Ryż na mleku z cynamonem
Ryż na mleku z cynamonem
5 (100%) 4 ocen

Ryż na mleku z cynamonem

Ryż na mleku z cynamonem to pyszny i sycący deser, który przygotować możemy na śniadanie, lub jako przekąska w ciągu dnia.

Składniki:

  • 200g ryżu
  • 700-800ml mleka
  • 20g cynamonu
  • 4 łyżki cukru
  • 1op. cukru waniliowego
  • 1 łyżka masła

Przygotowanie:

  1. Do garnka wlewamy mleko, dodajemy masło, cukier i wsypujemy ryż. Gotujemy na średniej mocy palnika, mieszając często by ryż się nie przypalił. Gotujemy ryż tak długo, aż mleko wchłonie się całkowicie, a ryż będzie miękki. Kiedy ryż się ugotuje, zestawiamy garnek z ognia, przykrywamy pokrywką, bądź talerzykiem i zostawiamy go tak na mniej więcej 5 minut.
  2. Gotowy ryż dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy cukier waniliowy, do drugiej cynamon. Tak przygotowany ryż podajemy od razu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Moja strona używa ciasteczek.