Szarlotka sypana

Szarlotka sypana - szybka, bez jajek, bez zagniatania, bez miksera. Jest idealna ! Szybka, banalnie prosta, tania i przepyszna. Żałuję, że wcześniej nigdy jej nie robiłam, bo każde inne szarlotki ( czy też jabłeczniki ), które do tej pory wychodziły z mojej kuchni, przy tej dzisiejszej po prostu nie są godne nazywania ich szarlotkami :D --------- Szarlotka sypana, czyli... ciasto, bez użycia mikserów, robotów kuchennych i innych tym podobnych maszyn :) Bez zagniatania, bez jajek i bez stresu, że coś może się nie udać :)

Składniki:

  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5kg jabłek
  • 150g masła (mocno schłodzonego)

Przygotowanie:

  1. Mąkę, wraz z proszkiem do pieczenia wsypujemy do miski, dodajemy kaszę, cukier i całość mieszamy łyżką.
  2. Jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
  3. Boki i dno tortownicy ( śr. 24cm ) smarujemy masłem i kolejno wysypujemy: 1/3 suchych składników (wyrównujemy), następnie połowę startych jabłek, później znowu 1/3 suchych składników, drugą połowę jabłek i ostatnia część suchej mieszanki.
  4. Na wierzchu, na całej powierzchni ciasta, rozkładamy kawałki/plasterki masła, bądź ścieramy masło na tarce. Gotowe wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez godzinę.

Udostępnij przepis

Pinterest

Sprawdź te przepisy

Szarlotka sypana

Szarlotka sypana to szybki i łatwy przepis kulinarny. W kategorii Desery i napoje znajdziesz więcej ciekawych i łatwych przepisów. Szarlotka sypana zdecydowanie polecam każdemu.

Smakowało? Napisz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.



17 komentarzy

  1. Mg

    2 miesiące temu

    Bardzo udane ciasto .

  2. Ola

    2 lata temu

    Zamiast kaszy użyłam bułki tartej i zwykłej margaryny do pieczenia z Biedry. Szarlotka przepyszna, ale następnym razem „odcisnę” nadmiar soku z jabłek bo mam wrażenie, że przez jego nadmiar dolna warstwa ciasta zanikła i środkowej również brak 😀

  3. Monika

    4 lata temu

    A mogę czymś zastąpić masło?

    • Niepieprz

      4 lata temu

      Monika, wiele osób masło zastępuje olejem, rozprowadzając go równomiernie na powierzchni ciasta, bądź mieszając ostatnią, wierzchnią porcję suchych składników z olejem w misce i dopiero ląduje na wierzchu 🙂

      Ja jednak proponowałabym bardziej bezpieczną opcję z olejem kokosowym, jeśli lubisz i używasz.
      Wtedy rozkładasz po prostu kawałeczki oleju kokosowego na wierzchu szalotki, dokładnie tak jak postępujemy z tradycyjnym masłem 🙂

  4. Olka

    5 lat temu

    Uwielbiam szarlotki. Już nie jedną robiłam ale to coś nowego, spróbuję na weekendzie.

  5. Nina

    5 lat temu

    Witam nie posiadam kaszy manny mogę ja zastąpić drobną bułka tarta?

    • Niepieprz

      5 lat temu

      Nina, ja osobiście z bułką nie robiłam nigdy, ale wiem, że wiele osób stosuje ten zamiennik, także myślę, że nie powinno być problemu 🙂
      Koniecznie daj znać, jak wyszła z bułką 🙂
      Pozdrawiam!

  6. Anonim

    5 lat temu

    3/4 szklanki cukru czyli niepelna szklanka czy 3 szklanki?

  7. Zuza

    5 lat temu

    A tak właśnie myślałam nad zrobieniem jutro szarlotki… chyba wypróbuję Twój przepis 🙂

    • Niepieprz

      5 lat temu

      Koniecznie 🙂
      To będzie szybka i pyszna szarlotka 🙂

  8. horecaservice

    7 lat temu

    świetny przepis! koniecznie musze wyprobować 🙂

  9. gin

    7 lat temu

    Prosto, szybko, pysznie 🙂 Czego chcieć więcej…? 🙂

  10. Kuchnia Czarów

    7 lat temu

    kilka lat temu razem z przyjaciółką taką szarlotkę robiłyśmy prawie codziennie… nie chcę nawet wiedzieć ile kalorii sobie wtedy dostarczyłyśmy, ale młodość rządzi się swoimi prawami 😉
    wydaje mi się, że w moim przepisie nie było proszku do pieczenia tylko 1 szkl mąki, 1 szkl kaszy mannej i 1 szkl cukru – dzisiaj, kiedy jem mniej słodzone (i solone) dania pewnie musiałabym trochę tą ilość cukru zredukować.
    tak czy siak potwierdzam – jest przepyszna!

    w wolnej chwili zapraszam do siebie!

  11. KasiekGotuje

    7 lat temu

    uwielbiam tę szarlotkę!! jest pyszna i łatwa w przygotowaniu 🙂 🙂 no i znika zanim zdąży ostygnąć 😉

    • Niepieprz

      7 lat temu

      Oj, zgadzam się w 100%, ciężko się powstrzymać, by nie pokroić i nie zjeść jej jeszcze ciepłej 🙂 Jest fantastyczna!

      • Jolanta

        5 miesięcy temu

        Czy mozna użyć jabłek ze słoika