- Przepisy
- Desery i napoje
- Szybkie placuszki na jogurcie
Szybkie placuszki na jogurcie
Placuszki na jogurcie są delikatne, lekko słodkie i szybkie w przygotowaniu.
Składniki:
- 2 łyżki gęstego jogurtu
- 3 łyżki mąki
- łyżka cukru pudru + opcjonalnie łyżeczkę do oprószenia usmażonych już placków
- 1 jajko
- łyżeczka soku z cytryny
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki na placuszki, mieszamy ze sobą w misce.
- Na rozgrzaną patelnię z odrobiną masła, lub oleju, nakładamy po łyżce ciasta i smażymy na bardzo małym ogniu z obu stron, aż się zarumienią.
- Usmażone, odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym, a lekko przestudzone posypujemy cukrem pudrem.
49 komentarzy
Karolina
26 listopada 2019 at 16:40A musi być jogurt ? Bo ja akurat nie mam . Mam tylko śmietanę
Niepieprz
28 listopada 2019 at 16:23Karolina, może być śmietana 🙂
Mami
7 lipca 2019 at 18:26Zrobilam dzisiaj z borowkami dla synka. przepyszne i takie fajne lekkie,puszyste
Grazyna
20 października 2018 at 15:50Super placuszki,często je robię. Ten przepis odpowiada mi.
Janusz
29 sierpnia 2018 at 11:07Bardzo fajne placuszki, moje dzieci chętnie takie zjadają
Podnośnik samochodowy automat
18 sierpnia 2018 at 15:19Są pyszne
Kasia
7 marca 2018 at 16:24Placuszki wyszły przepyszne! Bardzo lekkie i puszyste 😊 ja dodałam jeszcze troszkę cynamonu 🤗
Gonia
17 lutego 2018 at 17:21Właśnie się smażą😁
Niepieprz
17 lutego 2018 at 17:50Gonia 😵😵😵 ale pięknie wyglądają !!
Narobiłaś mi smaka i czuję, że skończy się to zaraz przy patelni 😜
Ależ cudowne 😍😘
Anna
11 listopada 2017 at 07:50Czy zamiast jogurtu może być gęsta śmietana?
Niepieprz
11 listopada 2017 at 08:15Anna, jak najbardziej 🙂
Grażynka
15 października 2017 at 17:18Jaki jogurt? Naturalny? :))
Niepieprz
15 października 2017 at 18:34Tak, naturalny :*
Anonim
27 września 2017 at 10:46Właśnie zrobiłam z dwóch porcjii.Pyyycha.Dodałam suszonej żurawiny
Niepieprz
27 września 2017 at 20:46Fantastycznie :*
Bardzo się cieszę 🙂
Anonim
10 września 2017 at 15:38Super przed chwilą zrobiłam…po lalam że zmiksowanym bananem i truskawka super. Tyłka zwykłą mąkę zastąpiłam pelno ziarnista trochę bardziej fit 🙂
Niepieprz
10 września 2017 at 20:40Super 🙂
Bardzo się cieszę, że placuszki smakowały 🙂
Pozdrawiam :*
Joanna
7 września 2017 at 17:08A gryczane też wyjdą? Mąka kokosowa też da radę?
Niepieprz
7 września 2017 at 18:49Joanna, myślę, że z mąką kokosową będą pyszne 🙂
Kaśka
25 lipca 2017 at 17:46Zrobiłam potrójną porcję ledwo co mogłam spróbować.polecam
Monika
11 lipca 2017 at 21:53Placki same w sobie smaczne, jednak w wersji składniki x2 o wiele lepsze , bo można zrobić grubsze 🙂 wyszło mi 8
Sylwia
9 lipca 2017 at 16:16Rewelacyjne. Puszyste rozplywaja się w ustach.
Anonim
16 maja 2017 at 19:58Z takiego przepisu ile wychodzi placuszków ?
Niepieprz
16 maja 2017 at 21:42Tak jak napisałam, z przepisu wychodzi tylko około 6 placków 🙂
Jest to przepis na 1 osobę 🙂
Krystyna
15 marca 2017 at 10:59Są pyszne. Ja dodałam starte jabłko, zmieniły smak na trochę kwaskowaty i też są wspaniałe. Polecam
Niepieprz
15 marca 2017 at 11:03Krystyna, super pomysł z dodatkiem startego jabłka 🙂
Bardzo się cieszę, że placuszki się sprawdziły 😉
Magda
7 lutego 2017 at 09:34Pyszne, delikatne placuszki ?.
Super przepis! Dziękuje za szybkie śniadanko ???
Anonim
28 stycznia 2017 at 23:54A gdzie jabłka?
Niepieprz
29 stycznia 2017 at 09:51Zapewne w sklepie Anonimie, tam gdzie ich miejsce 😀
Anonim
28 stycznia 2017 at 08:47Jestem zaskoczona, są pyszne!!! 🙂
Andzia
27 sierpnia 2016 at 17:02Bez cytryny mogą byc?
Niepieprz
28 sierpnia 2016 at 09:54Andzia, pewnie że mogą być bez cytryny 🙂
Annia
8 sierpnia 2016 at 21:02Witam moje tez wyszly surowe w srodku ,musialam je mocno podpiec zeby byly dobre,i pija duzo oleju
Niepieprz
9 sierpnia 2016 at 10:32Annia, być może smażyłaś je na zbyt dużym ogniu? Prawdopodobieństwo usmażenia tych akurat placków ” na surowo ” jest takie jak przy smażeniu naleśników – niemożliwe 🙂
Znalazłam zdjęcie placków od środka, tak właśnie powinny wyglądać – puszyste 🙂
Patrycja
14 czerwca 2016 at 16:34Super! 🙂
Iga
14 czerwca 2016 at 12:57te placuszki wyglądają pysznie! w te gorące dni nie bardzo chce mi sie jeść mięso, dlatego taki obiad w stylu baru mlecznego jest jak najbardziej na plus 🙂
Paulina
1 czerwca 2016 at 09:11A jakie one mają być w środku ?mokre bo takie mi wyszły?
Niepieprz
1 czerwca 2016 at 18:42Paulina, w środku są puszyste i lekkie. Nie bardzo rozumiem, co znaczy że wyszły mokre 🙂
Angelika
30 maja 2016 at 19:15Placki są BOSKIE 🙂 Nie za słodkie, lekkie i można je podać na milion sposobów 🙂 Polecam gorąco <3
Niepieprz
30 maja 2016 at 19:21Angelika, wyszły Ci wspaniale 🙂 Cieszę się, że smakowały 😉 Pozdrawiam
Ola
26 maja 2016 at 21:31Ja zrobiłam te placuszki i zjadłam z dodatkiem musu ze świeżych truskawek-pychota;)
Niepieprz
31 maja 2016 at 07:58Ola, wspaniale 🙂
Janina
25 maja 2016 at 08:24Czy do ciasta dodac cukier puder ,czy tylko posypac po wierzchu ?
Niepieprz
25 maja 2016 at 08:28Janina, cukier puder dodajemy do ciasta z resztą składników 🙂
Pozdrawiam!
Dominika
24 maja 2016 at 21:17Jaki jogurt? Homogenizowany bądź np Danio?
Niepieprz
25 maja 2016 at 08:21Dominika, jogurt każdy byle gęsty 🙂 Może być to Danio, homogenizowany, zwykły naturalny. Ja użyłam waniliowego ” Piątuś ” bo akurat miałam, a one są typu greckiego, więc dość gęste.
Pozdrawiam!
Joanna
23 maja 2016 at 08:18Zrobiłam i są bardzo dobre i puszyste. Dzięki
Niepieprz
25 maja 2016 at 08:31Joanna, bardzo się cieszę, że placuszki smakowały 🙂
Monica
20 maja 2016 at 16:06Jogurtowe, bardzo fajne!