Justyna

Gotowanie to moja pasja
  • FIT
  • Śniadanie
  • Obiad
  • Przekąski
  • Desery i napoje
  • Okolicznościowe
  • Twoje ulubione przepisy
  • Kontakt
Loading

Szybkie, lekkie leczo bez cukinii

5 / 5 ( 4 ocen )
2.45k
0
29
Drukuj

Leczo. Przepis na szybkie, pyszne i sycące danie jednogarnkowe z papryki, kiełbasy i pomidorów. Do tak przygotowanego leczo możemy dorzucić pieczarki i inne ulubione dodatki.

Składniki:

  • 300g kiełbasy ( podwawelska, wędzona, lub inna )
  • 3 papryki ( czerwona, zielona, żółta )
  • 1 duża cebula
  • 5 pomidorów świeżych
  • 3-4 ząbki czosnku ( można dać mniej, lub więcej, wg. własnych upodobań )
  • 2 łyżki smalcu
  • po 1 łyżeczce papryki mielonej słodkiej i ostrej
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Kiełbasę kroimy w plastry, lub półplastry. Cebulę, pomidory i papryki kroimy w średniej wielkości kostkę, czosnek obieramy i kroimy w plasterki.
  2. W garnku, lub dużej, wysokiej patelni rozgrzewamy smalec i obsmażamy kiełbasę. Kiedy kiełbasa jest już przyrumieniona, dodajemy cebulę i czosnek, smażymy całość przez 2-3 minuty. Dorzucamy pokrojone papryki, przyprawiamy mielonymi paprykami i smażymy kolejne 3-4 minuty.
  3. Do całej zawartości garnka/patelni dodajemy pokrojone wcześniej pomidory, mieszamy całość, doprawiamy lekko solą i pieprzem. Nakrywamy pokrywką i pod przykryciem na średnim ogniu, gotujemy całość około 10-15 minut. Na koniec próbujemy i jeszcze ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem, według indywidualnych smaków.

Udostępnij przepis

Facebook Pinterest Twitter

Sprawdź te przepisy

Szybkie, lekkie leczo bez cukinii

Szybkie, lekkie leczo bez cukinii to szybki i łatwy przepis kulinarny. W kategorii Obiad znajdziesz więcej ciekawych i łatwych przepisów. Szybkie, lekkie leczo bez cukinii zdecydowanie polecam każdemu.

Smakowało? Napisz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.



BRAK KOMENTARZY

Bądź pierwszy

Na co masz ochotę?

Jabłka
Szpinak
Ziemniaki
Banany
Truskawki
Pieczarki
Ryby
Dynia
Orzechy
Buraki
Borówki

TRYB NOCNY


ROZMIAR CZCIONKI