Grecka moussaka ( musaka )
5 (100%) 43 ocen

Grecka moussaka ( musaka )

Moussaka to grecka zapiekanka składająca się głównie z bakłażanów, pomidorów i mięsa mielonego. Całość zwieńcza pyszny, delikatny sos beszamelowy. Dzisiejszy przepis na moussakę pochodzi od samego szefa greckiej kuchni - Lefterisa Lazarou, którego być może niektórzy z Was, poznali już w Kuchni Lidla, gdzie gotował z Karolem Okrasą. Zapiekanka nie należy do najłatwiejszych, choć nie zaliczyłabym jej też do dań trudnych.
Moussaka wymaga pełnego skupienia i zaangażowania w kuchni, a na jej przygotowanie trzeba poświęcić trochę czasu, ale wierzcie mi, efekt końcowy zarówno pod względem smakowym, jak i wizualnym, wynagradza poświęcony czas i siły :)
Podstawą zrobienia prawdziwie greckiej, a co za tym idzie pysznej moussaki, są na pewno porządne, greckie składniki i trzymanie się proporcji przepisu. Możliwość zaopatrzenia się w greckie produkty będziecie mieli już od jutra, 24.04., w Lidlu, gdzie rozpoczyna się Tydzień Grecki, także nie ma wymówki, że nie zrobicie ;)
Na prawdę polecam przepis i zachęcam Was do stworzenia własnego kawałka Grecji :)

Składniki:

  • 1kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • 1kg bakłażanów
  • 1kg cukinii
  • 1kg ziemniaków
  • 300g cebuli
  • 800g pomidorów pelati z puszki
  • 140g koncentratu pomidorowego
  • 250ml bulionu warzywnego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 2 laski cynamonu
  • 2 łyżeczki miodu
  • 15 ziaren ziela angielskiego
  • 2 ząbki czosnku w całości
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki świeżego koperku, posiekanego
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • 80g startego sera grana padano
  • 2 żółtka jajek
  • Beszamel:
  • 1l ciepłego mleka
  • 150g masła
  • 150g mąki pszennej
  • łyżeczka gałki muszkatołowej
  • łyżeczka soli
  • pół łyżeczki pieprzu
  • 80g sera grana padano
  • 2 żółtka jaj

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki, cukinię i bakłażany kroimy w grubsze plastry. Ziemniaki i cukinię grillujemy na patelni, lub podpiekamy w piekarniku.
  2. Bakłażany układamy na ściereczce i posypujemy solą. Zostawiamy je tak na 15 minut, a po tym czasie opłukujemy dokładnie pod bieżącą wodą. Plastry bakłażana grillujemy na patelni, lub pieczemy w piekarniku.
  3. W dużym garnku na oliwie z oliwek podsmażamy cebulę pokrojoną w grubszą kostkę. Kiedy będzie szklista, dodajemy mięso, smażymy do zarumienienia się mięsa. Następnie do zawartości garnka dodajemy pomidory pelati i koncentrat pomidorowy, mieszamy. Przyprawiamy solą, pieprzem, miodem, zielem angielskim, cynamonem, gałką muszkatołową, sokiem z cytryny i ząbkami czosnku ( wrzucamy w całości ). Mieszamy dokładnie całą zawartość garnka i gotujemy na wolnym ogniu, około 40 minut. Pod koniec gotowania dodajemy do sosu tyle bulionu, by miał gęstą konsystencję. Zagotowujemy i zdejmujemy z ognia.
  4. Z sosu wyjmujemy kulki ziela angielskiego, dodajemy świeżo posiekany koperek, bułkę tartą, starty ser grana padano, i żółtka. Mieszamy.
  5. W głębokim naczyniu żaroodpornym układamy kolejno warstwy zapiekanki. Spód wykładamy ciasno plastrami ziemniaków, tak by nie było przerw i dziur w warstwie. Na ziemniaki wykładamy warstwę sosu, a na nim układamy grillowane plastry cukinii, również ciasno jak w przypadku ziemniaków. Na cukinię wykładamy kolejną warstwę sosu mięsnego, a na sosie układamy ciasno warstwę grillowanych bakłażanów.
  6. Beszamel:
  7. W garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy, dolewając stopniowo ciepłe mleko, do momentu aż sos zgęstnieje. Zdejmujemy garnuszek z ognia, dodajemy sól, pieprz, gałkę, starty ser i żółtka. Mieszamy dokładnie.
  8. Gotowym beszamelem polewamy wierzch zapiekanki, rozprowadzając go równomiernie po bakłażanach.
  9. Moussakę pieczemy w 180st. przez 45 minut. Po upieczeniu odstawiamy zapiekankę na kilkanaście minut do przestygnięcia.
  10. Moussakę podałam z sałatką grecką, w skład której wchodzą pokrojone w grubą kostkę 3 pomidory, 1 duży ogórek, 1 czerwona cebula, 1 zielona papryka, a dodatkowo w całości dodajemy 10 zielonych oliwek, 5 oliwek czarnych.
  11. Całość przyprawiamy solą i suszonym oregano, polewamy oliwą z oliwek. Mieszamy.

Dodaj komentarz

3 komentarze

  1. Alicja

    18 kwietnia 2018 at 18:13

    Zrobiłam dzisiaj z połowy porcji 😀. Przepis doskonały. Jest trochę pracy, ale efekt zwala z nóg. Polecam niezdecydowanym. Warto. Pyszne danie.

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      18 kwietnia 2018 at 19:29

      Alicja, ale pyszności 😍 Narobiłaś smaka na wieczór 😋
      Faktycznie, jest z tym sporo zabawy, dlatego tym bardziej się cieszę, że smak wynagrodził Ci czas spędzony przy niej 😘

      Pozdrawiam !

      Odpowiedz
  2. Adrian Mazurkiewicz

    11 września 2017 at 14:54

    Musaka to jedno z tych dań, którego jeszcze nie przygotowałem, choć bardzo chcę. Na pewno skorzystam z przepisu 🙂

    Odpowiedz

Grecka moussaka ( musaka )

Grecka moussaka ( musaka ) to szybki i łatwy przepis kulinarny. W kategorii Obiad znajdziesz więcej ciekawych i łatwych przepisów. Grecka moussaka ( musaka ) zdecydowanie polecam każdemu.

Moja strona używa ciasteczek.