Placuszki z mascarpone
Placuszki z mascarpone
4.1 (81.33%) 15 ocen

Placuszki z mascarpone

Puszyste placuszki z mascarpone, idealnie sprawdzają się na śniadanie, polane ulubionym sosem, np. truskawkowym.

Składniki:

  • 125g mascarpone
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mleka
  • 2 jaja
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki na placki przekładamy do miski i łączymy ze sobą za pomocą miksera, lub blendera ręcznego, do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta.
  2. Na suchą ( bez tłuszczu ) i rozgrzaną patelnię, nakładamy małe porcje ciasta i smażymy na małym ogniu, by placki się nie spaliły, a były puszyste. Smażymy placki do momentu, aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki, wtedy przewracamy placuszka na drugą stronę, smażymy jeszcze 2 minutki i przekładamy na talerz.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

3 komentarze

  1. Mama Urwisa

    4 marca 2018 at 17:38

    Bardzo fajny i prosty przepis na placuszki, chętnie go wykorzystam 🙂

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      4 marca 2018 at 20:54

      Polecam, bo placuszki są na prawdę fantastyczne :*

      Odpowiedz
  2. natsko1993

    25 lutego 2018 at 10:31

    Placuszki z mascarpone muszą smakować wybornie. W końcu to taki kremowy serek, który pasuje do wszystkiego 😉

    Zapraszam na swojego bloga kulinarnego: link został usunięty

    Odpowiedz

Moja strona używa ciasteczek.