Łosoś smażony

4.3/5 - (140 ocen)
Takiego łososia możemy upiec w piekarniku i nawet polecam, ale kiedy nie macie czasu, a rodzinka głodna to usmażony na patelni, będzie równie pyszny i soczysty :)

Składniki:

  • łosoś ( mój miał ponad 400g )
  • jedno żółtko
  • 2 łyżki oleju, lub oliwy z oliwek
  • cytryna
  • 2 łyżki koperku
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Łososia oddzielamy od skóry, myjemy i osuszamy. Przyprawiamy solą, pieprzem, ewentualnie kroimy na mniejsze kawałki i skrapiamy sokiem z połowy cytryny ( drugą połowę zostawiamy na później ), posypujemy koperkiem i wstawiamy do lodówki, na minimum godzinę.
  2. Po godzinie smarujemy łososia z dwóch stron olejem wymieszanym z żółtkiem. Smażymy 5-7 minut z każdej strony.
  3. Podajemy z plasterkami cytryny ( została nam połówka ) i przyozdobioną koperkiem.

Udostępnij przepis

Pinterest

Sprawdź te przepisy

Tagliatelle Carbonara
Pizza z chleba
Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami
Szybkie, lekkie leczo bez cukinii
Gulasz z piersi kurczaka
Zupa w 10 minut! Krem z mrożonego groszku
Soczysta pierś z kurczaka
Żurek z tłuczonymi ziemniakami

Łosoś smażony

Łosoś smażony to szybki i łatwy przepis kulinarny. W kategorii Obiad znajdziesz więcej ciekawych i łatwych przepisów. Łosoś smażony zdecydowanie polecam każdemu.

Smakowało? Napisz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *



4 komentarze

  1. Mariola

    3 lata temu

    Witam, dzisiaj zrobiłam łososia z Pani przepisu i muszę przyznać, że jeszcze nie jadłam takiego pysznego do tej pory, bardzo smakował, dziękuję za przepis, pozdrawiam

  2. Rybak

    5 lat temu

    Całkiem dobry przepis..

  3. gawel0202

    5 lat temu

    Jak rybie potrzeba soku z cytryny i kopru to to jest ryba 2giej kategorii.