Szybka pieczarkowa na rosole
Oceń ten przepis

Szybka pieczarkowa na rosole

Pierwszy raz robiłam pieczarkową na rosole ( bo oczywiście zawsze była pomidorowa ) a wyszła o wiele, wiele lepsza od tej, którą gotuję zazwyczaj normalnie na kościach, kostce czy porcji rosołowej. Jest delikatniejsza, aromatyczna i szybka w przygotowaniu :)

Składniki:

  • przecedzony, czysty rosół ( 1,5-2 l )
  • 300g pieczarek
  • 1 cebula
  • kilka ziemniaków
  • sól, pieprz
  • posiekana natka pietruszki
  • kostka bulion pieczarkowy z maślaną nutą ( opcjonalnie ) zdjęcie

Przygotowanie:

  1. Czysty i przecedzony rosół zagotowujemy. Wrzucamy ziemniaki pokrojone w kostkę.
  2. Pieczarki kroimy w plastry, cebulę w kostkę i podsmażamy mocno całość do uzyskania złotego koloru, razem z kostką ( daje ona bardzo aromatyczny i maślany posmak, polecam jej użyć ).
  3. Odkładamy około 2 łyżki podsmażonych pieczarek i miksujemy blenderem, mieszamy z 3 łyżkami gorącego rosołu i wlewamy do garnka.
  4. Pozostałe podsmażone pieczarki z cebulą, przekładamy do gotującego się rosołu. Mieszamy i gotujemy do miękkości ziemniaków.
  5. Przyprawiamy solą, pieprzem do smaku. Posypujemy natką pietruszki.
Tagi: ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Moja strona używa ciasteczek.