Ciasto Leśny Mech

4.8/5 - (184 oceny)
Ciasto leśny mech to pyszne ciasto ze szpinakiem, przełożone delikatnym kremem na bazie kremówki i serka mascarpone. Leśny mech zdecydowanie smakuje tak jak wygląda, czyli pysznie i idealnie.

Składniki:

Ciasto:
  • 200g świeżego szpinaku
  • 4 jajka
  • 0.5 szklanki cukru
  • 200ml oleju
  • 1op. cukru waniliowego (16g)
  • 1.5 łyżki soku z cytryny
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1op. budyniu waniliowego
  • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0.5 łyżeczki sody oczyszczonej
Krem:
  • 1op. galaretki przezroczystej, lub cytrynowej
  • 330ml śmietanki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1op. cukru waniliowego (16g)
  • 250g serka mascarpone

Przygotowanie:

Ciasto:
  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Świeży, umyty szpinak, rozdrabniamy w wysokim naczyniu, za pomocą blendera.
  2. Mikserem ucieramy jajka z cukrami na jasną, puszystą masę. Nie przerywając miksowania, cienkim strumieniem wlewamy do masy olej i dodajemy szpinak. Mąkę dokładnie mieszamy z proszkiem, sodą i budyniem, partiami dodajemy do masy miksując całość cały czas na niskich obrotach. Ciasto przelewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia (21x21cm), wkładamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy około godzinki.
  3. Ciasto studzimy. Po upieczeniu ciasto powinno mieć około 5cm wysokości, dzielimy je na 2 równe blaty ( każdy 2 centymetrowy ), a z pozostałego ciasta robimy zieloną posypkę na wierch.
Krem:
  1. Galaretkę rozpuszczamy w 200ml wrzącej wody, odstawiamy do wystudzenia i lekkiego stężenia.
  2. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru i cukru waniliowego, a kiedy będzie już sztywna, dodajemy mascarpone, zimną tężejącą galaretkę i miksujemy na gładki, jednolity krem. Krem dzielimy na dwie równe części ( u mnie wyszło 2x347g ) i przekładamy przygotowane wcześniej blaty. Na pierwszy blat nakładamy pierwszą część kremu, przykrywamy drugim blatem, dajemy drugą część kremu, wyrównujemy i wierzch posypujemy zieloną posypką z ciasta.
  3. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin, by krem stężał, a blaty zmiękły.

Udostępnij przepis

Pinterest

Sprawdź te przepisy

Placki na maślance z jabłkami i nasionami chia
Szarlotka na kruchym cieście
Bułeczki drożdżowe z rabarbarem i truskawkami
Śnieżny Puch
Placuszki z kaszy manny
Ciasto czekoladowe
Kruche rogaliki z powidłami śliwkowymi
Kruche ciasteczka migdałowe

Ciasto Leśny Mech

Ciasto Leśny Mech to szybki i łatwy przepis kulinarny. W kategorii Desery i napoje znajdziesz więcej ciekawych i łatwych przepisów. Ciasto Leśny Mech zdecydowanie polecam każdemu.

Smakowało? Napisz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *



1 Comment

  1. Szczepan

    3 lata temu

    Ciasto samo w sobie wygląda smacznie, jednak przygotowanie jest problematyczne wobec lakonicznej treści przepisu 🙁
    Najpierw ciasto : 1h to dla mnie za dużo, 50 min powinno wystarczyć (1h skutkowało zbyt spieczoną góra :()
    Krem : WAŻNA UWAGA – NIE UBIJAJCIE TEGO RĘCZNIE bo się zarobicie – ja, nie zdając sobie z tego sprawy ubijałem przez kwadrans ręcznie, potem wyciągnąłem mikser i muksowałem przez 20 min – krem dalej nie był sztywny 🙁
    Wobec tego dodałem galaretkę (UWAGA – galaretkę zdejmijcie z gazu, jak tylko proszek połączy się z wodą – nie gotujcie jej) z mascarpone, które muksowałem przez kolejne 10 min, ale konsystencja kremu dalej ni była sztywna.
    Samo ciasto znajduje się teraz w lodówce, mam nadzieję, że mimo wszystko będzie smaczne 😉