Przepis na szybkie i proste muffinki bananowe. Wystarczy chwila na połączenie wszystkich składników, plus 30 minutek pieczenia i muffinki bananowe będą gotowe. Tak przygotowane muffinki, w wersji bez dodatków w postaci kremu, będą idealną przekąską do szkolnego lunchboxa dla dzieci.
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 100g cukru
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 mocno dojrzałe banany
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka
- 0.5 szklanki oleju
Przygotowanie:
- Nastawiamy piekarnik na 180stopni. Do przygotowania muffinek bananowych, potrzebujemy 2 miski. W jednej mieszamy mokre składniki, w drugiej suche składniki. Do mieszania używamy łyżki, bądź widelca, nie ma potrzeby używania miksera. Łączymy ze sobą zawartość dwóch misek, przelewając mokre składniki do suchych. Mieszamy dokładnie do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Ciasto przelewamy do papierowych foremek na muffinki, do 3/4 ich wysokości. Pieczemy muffinki w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku, przez 30 minut.