Szybkie oponki serowe
Szybkie oponki serowe
5 (100%) 6 ocen

Szybkie oponki serowe

Oponki serowe przygotowane są na twarogu sernikowym, dzięki czemu przepis jest szybki, a oponki delikatne i miękkie. Koniecznie wykorzystaj ten przepis w Tłusty Czwartek :)
Przepis na oponki w wersji z serem wiaderkowym, znalazłam u Ani z bloga aniagotuje i muszę przyznać, że zostały ze mną na stałe :)

Składniki:

  • 0.5 szklanki cukru
  • 4 żółtka
  • 600g twarogu sernikowego z wiaderka
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 0.5kg mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie:

  1. Żółtka ucieramy z cukrem na jasną masę. Dodajemy twaróg, śmietanę, przesianą z sodą i proszkiem mąkę i sok z cytryny.
    Całość mieszamy dokładnie drewnianą łyżką, lub dłonią, do uzyskania jednolitego, dość gęstego i klejącego ciasta.
  2. W szerokiej i głębokiej patelni, lub garnku, rozgrzewamy około 1 litr oleju.
    Ciasto wykładamy na blat oprószony mąką, chwilę zagniatamy dłońmi, wałkujemy na grubość około 1cm, wycinamy szklanką kółka i w środku każdego kółka, wycinamy mniejsze za pomocą np. kieliszka.
  3. Na rozgrzanym oleju, smażymy oponki na złoty kolor, z dwóch stron. Usmażone odsączamy na ręczniku papierowym, po czym oprószamy delikatnie cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

2 komentarze

  1. Niepieprz

    22 stycznia 2019 at 09:25

    Edyta, bardzo Ci dziękuję, faktycznie mąka mi umknęła. Już poprawione 🙂
    Pozdrawiam Cię, Justyna

    Odpowiedz
  2. Edyta

    22 stycznia 2019 at 08:04

    Brakuje mąki w składnikach….

    Odpowiedz

Moja strona używa ciasteczek.