Ryż na mleku z cynamonem
5 (100%) 57 ocen

Ryż na mleku z cynamonem

Ryż na mleku z cynamonem to pyszny i sycący deser, który przygotować możemy na śniadanie, lub jako przekąska w ciągu dnia.

Składniki:

  • 200g ryżu
  • 700-800ml mleka
  • 20g cynamonu
  • 4 łyżki cukru
  • 1op. cukru waniliowego
  • 1 łyżka masła

Przygotowanie:

  1. Do garnka wlewamy mleko, dodajemy masło, cukier i wsypujemy ryż. Gotujemy na średniej mocy palnika, mieszając często by ryż się nie przypalił. Gotujemy ryż tak długo, aż mleko wchłonie się całkowicie, a ryż będzie miękki. Kiedy ryż się ugotuje, zestawiamy garnek z ognia, przykrywamy pokrywką, bądź talerzykiem i zostawiamy go tak na mniej więcej 5 minut.
  2. Gotowy ryż dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy cukier waniliowy, do drugiej cynamon. Tak przygotowany ryż podajemy od razu.

Ryż na mleku z cynamonem

Ryż na mleku z cynamonem to szybki i łatwy przepis kulinarny. W kategorii Desery i napoje znajdziesz więcej ciekawych i łatwych przepisów. Ryż na mleku z cynamonem zdecydowanie polecam każdemu.

Moja strona używa ciasteczek.