Leczo. Przepis na szybkie, pyszne i sycące danie jednogarnkowe z papryki, kiełbasy i pomidorów. Do tak przygotowanego leczo możemy dorzucić pieczarki i inne ulubione dodatki.
Składniki:
- 300g kiełbasy ( podwawelska, wędzona, lub inna )
- 3 papryki ( czerwona, zielona, żółta )
- 1 duża cebula
- 5 pomidorów świeżych
- 3-4 ząbki czosnku ( można dać mniej, lub więcej, wg. własnych upodobań )
- 2 łyżki smalcu
- po 1 łyżeczce papryki mielonej słodkiej i ostrej
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Kiełbasę kroimy w plastry, lub półplastry. Cebulę, pomidory i papryki kroimy w średniej wielkości kostkę, czosnek obieramy i kroimy w plasterki.
- W garnku, lub dużej, wysokiej patelni rozgrzewamy smalec i obsmażamy kiełbasę. Kiedy kiełbasa jest już przyrumieniona, dodajemy cebulę i czosnek, smażymy całość przez 2-3 minuty. Dorzucamy pokrojone papryki, przyprawiamy mielonymi paprykami i smażymy kolejne 3-4 minuty.
- Do całej zawartości garnka/patelni dodajemy pokrojone wcześniej pomidory, mieszamy całość, doprawiamy lekko solą i pieprzem. Nakrywamy pokrywką i pod przykryciem na średnim ogniu, gotujemy całość około 10-15 minut. Na koniec próbujemy i jeszcze ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem, według indywidualnych smaków.
Nela
1 rok temuJak ja lubię leczo! Teraz latem nie lubię stać przy garnkach, więc robię najczęściej w wolnowarze ariete – zarówno w wersji z kiełbasą jak i bez 🙂
Zuza
2 lata temuUwielbiam leczo! Ja się wycwaniłam i teraz wszystko robię w sam cook’u psc 11 😀 Szybko, smacznie i bez brudzenia rąk 😀