Ciasto z truskawkami na kefirze

Przepis na szybkie i bardzo łatwe w przygotowaniu ciasto z truskawkami na kefirze naturalnym, lub zamiennie, na maślance. Dzięki dodatkowi kefiru, ciasto jest idealnie wilgotne i pozostaje takie na długo.

Składniki:

  • 3 jajka
  • 2.5 szklanki mąki pszennej
  • 0.5 szklanki oleju
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka kefiru lub maślanki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250g truskawek

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, a truskawki myjemy, osuszamy, pozbawiamy szypułek i kroimy w grube plastry.
  2. Jajka ubijamy z cukrem, na puszystą masę.
  3. Dodajemy resztę składników, poza truskawkami i miksujemy całość do uzyskania jednolitego, gęstego ciasta.
  4. Blachę 21x21cm, wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto wyrównując jego powierzchnię.
  5. Układamy na wierzchu truskawki pokrojone w plastry i wkładamy od razu do rozgrzanego piekarnika.
  6. Pieczemy ciasto około 50 minut.

Powiązane przepisy

Ciasto z truskawkami na kefirze

Dodaj komentarz

10 komentarzy

  1. ola

    14 maja 2019 at 09:23

    szybko i prosto, fajnie

    Odpowiedz
  2. Seba

    28 kwietnia 2019 at 09:01

    Super przepis

    Odpowiedz
  3. Zasmakuj Kuchni

    29 czerwca 2018 at 16:54

    Justyna,

    więc poznajmy się! TO DLA CIEBIE – tylko truskawki zamieniłam na maliny, a kefir na ser twarogowy – nie miałam wyboru gdy otworzyłam lodówkę 🙂 PYSZNE!!! jak większość Twoich przepisów.

    Zapraszam do wspólnego gotowania 😉 Ania Kater – Zasmakuj Kuchni

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      29 czerwca 2018 at 20:22

      Noo proszę 😋 To się nazywa wejście z grubej rury 😁
      Ciasto wygląda przepysznie, kocham maliny 😍
      Zastanawiałam się przedtem gdzie się podziałaś, taka była cisza, a to było wielkie pieczenie 😋

      Dziękuję Aniu za zdjęcie, za komentarz i za to, że tutaj jesteś 😊

      Odpowiedz
  4. Weronika

    16 czerwca 2018 at 09:16

    Jakie wymiary foremki? 😛

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      16 czerwca 2018 at 09:19

      Weronika, tak jak napisałam pod składnikami, wymiary blaszki, w której piekłam ciasto, to 21x21cm 🙂

      Pozdrawiam!

      Odpowiedz
      • Weronika

        16 czerwca 2018 at 09:20

        Przepraszam, nie zauważyłam 🙂 Na tortownicy 22 cm średnicy powinno też wyjść?

        Odpowiedz
        • Niepieprz

          16 czerwca 2018 at 09:25

          Nic się nie stało :*
          Wyjdzie jak najbardziej, może być ewentualnie trochę wyższe 😉
          Czekam na relację po pieczeniu i może jakieś zdjęcie 😉 ?

          Odpowiedz
      • Weronika

        16 czerwca 2018 at 10:48

        Czekam tylko na świeżą dostawę truskawek i zabieram się za pieczenie 🙂 Napewno dokonam małej modyfikacji, a mianowicie cukier zastąpie ksyliotelem i zamiast zwykłej pszennej mąki użyje orkiszowej. Jaka powinna być mniej więcej konsystencja ciasta przed pieczeniem i składniki wszystkie oczywiście w temperaturze pokojowej?

        Pozdrawiam 😉

        Odpowiedz
        • Niepieprz

          16 czerwca 2018 at 14:57

          Konsystencja powinna być lekko gęsta, tak by utrzymać truskawki na powierzchni, a składniki nie muszą być w temperaturze pokojowej 🙂
          Ja często piekę to ciasto spontanicznie i wyciągam składniki prosto z lodówki 🙂

          Odpowiedz

Ciasto z truskawkami na kefirze

Ciasto z truskawkami na kefirze to szybki i łatwy przepis kulinarny. W kategorii Desery i napoje znajdziesz więcej ciekawych i łatwych przepisów. Ciasto z truskawkami na kefirze zdecydowanie polecam każdemu.

Informujemy, iż w celu optymalizacji treści dostępnych w naszym serwisie, dostosowania ich do indywidualnych potrzeb korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies.