Gulasz z serc drobiowych

Gulasz z serc drobiowych - przez wielu nie lubiany, a wręcz nie tolerowany :) Ja sama nigdy nie przepadałam za sercami, żołądkami, wątróbkami itp. - zmora mojego dzieciństwa. A teraz kupuję, gotuję i jem ( i to ze smakiem ) ;) Zmienia się, kiedy zaczyna się gotować samemu, dla swojej rodziny :) Gulasz przepyszny, delikatny, bardzo dobry :)

Składniki:

  • 1kg serc drobiowych
  • 1 cebula
  • pół łyżeczki papryki słodkiej w proszku
  • 2 liście laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • łyżeczka vegety domowej roboty
  • 2 ząbki czosnku
  • mąka ( do zagęszczenia sosu )
  • łyżka masła ( do podsmażenia )
  • sól, pieprz, maggi do smaku

Przygotowanie:

  1. Serca myjemy, oczyszczamy i przekrawamy na pół ( można też zostawić w całości ).
  2. Podsmażamy je na oliwie z dodatkiem łyżki masła, przez mniej więcej 10 minut, na średnim ogniu.
  3. Podsmażone serca przekładamy do garnka, a na patelnię, na której się smażyły, wrzucamy cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek. Zeszkloną dodajemy do serc.
  4. Serca z cebulką zalewamy wodą ( tyle by je zakryła ), dodajemy liście, ziele angielskie, przyprawiamy papryką, solą, pieprzem, maggi i vegetą. Gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem, do miękkości.
  5. Kiedy nasze serca są już miękkie, możemy dodać odrobinę mąki, by trochę zagęścić sos ( w zależności jaki lubimy ) i ewentualnie jeszcze doprawić do smaku.

Powiązane przepisy

Gulasz z serc drobiowych

Dodaj komentarz

10 komentarzy

  1. Anonim

    21 grudnia 2016 at 10:50

    Tez bardzo lubie tylko maka posypuje serca jak sie podsmaza zeby razem maka sie podpiekla i pozniej lekko podlewam woda maka sie sama rozprowadza zamieszam znowu dolewam wody az bedzie wodniste bez grudek mieszam i zostawia. Juz do ofparowania wody.sos sam gestnieje:-) 🙂 🙂 🙂 🙂

    Odpowiedz
  2. Aneta

    24 lipca 2016 at 16:11

    Ja dodalam jeszcze pieczarki,moj maz ktory nie byl fanem podrobow ciagle pyta kiedy bedzie gulasz z serc

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      26 lipca 2016 at 09:13

      Aneta, świetnie 🙂 Bardzo się cieszę, że gulasz smakował 🙂

      Odpowiedz
  3. lidka

    18 stycznia 2016 at 14:37

    Gulasz jest pyszny,właśnie zajadam,dzięki za przepis!!!

    Odpowiedz
  4. Waldi

    12 grudnia 2014 at 20:50

    Już od dłuższego czasu myślę o takim gulaszu do kaszy gryczanej i… brakowało mi odwagi ale po zdjęciach i komentarzach widzę, że trzeba spróbować

    Odpowiedz
  5. Asia

    30 września 2014 at 15:06

    Ile mniej więcej czasu mają się gotować?

    Odpowiedz
  6. Monika

    24 września 2014 at 15:54

    Pychaaaaa ! 🙂

    Odpowiedz
  7. Anka

    16 sierpnia 2014 at 11:06

    Dobry przepis, gulasz wychodzi naprawdę smaczny 🙂

    Odpowiedz

Gulasz z serc drobiowych

Gulasz z serc drobiowych to szybki i łatwy przepis kulinarny. W kategorii Obiad znajdziesz więcej ciekawych i łatwych przepisów. Gulasz z serc drobiowych zdecydowanie polecam każdemu.

Informujemy, iż w celu optymalizacji treści dostępnych w naszym serwisie, dostosowania ich do indywidualnych potrzeb korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies.