Pierogi z truskawkami
Składniki:
Ciasto:- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka wrzącego mleka
- 1/4 łyżeczki soli
Nadzienie:- pół kg truskawek
- 1 łyżeczka cukru ( opcjonalnie )
Przygotowanie:
- Mąkę wsypujemy do misy razem z solą. Mleko gotujemy, a kiedy będzie wrzące wlewamy je do mąki.
- Wyrabiamy na gładką masę, w robocie za pomocą haków.
- Obsypujemy delikatnie ciasto mąką i wkładamy do woreczka na 15 minut.
- Umyte i pozbawione szypułek truskawki kroimy na pół, lub mniejsze części ( ja każdą kroiłam na 4 ), posypujemy cukrem.
- Po 15 minutach wałkujemy ciasto na blacie podsypanym mąką, wycinamy szklanką koła i na środek każdego nakładamy truskawki, sklejamy dokładnie brzegi.
- Pierogi wrzucamy na osłodzony łyżeczką cukru wrzątek i gotujemy od momentu ich wypłynięcia na wierzch, 2 minuty.
Udostępnij przepis