Pierogi z surowymi ziemniakami i boczkiem
Pierogi z surowymi ziemniakami i boczkiem
4.7 (93.85%) 13 ocen

Pierogi z surowymi ziemniakami i boczkiem

Pierogi z surowymi ziemniakami to miła odmiana jeśli chodzi o propozycje pierogowe. Nie smakują jak ruskie, ani jak z kapustą, w smaku są zupełnie inne niż wszystkie, całkowicie odmiennie i wyjątkowe. Do tych nietypowych pierogów, zachęcił mnie jakiś czas temu Kuba Kuroń, który wrzucił na Instagrama zdjęcie swoich obsmażuchów, właśnie z surowymi, tartymi ziemniakami. No nie sposób było przejść obok nich obojętnie i to właśnie od niego zaczerpnęłam przepis, wiedząc, że będzie idealnie dopracowany. Nie pomyliłam się ;)

Składniki:

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 50g miękkiego masła
  • 1 żółtko
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 150ml gorącej wody

Farsz:

  • 200g boczku wędzonego
  • 2 cebule
  • 1kg ziemniaków
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Boczek i cebulę kroimy w kostkę. Ziemniaki obieramy, myjemy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Podsmażamy boczek na odrobinie oleju, w głębokiej patelni. Kiedy się zarumieni, dodajemy cebulę, mieszamy i podsmażamy razem, do momentu aż cebula również będzie ładnie podsmażona, zarumieniona. Do podsmażonego boczku z cebulą, dodajemy starte ziemniaki mieszamy i całość często mieszając, podduszamy około 10-15 minut aż ziemniaki zmiękną. Doprawiamy farsz solą i pieprzem, odstawiamy do wystygnięcia.

Ciasto:

  1. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy masło, jajka, żółtko i sól, mieszamy. Stopniowo dodajemy gorącą wodę, zagniatając ciasto do momentu kiedy będzie jednolite i gładkie. Owijamy ciasto folią, odkładamy na 10-15 minut.
  2. Wałkujemy cienko ciasto, wykrawamy kółka szklanką, lub obręczą, nakładamy na każde kółko po 1 łyżeczce farszu, sklejamy pierogi. Sklejone pierogi gotujemy w osolonym wrzątku, na małym ogniu, a od momentu kiedy zaczną wypływać na powierzchnię, gotujemy jeszcze 3-4 minutki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

2 komentarze

  1. Dorota

    7 kwietnia 2019 at 08:59

    wygladaja pysznie zapraszam do mnie skladniki naszykowane

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      7 kwietnia 2019 at 09:01

      Nie ma problemu, w tygodniu wpadam na lepienie 😉

      Odpowiedz

Moja strona używa ciasteczek.