Faworki ( chrust )
Faworki ( chrust )
5 (100%) 4 ocen

Faworki ( chrust )

chrust :)

Składniki:

  • 500g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 całe jajko
  • 5 żółtek
  • 7 łyżek śmietany 18%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie:

  1. Żółtka i jajko ubijamy z cukrem pudrem na jasną puszystą masę.
    Do dużej miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, wlewamy masę jajeczną, dodajemy śmietanę i sok z cytryny, mieszamy do połączenia się składników, a po chwili zagniatamy już ciasto, aż stanie się jednolite i elastyczne. Formujemy ciasto w kulę, wkładamy z powrotem do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut.
  2. Po 30 minutach wyciągamy ciasto na podsypany mąką blat, dzielimy na dwie równe części ( z jedną będziemy pracować, druga czeka pod ściereczką ). Podsypując delikatnie mąką, wałkujemy ciasto najcieniej jak to możliwe, po czym kroimy w prostokąty, robiąc w każdym nacięcie i przewlekając jeden koniec prostokąta przez nacięcie.
    Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta, aż do jeo całkowitego wykorzystania.
  3. Faworki smażymy na rozgrzanym do 180 stopni oleju, do lekkiego zarumienienia. Po usmażeniu odkładamy faworki na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  4. Faworki obficie oprószamy cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Moja strona używa ciasteczek.