Pierwszy raz robiłam pieczarkową na rosole ( bo oczywiście zawsze była pomidorowa ) a wyszła o wiele, wiele lepsza od tej, którą gotuję zazwyczaj normalnie na kościach, kostce czy porcji rosołowej.
Jest delikatniejsza, aromatyczna i szybka w przygotowaniu :)
Składniki:
- przecedzony, czysty rosół ( 1,5-2 l )
- 300g pieczarek
- 1 cebula
- kilka ziemniaków
- sól, pieprz
- posiekana natka pietruszki
- kostka bulion pieczarkowy z maślaną nutą ( opcjonalnie ) zdjęcie
Przygotowanie:
- Czysty i przecedzony rosół zagotowujemy. Wrzucamy ziemniaki pokrojone w kostkę.
- Pieczarki kroimy w plastry, cebulę w kostkę i podsmażamy mocno całość do uzyskania złotego koloru, razem z kostką ( daje ona bardzo aromatyczny i maślany posmak, polecam jej użyć ).
- Odkładamy około 2 łyżki podsmażonych pieczarek i miksujemy blenderem, mieszamy z 3 łyżkami gorącego rosołu i wlewamy do garnka.
- Pozostałe podsmażone pieczarki z cebulą, przekładamy do gotującego się rosołu. Mieszamy i gotujemy do miękkości ziemniaków.
- Przyprawiamy solą, pieprzem do smaku. Posypujemy natką pietruszki.