Tort Red Velvet
Tort Red Velvet
5 (100%) 2 ocen

Tort Red Velvet

Tort Red Velvet w nieco innej odsłonie, bo przygotowany na puszystym biszkopcie, a krem w środku został wzbogacony delikatną nutą cytrynową. Delikatny, puszysty biszkopt, przełożony lekko cytrynowym kremem na bazie serków i kremówki ? Idealnie :) Tort ozdobić możecie według własnych upodobań, ja z racji tego, iż był przewożony w bardzo wysokich temperaturach, użyłam do ozdoby jedynie orzeszków :)

Składniki:

    Biszkopt:

  • 7 jaj w temp. pokojowej
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • odrobina czerwonego barwnika

    Krem:

  • 500ml śmietanki 36%
  • 375g mascarpone
  • 375g serka ” Twój Smak ” lub ” Philadelphia „
  • 1 szklanka cukru pudru
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • pół łyżeczki ekstraktu cytrynowego

    Pozostałe:

  • około 300g posiekanych orzechów arachidowych

Przygotowanie:

Biszkopt:

  1. Spód tortownicy ( 24cm ) wykładamy papierem do pieczenia.
    Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni.
  2. Białka, dodając stopniowo cukier ubijamy na sztywno. Kiedy piana będzie sztywna i błyszcząca, ciągle ubijając, dodajemy po jednym żółtku, pamiętając by każde kolejne dodawać po dokładnym wymieszaniu się poprzedniego.
  3. Do masy wsypać barwnik, oraz obie mąki i delikatnie wmieszać je szpatułką, starając się by piana opadła jak najmniej. Im bardziej puszysta będzie, tym większy i bardziej puszysty urośnie biszkopt.
  4. Przelewamy ciasto do tortownicy, wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 35 minut, do suchego patyczka.
    Upieczony biszkopt od razu wyciągamy z piekarnika, energicznie odkładając go na blat. Ostudzony przekroić na 3 blaty.

Krem:

  1. Śmietankę na wysokich obrotach miksera, ubijamy na sztywno, dodając następnie po 2 łyżki cukru pudru, aż do jego całego wykorzystania.
    W drugiej misce łączymy ze sobą obydwa rodzaje serka, miksując je przez kilka sekund, do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.
  2. Za pomocą szpatułki łączymy ze sobą delikatnie ubitą kremówkę z serkami, dodając na tym etapie ekstrakt i skórkę cytrynową.
  3. Masę dzielimy na 4 równe części.
    Dwiema częściami przekładamy tort, a dwiema pozostałymi obkładamy boki i górę tortu, zostawiając odrobinę jeśli chcecie zrobić różyczki widoczne na zdjęciu.
    Chłodzimy tort w lodówce przez godzinę.
  4. Boki schłodzonego tortu obsypujemy orzeszkami. Górę dekorujemy różyczkami za pomocą szprycy, wsypując pomiędzy orzeszki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

1 Comment

  1. Maciek

    27 października 2017 at 09:01

    Dzięki za ten przepis , prezentuje się rewelacyjne
    Będzie trzeba się za niego zabrać 🙂 mniam mniam

    Pozdrawiam
    Maciek

    Odpowiedz

Moja strona używa ciasteczek.