Mielone z piersi kurczaka, z kaszą jaglaną i szpinakiem
5 (100%) 48 ocen

Mielone z piersi kurczaka, z kaszą jaglaną i szpinakiem

Pyszne i zdrowe kotlety mielone, w nieco innej formie :)

Składniki:

  • 500g piersi kurczaka
  • 50g kaszy jaglanej
  • 100g świeżego szpinaku
  • około 4 łyżek bułki tartej lub kaszy manny
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Kaszę jaglaną wsypujemy na sitko, przelewamy wrzątkiem. Przesypujemy do garnka, wlewamy 2 szklanki wody i gotujemy, do momentu, aż kasza wciągnie całą wodę.
  2. W międzyczasie kiedy kasza się gotuje, piersi kurczaka mielimy w maszynce do mielenia, sitkiem z małymi oczkami, a szpinak podduszamy na suchej patelni, do momentu kiedy straci swoją objętość ( ” zwiędnie ” ).
  3. Zmielone mięso łączymy z ugotowaną kaszą i podduszonym szpinakiem. Przyprawiamy solą, pieprzem, i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy do masy bułkę tartą, lub kaszę manną, mieszamy dokładnie i formujemy okrągłe kotlety.
  4. Kotlety obsmażamy krótko na patelni, z małą ilością tłuszczu ( mają się tylko zezłocić ). Obsmażone kotlety, przekładamy do naczynia żaroodpornego, pieczemy 20 minut, pod przykryciem, w 200st.

Dodaj komentarz

2 komentarze

  1. Zasmakuj Kuchni

    9 lipca 2018 at 10:43

    Szykuj miejsce przy stole – jedziemy na pyszne mięsne kotlety do cioci Justyny! 😋😙

    Odpowiedz

Mielone z piersi kurczaka, z kaszą jaglaną i szpinakiem

Mielone z piersi kurczaka, z kaszą jaglaną i szpinakiem to szybki i łatwy przepis kulinarny. W kategorii Obiad znajdziesz więcej ciekawych i łatwych przepisów. Mielone z piersi kurczaka, z kaszą jaglaną i szpinakiem zdecydowanie polecam każdemu.

Moja strona używa ciasteczek.