Łazanki zawsze kojarzą mi się z dzieciństwem. Pewnie dlatego, że kiedyś właśnie takie proste dania były smaczne, przygotowywało się je w każdym domu.
Teraz kuchnia jest nieco bardziej wymyślna, urozmaicona i bardzo zmodyfikowana, a do starych, zwykłych potraw wracamy dość rzadko.
Dziś proponuję przepis na łazanki z boczkiem i pieczarkami. Boczek oczywiście zastąpić możecie kiełbasą, a pieczarki pominąć i też będzie pysznie :)
Składniki:
- 250g makaronu łazanki
- 400g boczku wędzonego, lub kiełbasy
- 2 cebule
- 500g kapusty kiszonej
- łyżka koncentratu pomidorowego ( opcjonalnie )
- 2 ząbki czosnku
- kilka pieczarek
- pieprz i majeranek do smaku
Przygotowanie:
- W głębokim garnku podsmażamy boczek pokrojony w średnią kostkę. Kiedy będzie już ładnie podsmażony, dorzucamy posiekaną w kostkę cebulę, pieczarki pokrojone w plasterki i czosnek. Podsmażamy wszystko razem.
- Makaron gotujemy wg. wskazówek na opakowaniu.
- Kapustę siekamy drobno i przekładamy do garnka z kiełbasą i dodatkami, smażymy całość przez kilka minut, aż kapusta nieco zmięknie. Dodajemy ugotowany makaron, przyprawiamy pieprzem, majerankiem i ewentualnie koncentratem, który ja dodaję tylko dlatego, że u mnie w domu bardzo lubią tę wersję.
Gotuj z Agnes
8 lat temuNie ma nic gorszego jak oglądanie zdjęć pysznego jedzenia przed spaniem xD
Koniecznie muszę wypróbować przepis 😉
Anna
8 lat temuSuper…..mmmm pycha
zasmakujkuchni.blox.pl
8 lat temuMoja Babcia robiła łazanki, były tak cudne jak brzmi Twój przepis:) dziękuję za wspomnienie dzieciństwa 🙂