Buraczki zasmażane

Buraczki zasmażane do obiadu, w wersji na ciepło. Moja rodzina uwielbia buraczki do obiadu, pod każdą postacią, dlatego staram się je urozmaicać i podawać tak, by zawsze było pysznie. Dzisiejsza propozycja chyba najbardziej skradła nasze serca. Tak przygotowane, zasmażone buraczki, są lekkie, delikatne i bardzo smaczne. Polecam Wam ich przygotowanie, bo nie wymagają specjalnych umiejętności, a są na prawdę godne polecenia :)

Składniki:

  • około 5 średnich buraków
  • 2 łyżki mąki
  • łyżka masła
  • łyżka soku z cytryny, lub łyżeczka octu
  • łyżeczka cukru
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Buraki szorujemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Studzimy i obieramy. Obrane ścieramy na tarce o dużych, lub małych oczkach.
  2. W głębokiej patelni robimy zasmażkę: roztapiamy masło, wsypujemy na nie mąkę i energicznie mieszamy.
  3. Na zasmażkę wrzucamy starte buraki, dodajemy resztę składników, podsmażamy całość 2-3 minutki, sprawdzamy smak, ewentualnie jeszcze doprawiamy i zasmażane buraczki gotowe.
  4. Zasmażane buraczki możemy udekorować świeżo posiekanym koperkiem, lub natką pietruszki.

Powiązane przepisy

Buraczki zasmażane

Dodaj komentarz

1 Comment

  1. Kamil

    24 października 2016 at 08:42

    Wyszły bardzo dobre

    Odpowiedz

Buraczki zasmażane

Buraczki zasmażane to szybki i łatwy przepis kulinarny. W kategorii Obiad znajdziesz więcej ciekawych i łatwych przepisów. Buraczki zasmażane zdecydowanie polecam każdemu.

Informujemy, iż w celu optymalizacji treści dostępnych w naszym serwisie, dostosowania ich do indywidualnych potrzeb korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies.