Puszyste naleśniki z serem
Puszyste naleśniki z serem
4.8 (96%) 10 ocen

Puszyste naleśniki z serem

Naleśniki z poniższego przepisu bardzo różnią się od tradycyjnych naleśników. Są puszyste i miękkie, niektórzy porównują je do omlecików, czy biszkopta. Puszyste naleśniki smakują idealnie z serem, z jabłkami, czy świeżymi owocami i sosami na ich bazie. Do przepisu na puszyste naleśniki zainspirowała mnie jakiś czas temu Asia z kwestiismaku, u której również znajdziecie te naleśniki. Postanowiłam ulepszyć i urozmaicić tradycyjne naleśniki, ale efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania.

Składniki:

Puszyste naleśniki:
  • 4 jajka
  • 300ml mleka
  • 250g mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 250ml wody gazowanej
Nadzienie serowe:
  • 350g twarogu półtłustego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego

Przygotowanie:

  1. Żółtka jaj mieszamy w misce z mlekiem, wodą, mąką i cukrami. Białka ubijamy na sztywną pianę, przekładamy do miski z pozostałymi składnikami, mieszamy dokładnie do uzyskania gładkiego ciasta naleśnikowego. Na rozgrzanej i wysmarowanej lekko masłem patelni, smażymy puszyste, złociste naleśniki.
  2. Twaróg do naleśników mielimy w maszynce do mielenia, przeciskamy przez praskę do ziemniaków, lub w misce mieszamy twaróg z cukrem pudrem i jogurtem, a następnie rozdrabniamy lekko całość blenderem, do uzyskania gładkiej konsystencji nadzienia.
Tagi: ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Moja strona używa ciasteczek.