Kurczak w sosie śmietanowym z pieczarkami

Składniki:

  • 500g piersi z kurczaka
  • 200g pieczarek
  • 2 średnie cebule
  • 300ml śmietany
  • 200ml mleka
  • 100g tartego sera żółtego
  • 1 żółtko
  • 4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Kurczaka kroimy w średnią kostkę, podsmażamy około 10 minut na małym ogniu.
  2. Po 10 minutach, do kurczaka dorzucamy pokrojoną w kosteczkę cebulę, pokrojone w plasterki pieczarki i czosnek. Całość smażymy razem kolejne 10 minut.
  3. W miseczce mieszamy ze sobą śmietanę, mleko, żółtko i sól z pieprzem.
  4. Wlewamy do podsmażonego mięsa z dodatkami, wrzucamy tarty ser żółty, dusimy całość jeszcze przez chwilę, aż sos zgęstnieje, na koniec dopiero wsypując natkę pietruszki.
  5. Kurczak w sosie śmietanowym gotowy.
  6. Do sosu można dodać inne, ulubione przyprawy, urozmaicając jego smak.
  7. Sos idealny do ryżu, czy kaszy, ale także podany z ziemniakami, będzie smakował wyśmienicie.

Udostępnij przepis

Pinterest

Sprawdź te przepisy

Kurczak w sosie śmietanowym z pieczarkami

Kurczak w sosie śmietanowym z pieczarkami to szybki i łatwy przepis kulinarny. W kategorii Obiad znajdziesz więcej ciekawych i łatwych przepisów. Kurczak w sosie śmietanowym z pieczarkami zdecydowanie polecam każdemu.

Smakowało? Napisz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.



1 Comment

  1. Emilka

    6 lat temu

    Świetny przepis, wczoraj wypróbowałam i było pysznie :). Dzięki!

    link usunięty przez administratora