Ciasteczka brownie

Ciasteczka brownie

Mocno czekoladowe i słodkie ciasteczka brownie. Ich charakterystyczną cechą rozpoznawczą jest chrupiący, popękany wierzch i bardzo mięsisty środek 🖤 .

Składniki:

  • 200g czekolady deserowej, lub gorzkiej
  • 50g masła
  • 2 jajka
  • 100g cukru
  • 60g mąki pszennej
  • 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

  1. W małym garnuszku rozpuszczamy masło i czekoladę. Odstawiamy na chwilę.
  2. W misce ucieramy jajka z cukrem, na jasną, puszystą masę. Dodajemy stopioną czekoladę z masłem, mąkę, proszek i mieszamy całość do uzyskania jednolitej konsystencji. Miskę z gotową masą czekoladową wkładamy do zamrażalnika, na mniej więcej 10-15 minut. Rozgrzewamy piekarnik do 180st.
  3. Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę z wyposażenia piekarnika, nakładamy masę łyżką, lub gałkownicą do lodów, robiąc większe odstępy pomiędzy ciastkami. Nie ma potrzeby wyrównywania masy na blasze, gdyż ciasto pod wpływem temperatury w piekarniku, uformuje się samo.
  4. Pieczemy ciasteczka przez 10 minut. UWAGA! Ciastka po upieczeniu będą bardzo miękkie i nie nadające się jeszcze do zjedzenia, dlatego najlepiej zsunąć papier z ciastkami na blat kuchenny i pozostawić je na 15-20 minut do ostudzenia.
Tagi: ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Ciasteczka brownie

Ciasteczka brownie to szybki i łatwy przepis kulinarny. W kategorii Desery i napoje znajdziesz więcej ciekawych i łatwych przepisów. Ciasteczka brownie zdecydowanie polecam każdemu.

Moja strona używa ciasteczek.