Ciasto jogurtowe z borówkami
Ciasto jogurtowe z borówkami
3.9 (78.95%) 19 ocen

Ciasto jogurtowe z borówkami

Przepis na szybkie i bardzo łatwe ciasto jogurtowe. Ja upiekłam ciasto z borówkami, ale śmiało można wykorzystać tutaj maliny, jagody, czy inne ulubione owoce. To ciasto zyskało już spore grono fanów, głównie dzięki sposobowi przygotowania, bo kto nie marzy o ciastach, w których wystarczy wymieszać składniki łyżką i już po chwili cieszyć się zapachem pieczonego ciasta, unoszącym po całym domu...

Składniki:

  • 2.5 szklanki mąki pszennej
  • 0.5 szklanki wiórek kokosowych
  • 0.5 szklanki cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 400ml jogurtu naturalnego
  • 3 jajka
  • 0.5 szklanki roztopionego masła
  • 200g borówek

Przygotowanie:

  1. Nastawiamy piekarnik na 180stopni. Do przygotowania tego ciasta, potrzebujemy 1 miski, a całość mieszamy tylko łyżką.
    Do miski wsypujemy mąkę, wiórki, cukier, proszek i sodę, mieszamy. Dodajemy jogurt, jajka i roztopione masło, całą zawartość miski mieszamy dokładnie do uzyskania jednolitej konsystencji ciasta. Do mieszania używamy łyżki, bądź widelca, nie ma potrzeby używania miksera. Tortownicę o średnicy 24cm wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej przygotowane przed chwilą ciasto. Łyżką wyrównujemy ciasto w blaszce, wykładamy na wierzch borówki i wkładamy blachę do rozgrzanego piekarnika, na 60 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

1 Comment

  1. Asia

    12 sierpnia 2019 at 06:51

    bardzo dobre. łatwe i smaczne

    Odpowiedz

Moja strona używa ciasteczek.