Buraczki zasmażane
Oceń ten przepis

Buraczki zasmażane

Buraczki zasmażane do obiadu, w wersji na ciepło. Moja rodzina uwielbia buraczki do obiadu, pod każdą postacią, dlatego staram się je urozmaicać i podawać tak, by zawsze było pysznie. Dzisiejsza propozycja chyba najbardziej skradła nasze serca. Tak przygotowane, zasmażone buraczki, są lekkie, delikatne i bardzo smaczne. Polecam Wam ich przygotowanie, bo nie wymagają specjalnych umiejętności, a są na prawdę godne polecenia :)

Składniki:

  • około 5 średnich buraków
  • 2 łyżki mąki
  • łyżka masła
  • łyżka soku z cytryny, lub łyżeczka octu
  • łyżeczka cukru
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Buraki szorujemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Studzimy i obieramy.
  2. Obrane ścieramy na tarce o dużych, lub małych oczkach.
  3. W głębokiej patelni robimy zasmażkę – roztapiamy masło, wsypujemy na nie mąkę i energicznie mieszamy.
  4. Na zasmażkę wrzucamy starte buraki, dodajemy resztę składników, podsmażamy całość 2-3 minutki, sprawdzamy smak, ewentualnie jeszcze doprawiamy i nasze zasmażane buraczki gotowe.
  5. Zasmażane buraczki możemy udekorować świeżo posiekanym koperkiem, lub natką pietruszki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

1 Comment

  1. Kamil

    24 października 2016 at 08:42

    Wyszły bardzo dobre

    Odpowiedz

Moja strona używa ciasteczek.