Mini ptysie z kremem budyniowym

Mini ptysie z kremem budyniowym

Przepis na mini ptysie, po brzegi wypełnione kremem budyniowym. Słodkie mini przekąski, idealne na jeden kęs.

Składniki:

  • Ptysie:
  • 1 szklanka wody
  • 125g masła/margaryny
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 4 jajka
  • Krem budyniowy:
  • 500ml mleka
  • 2 budynie waniliowe
  • 3 łyżki cukru
  • 200g masła/margaryny

Przygotowanie:

Ptysie:

  1. W garnku z grubym dnem gotujemy wodę z masłem/margaryną. Na gotującą się już wodę z tłuszczem, wsypujemy mąkę, energicznie mieszając, by całość się nie przypaliła.
  2. Ciasto jest gotowe, gdy odchodzi od ścianek i ma szklisty wygląd.
  3. Zdejmujemy garnek z ognia, odstawiamy do przestygnięcia.
  4. Ostudzone ciasto miksujemy z jajkami, dodając je stopniowo, po jednym. Ciasto jest gotowe, kiedy ma jednolitą konsystencję.
  5. Przekładamy ciasto do worka cukierniczego z okrągłą końcówką.
  6. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wyciskamy porcje ciasta, wielkości orzecha laskowego, w odstępach (ciasto mocno rośnie).
  7. Ptysie wkładamy do nagrzanego do 200st. piekarnika i pieczemy przez około 20-30 minut, upieczone wyciągamy na talerze, lub kratkę do studzenia, studzimy.
  8. Krem budyniowy:

    1. 1,5 szklanki mleka doprowadzamy w garnku do wrzenia, a w pozostałej połowie szklanki mleka, rozprowadzamy 2 proszki budyniu z 3 łyżkami cukru.
    2. Na wrzące już mleko, wlewamy budyń i energicznie mieszamy, aż zgęstnieje. Odkładamy do przestygnięcia.
    3. Miękkie masło ucieramy mikserem na puch, dodając stopniowo po łyżce zimnego budyniu, aż do całkowitego jego wykorzystania.
    4. Kiedy masa będzie gładka i jednolita, to znak, że jest gotowa do nadziewania.
    5. Krem przekładamy do worka cukierniczego z długą końcówką do nadziewania i napełniamy wszystkie ptysie.
    6. Na koniec ptysie oprószamy cukrem pudrem i podajemy najlepiej od razu, gdyż ciasto z czasem będzie robiło się miękkie od kremu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Mini ptysie z kremem budyniowym

Mini ptysie z kremem budyniowym to szybki i łatwy przepis kulinarny. W kategorii Desery i napoje znajdziesz więcej ciekawych i łatwych przepisów. Mini ptysie z kremem budyniowym zdecydowanie polecam każdemu.

Moja strona używa ciasteczek.