Pyszne i zdrowe kotlety mielone, w nieco innej formie :)
Składniki:
- 500g piersi kurczaka
- 50g kaszy jaglanej
- 100g świeżego szpinaku
- około 4 łyżek bułki tartej lub kaszy manny
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Kaszę jaglaną wsypujemy na sitko, przelewamy wrzątkiem. Przesypujemy do garnka, wlewamy 2 szklanki wody i gotujemy, do momentu, aż kasza wciągnie całą wodę.
- W międzyczasie kiedy kasza się gotuje, piersi kurczaka mielimy w maszynce do mielenia, sitkiem z małymi oczkami, a szpinak podduszamy na suchej patelni, do momentu kiedy straci swoją objętość ( ” zwiędnie ” ).
- Zmielone mięso łączymy z ugotowaną kaszą i podduszonym szpinakiem. Przyprawiamy solą, pieprzem, i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy do masy bułkę tartą, lub kaszę manną, mieszamy dokładnie i formujemy okrągłe kotlety.
- Kotlety obsmażamy krótko na patelni, z małą ilością tłuszczu ( mają się tylko zezłocić ). Obsmażone kotlety, przekładamy do naczynia żaroodpornego, pieczemy 20 minut, pod przykryciem, w 200st.
Zasmakuj Kuchni
6 lat temuSzykuj miejsce przy stole – jedziemy na pyszne mięsne kotlety do cioci Justyny! ??
Niepieprz
6 lat temuZapraszam baardzo serdecznie ?