Naleśniki z poniższego przepisu bardzo różnią się od tradycyjnych naleśników. Są puszyste i miękkie, niektórzy porównują je do omlecików, czy biszkopta. Puszyste naleśniki smakują idealnie z serem, z jabłkami, czy świeżymi owocami i sosami na ich bazie. Do przepisu na puszyste naleśniki zainspirowała mnie jakiś czas temu Asia z kwestiismaku, u której również znajdziecie te naleśniki. Postanowiłam ulepszyć i urozmaicić tradycyjne naleśniki, ale efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania.
Składniki:
Puszyste naleśniki:- 4 jajka
- 300ml mleka
- 250g mąki pszennej
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 250ml wody gazowanej
- 350g twarogu półtłustego
- 2 łyżki cukru pudru
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
- Żółtka jaj mieszamy w misce z mlekiem, wodą, mąką i cukrami. Białka ubijamy na sztywną pianę, przekładamy do miski z pozostałymi składnikami, mieszamy dokładnie do uzyskania gładkiego ciasta naleśnikowego. Na rozgrzanej i wysmarowanej lekko masłem patelni, smażymy puszyste, złociste naleśniki.
- Twaróg do naleśników mielimy w maszynce do mielenia, przeciskamy przez praskę do ziemniaków, lub w misce mieszamy twaróg z cukrem pudrem i jogurtem, a następnie rozdrabniamy lekko całość blenderem, do uzyskania gładkiej konsystencji nadzienia.
Ewa
2 lata temuSą super, pierwszy raz takie mi wyszły
Wiesława
2 lata temuDzisiaj zrobiłam takie naleśniki ! Przepysznie puszyste i bardzo smakowite, choć dla mnie troszkę za słodkie- na drugi
raz dodam mniej cukru .Przepis ” sprzedam ” moim znajiomym. !