Szybkie, lekkie leczo bez cukinii

Leczo. Przepis na szybkie, pyszne i sycące danie jednogarnkowe z papryki, kiełbasy i pomidorów. Do tak przygotowanego leczo możemy dorzucić pieczarki i inne ulubione dodatki.

Składniki:

  • 300g kiełbasy ( podwawelska, wędzona, lub inna )
  • 3 papryki ( czerwona, zielona, żółta )
  • 1 duża cebula
  • 5 pomidorów świeżych
  • 3-4 ząbki czosnku ( można dać mniej, lub więcej, wg. własnych upodobań )
  • 2 łyżki smalcu
  • po 1 łyżeczce papryki mielonej słodkiej i ostrej
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Kiełbasę kroimy w plastry, lub półplastry. Cebulę, pomidory i papryki kroimy w średniej wielkości kostkę, czosnek obieramy i kroimy w plasterki.
  2. W garnku, lub dużej, wysokiej patelni rozgrzewamy smalec i obsmażamy kiełbasę. Kiedy kiełbasa jest już przyrumieniona, dodajemy cebulę i czosnek, smażymy całość przez 2-3 minuty. Dorzucamy pokrojone papryki, przyprawiamy mielonymi paprykami i smażymy kolejne 3-4 minuty.
  3. Do całej zawartości garnka/patelni dodajemy pokrojone wcześniej pomidory, mieszamy całość, doprawiamy lekko solą i pieprzem. Nakrywamy pokrywką i pod przykryciem na średnim ogniu, gotujemy całość około 10-15 minut. Na koniec próbujemy i jeszcze ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem, według indywidualnych smaków.

Udostępnij przepis

Pinterest

Sprawdź te przepisy

Szybkie, lekkie leczo bez cukinii

Szybkie, lekkie leczo bez cukinii to szybki i łatwy przepis kulinarny. W kategorii Obiad znajdziesz więcej ciekawych i łatwych przepisów. Szybkie, lekkie leczo bez cukinii zdecydowanie polecam każdemu.

Smakowało? Napisz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.



BRAK KOMENTARZY

Bądź pierwszy