Takiego łososia możemy upiec w piekarniku i nawet polecam, ale kiedy nie macie czasu, a rodzinka głodna to usmażony na patelni, będzie równie pyszny i soczysty :)
Składniki:
- łosoś ( mój miał ponad 400g )
- jedno żółtko
- 2 łyżki oleju, lub oliwy z oliwek
- cytryna
- 2 łyżki koperku
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Łososia oddzielamy od skóry, myjemy i osuszamy. Przyprawiamy solą, pieprzem, ewentualnie kroimy na mniejsze kawałki i skrapiamy sokiem z połowy cytryny ( drugą połowę zostawiamy na później ), posypujemy koperkiem i wstawiamy do lodówki, na minimum godzinę.
- Po godzinie smarujemy łososia z dwóch stron olejem wymieszanym z żółtkiem. Smażymy 5-7 minut z każdej strony.
- Podajemy z plasterkami cytryny ( została nam połówka ) i przyozdobioną koperkiem.
Mariola
3 lata temuWitam, dzisiaj zrobiłam łososia z Pani przepisu i muszę przyznać, że jeszcze nie jadłam takiego pysznego do tej pory, bardzo smakował, dziękuję za przepis, pozdrawiam
Rybak
5 lat temuCałkiem dobry przepis..
gawel0202
5 lat temuJak rybie potrzeba soku z cytryny i kopru to to jest ryba 2giej kategorii.
Niepieprz
5 lat temuStraszna bzdura