Bardzo łatwy przepis na zakwas do barszczu wigilijnego, który możecie przygotować tydzień przed świętami, odstawić w ciemny kąt, a cała robota zrobi się sama :)
Barszcz na zakwasie ( przepis tutaj ) smakuje wybornie i wierzcie mi, jeśli spróbujecie przygotować go choć raz, już nigdy nie pokusicie się o ugotowanie barszczu czerwonego z dodatkiem różnych sklepowych wzmacniaczy :)
Składniki:
- 0,6kg buraków
- 6 ząbków czosnku
- 400ml letniej, przegotowanej wody
- 5 liści laurowych
- 5 kulek ziela angielskiego
- kilka ziarenek pieprzu
- 1,5 łyżeczki soli
Przygotowanie:
- Buraki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Czosnek obieramy i przekrawamy na połówki, a wodę łączymy z solą.
- Do dużego słoika przekładamy naprzemiennie buraki z przyprawami ( ziele, liście, pieprz + czosnek ). Czyli wrzucamy do słoika kilka kawałków buraków, kawałki czosnku, przyprawy i znowu buraki, czosnek, przyprawy… aż do wyczerpania składników.
- Zawartość słoika zalewamy wodą z solą, by w całości przykryła buraki .
- Tak przygotowane buraki na zakwas, przykryte ściereczką, lub gazą, odstawiamy w ciepłe i ciemne miejsce na 7-10 dni.
- Zakwas odcedzamy w dniu gotowania barszczu.