Soczysta pierś z kurczaka, moczona i pieczona w mleku, dzięki czemu zachowała swoją miękkość i soczystość w środku, a z zewnątrz jest chrupiąca i pięknie zarumieniona.
Tak przygotowane mięsko będzie idealną propozycją dla dzieci, czy osób na diecie.
Składniki:
- 2 piersi ze skórą – moje razem ważyły prawie 1kg
- 0.5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki mielonej
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
- 4 ząbki czosnku
- mleko
Przygotowanie:
- Umyte i osuszone piersi posypujemy przyprawami, przekładamy do miski, dorzucamy pokrojony w plasterki czosnek i całość zalewamy mlekiem ( tyle by w całości zakryło mięso ). Wkładamy do lodówki na 2 godziny. Po dwóch godzinach, piersi z połową mleka w którym się moczyły, przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do zimnego piekarnika.
- Włączamy piekarnik na 180st. i od momentu jego rozgrzania, pieczemy piersi kurczaka 40 minut, przewracając mięso w połowie czasu pieczenia ( czas pieczenia może się różnić +/- 10 minut, w zależności od wielkości mięsa ).
Ana
2 lata temuCzy pieczemy w przykrytym naczyniu?
Hanna
2 lata temuCzy można użyć mleko roślinne
Niepieprz
2 lata temuHanna, jak najbardziej 🙂
Ewa
2 lata temuCzy może być pierś z indyka, mam 1 kg
Czy wówczas piec w całości i jak długo?
Ewa
2 lata temuCzy może być pierś z indyka, mam 1 kg
Czy wówczas piec w całości?
Karolina
2 lata temuw jakim trybie piec mięsko w piekarniku?
Niepieprz
2 lata temuKarolina, tryb góra-dół 🙂
kris
3 lata temuPyszne!!
Justyk
3 lata temuPycha 🙂 z tym, że miałam bez skóry 🙂
Daga
4 lata temuWow! Mniam, mniam
Asia
5 lat temuCzy trzeba odlewac te polowe mleka?
Niepieprz
5 lat temuAsia, tak 🙂
Połowę mleka,w której moczyła się pierś wylewamy, a w reszcie pieczemy mięso 🙂
Tadek
5 lat temuSą przepychota
Jula
5 lat temuCudny przepis na pierś kurczaka. Strasznie mi się to podoba że nie ma z nimi roboty. Praktycznie samo się robi. Polecam
Kobieca Strona Dietetyki
5 lat temuWygląda apetycznie 🙂 Jedyne co to dałabym mięso bez skóry 😉
Asia
5 lat temuCudowny przepis !
Niepieprz
5 lat temu?
Weronika
5 lat temuCzy mogę pierś upiec w blaszce ? Nie mam naczynia żaroodpornego ?
Niepieprz
5 lat temuWeronika, jasne 🙂
kuchara
5 lat temumega, wyszła soczysta
Weronika
6 lat temuMogę użyć piersi bez skóry? 🙂
Niepieprz
6 lat temuWeronika, możesz użyć piersi bez skóry 🙂
Pozdrawiam!
Agnieszka
8 lat temuNie spodziewałam się, że będzie aż tak pyszna 🙂 dziękuję za ten przepis!
Niepieprz
8 lat temuAgnieszka, bardzo się cieszę, że aż tak smakowała 🙂
Następnym razem koniecznie wrzuć fotkę 🙂
Pozdrawiam!
Agnieszka
8 lat temuPiec pod przykryciem czy bez?
Niepieprz
8 lat temuBez przykrycia 🙂
Ania
10 lat temuWczoraj zrobiłam tę pierś na obiad. Co za pyszności! Idealna, soczysta, mięciutka. Zrezygnowałam tylko z czosnku, bo karmie piersią i synuś by mi się zbuntował 🙂
Serdecznie dziękuję za przepis. Skorzystam z niego jeszcze nie raz 🙂
Pozdrawiam!
Niepieprz
10 lat temuBardzo się cieszę, że obiadek smakował 🙂
Pierś zasługuje na uznanie 😀