Placuszki z dyni

Dzisiejszymi placuszkami otwieram nie tylko tegoroczny sezon dyniowy, ale też chyba ogólnie go rozpoczynam, bo wstyd się przyznać, ale do tej pory dynia co roku, służyła mi w kuchni tylko jako ozdoba z wyciętymi oczami :D W tym roku skuszona wszystkimi przecudownymi potrawami z dyni, o pięknych, wyrazistych kolorach, postanowiłam to zmienić i wprowadzić dynie do swojego menu :) Na pierwszy rzut poszły właśnie te placuszki, które są obłędne! W tym miejscu dziękuję Asi z kwestiasmaku.com za przepis. Placki smakują nieziemsko ( podobnie do pancakes ) i są tak puszyste, że szczena opadła mi do samej ziemi, kiedy ściągałam je usmażone z patelni :)

Składniki:

  • 200g purée z pieczonej dyni
  • 50g jogurtu naturalnego lub śmietany 18%
  • 2 łyżki oleju
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3 łyżki cukru

Przygotowanie:

  1. W misce mieszamy dynię z jogurtem, dodajemy 2 jajka i olej, mieszamy krótko. Teraz wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, szczyptę soli i cukier, mieszamy tylko do połączenia się składników ( nie za długo ).
  2. Gotową masę ( powinna mieć konsystencję gęstej śmietany ) nakładamy łyżką, na dobrze rozgrzaną patelnię lekko wysmarowaną tłuszczem, smażymy z obu stron, na niezbyt dużym ogniu, do zarumienienia.

Udostępnij przepis

Pinterest

Sprawdź te przepisy

Placuszki z dyni

Placuszki z dyni to szybki i łatwy przepis kulinarny. W kategorii Desery i napoje znajdziesz więcej ciekawych i łatwych przepisów. Placuszki z dyni zdecydowanie polecam każdemu.

Smakowało? Napisz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.



2 komentarze

  1. Marta

    5 lat temu

    Dynia czyli samo zdrowie! 😉