mieszamy dokładnie i po chwili dolewamy resztę śmietanki, mieszamy.
  6. Zdejmujemy patelnię z ognia, do sosu dodajemy nasz ugotowany makaron, mieszamy do połączenia się całości.
    Dekorujemy świeżą bazylią.

Udostępnij przepis

Facebook Pinterest Twitter

Sprawdź te przepisy

Tagliatelle Carbonara

Tagliatelle Carbonara to szybki i łatwy przepis kulinarny. W kategorii Obiad znajdziesz więcej ciekawych i łatwych przepisów. Tagliatelle Carbonara zdecydowanie polecam każdemu.

Smakowało? Napisz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.



4 komentarze

  1. Emilia

    5 lat temu

    jeśli ktoś lubi zamiast bazylii polecam rukolę, smakuje rewelacyjnie!!

    Opowiedz
  2. mark

    7 lat temu

    ale mi Justyna smaka narobiłaś… 😀 dziś na kolacje muszę zrobić! Wiciu, z jakim boczkiem robiłeś? zwykłym czy z serii bez E? bo ja robię z bez E 😉

    Opowiedz
    • Justyna Malczyk

      7 lat temu

      Mark, pochwal się jakiego boczku bez E używasz 😉 To będzie kaloryczna kolacja 😀

      Opowiedz
  3. wicio

    7 lat temu

    ale dobre, bardzo smaczne:) bedzie krolowac u mnie dosyc czesto na stole. uzylam boczku od kani i sie sprawdzil:)

    Opowiedz

Na co masz ochotę?

Jabłka
Szpinak
Ziemniaki
Banany
Truskawki
Pieczarki
Ryby
Dynia
Orzechy
Buraki
Borówki

TRYB NOCNY


ROZMIAR CZCIONKI