Drożdżowe racuchy z gruszkami
Drożdżowe racuchy z gruszkami
5 (100%) 7 ocen

Drożdżowe racuchy z gruszkami

Drożdżowe racuchy wszyscy znamy głównie z dodatkiem jabłek, a racuchy z gruszkami to na prawdę pyszna, słodka propozycja dla każdego łasucha :)

Składniki:

  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 25g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 3 gruszki

Przygotowanie:

  1. Drożdże rozkruszamy do miski, dodajemy cukier, ciepłe mleko i połowę mąki. Mieszamy dokładnie, przykrywamy miskę ściereczką, odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.
  2. Po 20 minutach dosypujemy do miski resztę mąki, wbijamy całe jajko, ponownie mieszamy i odstawiamy na 30 minut.
  3. Do gotowego, wyrośniętego ciasta, dodajemy obrane i pokrojone w kostkę gruszki, mieszamy i na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju, smażymy małe racuszki, do chwili aż się ładnie zarumienią.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Moja strona używa ciasteczek.