Pierogi z truskawkami

Składniki:

  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka wrzącego mleka
  • 1/4 łyżeczki soli
  • Nadzienie:
  • pół kg truskawek
  • 1 łyżeczka cukru ( opcjonalnie )

Przygotowanie:

  1. Mąkę wsypujemy do misy razem z solą. Mleko gotujemy, a kiedy będzie wrzące wlewamy je do mąki.
  2. Wyrabiamy na gładką masę, w robocie za pomocą haków.
  3. Obsypujemy delikatnie ciasto mąką i wkładamy do woreczka na 15 minut.
  4. Umyte i pozbawione szypułek truskawki kroimy na pół, lub mniejsze części ( ja każdą kroiłam na 4 ), posypujemy cukrem.
  5. Po 15 minutach wałkujemy ciasto na blacie podsypanym mąką, wycinamy szklanką koła i na środek każdego nakładamy truskawki, sklejamy dokładnie brzegi.
  6. Pierogi wrzucamy na osłodzony łyżeczką cukru wrzątek i gotujemy od momentu ich wypłynięcia na wierzch, 2 minuty.

Powiązane przepisy

Pierogi z truskawkami

Dodaj komentarz

BRAK KOMENTARZY

Pierogi z truskawkami

Pierogi z truskawkami to szybki i łatwy przepis kulinarny. W kategorii Obiad znajdziesz więcej ciekawych i łatwych przepisów. Pierogi z truskawkami zdecydowanie polecam każdemu.

Informujemy, iż w celu optymalizacji treści dostępnych w naszym serwisie, dostosowania ich do indywidualnych potrzeb korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies.