Kurczaka kroimy w średnią kostkę, podsmażamy około 10 minut na małym ogniu.
Po 10 minutach, do kurczaka dorzucamy pokrojoną w kosteczkę cebulę, pokrojone w plasterki pieczarki i czosnek. Całość smażymy razem kolejne 10 minut.
W miseczce mieszamy ze sobą śmietanę, mleko, żółtko i sól z pieprzem.
Wlewamy do podsmażonego mięsa z dodatkami, wrzucamy tarty ser żółty, dusimy całość jeszcze przez chwilę, aż sos zgęstnieje, na koniec dopiero wsypując natkę pietruszki.
Kurczak w sosie śmietanowym gotowy.
Do sosu można dodać inne, ulubione przyprawy, urozmaicając jego smak.
Sos idealny do ryżu, czy kaszy, ale także podany z ziemniakami, będzie smakował wyśmienicie.
Emilka
9 lat temuŚwietny przepis, wczoraj wypróbowałam i było pysznie :). Dzięki!
link usunięty przez administratora