Chlebek bananowy
Oceń ten przepis

Chlebek bananowy

Chlebek bananowy to zdecydowanie najlepszy sposób na wykorzystanie dojrzałych bananów z ciemną skórką. Chlebek jest szybki w przygotowaniu, a zajadać go możemy na wiele sposobów :) Dzisiejszy przepis na chlebek, znalazłam u Doroty z bloga mojewypieki.

Składniki:

  • 3 duże dojrzałe banany
  • 75g masła ( roztopionego )
  • 1 jajko
  • 0.5 szklanki cukru
  • 1op. cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1.5 szklanki mąki pszennej

Przygotowanie:

  1. Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni.
  2. Banany rozgniatamy widelcem na papkę, mieszamy z roztopionym masłem. Dodajemy do tego cukier zwykły, waniliowy i roztrzepane jajko. Mieszamy widelcem.
  3. Do wymieszanych składników, dodajemy przesianą mąkę z sodą oczyszczoną. Mieszamy do połączenia się całości w jednolitą masę, którą przekładamy do keksówki wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia.
  4. Wkładamy keksówkę z ciastem do nagrzanego do 170st. piekarnika i pieczemy przez 50-60 minut. Upieczony chlebek wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Moja strona używa ciasteczek.