Barszcz czerwony na zakwasie
Oceń ten przepis

Barszcz czerwony na zakwasie

Barszcz czerwony na zakwasie to podstawowa potrawa wigilijna w większości domów, czasami też obok zupy grzybowej. Podawany z uszkami, czy krokietami sprawdza się nie tylko w święta Bożego Narodzenia, ale i w ciągu roku na obiad, czy ot tak, do wypicia prosto z kubka :) Przepis nie jest trudny, bo jedyne co musimy zrobić to ugotować bulion warzywny i połączyć go z zakwasem, na który przepis znajdziecie tutaj. Prawda, że łatwe? Ja też przez długie lata, już poza kuchnią Mamy, na samą myśl "barszcz na zakwasie" ( już nie mówiąc o samym zrobieniu zakwasu ), niemalże wybiegałam z kuchni i najchętniej pobiegłabym wtedy po instant do biedronki :D, ale odkąd przygotowałam własny, domowy zakwas ( a okazało się, że jego zrobienie jest na poziomie przygotowania kanapki z serem ), nie wyobrażam sobie, że mogłabym podać swojej rodzinie tę zupę ugotowaną w inny sposób.

Składniki:

  • 1kg buraków
  • 1 litr zakwasu
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 2 cebule
  • pół selera
  • pół pora
  • 3 ząbki czosnku
  • kilka liści laurowych i ziela angielskiego
  • opcjonalnie: pół szklanki wywaru grzybowego*
  • łyżeczka cukru, łyżka majeranku
  • sól, pieprz, ocet

Przygotowanie:

  1. Wszystkie warzywa obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, buraki w plastry. Przekładamy do dużego garnka, dodajemy przyprawy i zalewamy całość wodą ( 3 litry ). Gotujemy na małym ogniu, przez 2 godziny, aż uzyskamy esencjonalny bulion warzywny.
  2. Bulion przecedzamy na sicie ( warzywa z niego nie będą nam już potrzebne ), dolewamy do niego zakwas buraczany i grzybowy, doprawiamy majerankiem, solą, pieprzem, cukrem i octem do smaku.
  3. Teraz już tylko odgrzewamy barszcz za każdym razem kiedy chcemy go podać, nie gotujemy intensywnie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Moja strona używa ciasteczek.