Placuszki na jogurcie z borówkami
Placuszki na jogurcie z borówkami
5 (100%) 5 ocen

Placuszki na jogurcie z borówkami

Przepis na puszyste placuszki na jogurcie ze świeżymi borówkami, idealnie sprawdzi się na słodkie śniadanie. Tak przygotowane placuszki, warto wzbogacić syropem daktylowym, lub klonowym.

Składniki:

  • 300g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 3 łyżki roztopionego oleju kokosowego, lub masła
  • 2 jajka
  • 220g mąki
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 125g borówek
  • tłuszcz do smażenia

Przygotowanie:

  1. Szykujemy dwie miski. W jednej misce wymieszać jogurt z cukrem, jajkami i roztopionym masłem.
  2. Do drugiej miski wsypać mąkę, sodę i proszek do pieczenia, wymieszać.
  3. Przesypać suche składniki do mokrych (nie odwrotnie!) i delikatnie wymieszać, tylko do połączenia się składników.
  4. Na koniec do ciasta wsypać borówki i delikatnie wmieszać, by nie uszkodzić owoców.
  5. Na rozgrzaną i lekko natłuszczoną patelnię, nakładać po 2 łyżki ciasta i smażyć do momentu, aż placki będą zrumienione. Przewrócić na drugą stronę i usmażyć również do zarumienienia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

2 komentarze

  1. Zasmakuj Kuchni

    8 sierpnia 2018 at 15:50

    Pyszniutkie, już jadę! 😘😘

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      8 sierpnia 2018 at 16:31

      Zapraszam 😘 tyko weź ze sobą coś chłodzącego 😉

      Odpowiedz

Moja strona używa ciasteczek.