Justyna

Gotowanie to moja pasja
  • FIT
  • Śniadanie
  • Obiad
  • Przekąski
  • Desery i napoje
  • Okolicznościowe
  • Twoje ulubione przepisy
  • Kontakt
Loading

Zakwas na barszcz czerwony

4.7 / 5 ( 115 ocen )
9.64k
0
156
Drukuj
Bardzo łatwy przepis na zakwas do barszczu wigilijnego, który możecie przygotować tydzień przed świętami, odstawić w ciemny kąt, a cała robota zrobi się sama :) Barszcz na zakwasie ( przepis tutaj ) smakuje wybornie i wierzcie mi, jeśli spróbujecie przygotować go choć raz, już nigdy nie pokusicie się o ugotowanie barszczu czerwonego z dodatkiem różnych sklepowych wzmacniaczy :)

Składniki:

  • 0,6kg buraków
  • 6 ząbków czosnku
  • 400ml letniej, przegotowanej wody
  • 5 liści laurowych
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • kilka ziarenek pieprzu
  • 1,5 łyżeczki soli

Przygotowanie:

  1. Buraki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Czosnek obieramy i przekrawamy na połówki, a wodę łączymy z solą.
  2. Do dużego słoika przekładamy naprzemiennie buraki z przyprawami ( ziele, liście, pieprz + czosnek ). Czyli wrzucamy do słoika kilka kawałków buraków, kawałki czosnku, przyprawy i znowu buraki, czosnek, przyprawy… aż do wyczerpania składników.
  3. Zawartość słoika zalewamy wodą z solą, by w całości przykryła buraki .
  4. Tak przygotowane buraki na zakwas, przykryte ściereczką, lub gazą, odstawiamy w ciepłe i ciemne miejsce na 7-10 dni.
  5. Zakwas odcedzamy w dniu gotowania barszczu.

Udostępnij przepis

Facebook Pinterest Twitter

Sprawdź te przepisy

Zakwas na barszcz czerwony

Zakwas na barszcz czerwony to szybki i łatwy przepis kulinarny. W kategorii Boże Narodzenie znajdziesz więcej ciekawych i łatwych przepisów. Zakwas na barszcz czerwony zdecydowanie polecam każdemu.

Smakowało? Napisz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.



BRAK KOMENTARZY

Bądź pierwszy

Na co masz ochotę?

Jabłka
Szpinak
Ziemniaki
Banany
Truskawki
Pieczarki
Ryby
Dynia
Orzechy
Buraki
Borówki

TRYB NOCNY


ROZMIAR CZCIONKI