Rosół drobiowy
Oceń ten przepis

Rosół drobiowy

Rosół wydaje się być najprostszą zupą, jednak wielu z nas ma problem z jego przygotowaniem. Spotkałam się nawet z kilkoma osobami, które jak twierdzą, nawet się za niego nie zabierają bo nie potrafią. Gdzie więc tkwi problem? Co jest nie tak z ta potrawą? Dzisiaj przepis na rosół drobiowy, najprostszy. Najprościej też postaram się go przedstawić z myślą o tych, którzy swoją przygodę z nim dopiero zaczynają.

Składniki:

  • kawałek kurczaka ( mogą to być udka, skrzydełka, lub po prostu porcja rosołowa )
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • kawałek selera
  • 1 duża cebula
  • 1 por
  • posiekana natka pietruszki do ozdobienia
  • 2 liście laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego, kilka ziaren pieprzu
  • sól, pieprz, vegeta

Przygotowanie:

  1. Do garnka z zimną wodą wkładamy mięso i stawiamy na małym ogniu by się zagotowało. W tym czasie myjemy i obieramy warzywa, a cebulę opalamy nad palnikiem gazowym.
  2. Kiedy nasz wywar się zagotuje, zbieramy z wierzchu szumowiny i je wyrzucamy.
  3. Zmniejszamy ogień, wkładamy obrane i umyte wcześniej warzywa, ziarenka pieprzu, ziele i liście, przykrywamy delikatnie tylko uchylając pokrywkę i zostawiamy na około godzinkę, dwie.
  4. Po godzinie doprawiamy nasz rosół vegetą, solą i pieprzem, po czym zostawiamy jeszcze na 1-2godz. na małym ogniu by sobie dosłownie ” pyrkał „.
  5. Gotowy rosół podajemy z makaronem, ryżem, lub lanymi kluskami, posypany natką pietruszki i jeśli ktoś lubi, warzywami w nim ugotowanymi.
Tagi: ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

8 komentarzy

  1. Kasia

    7 marca 2018 at 17:07

    Bardzo fajnie napisany przepis, uwielbiam rosół i robię co tydzień, syn go bardzo lubi.

    Odpowiedz
  2. Anonim

    5 kwietnia 2017 at 09:13

    Ile wody ma być?

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      5 kwietnia 2017 at 09:21

      Na kilogram mięsa, mniej więcej 1,5-2 litry wody 🙂

      Odpowiedz
  3. Magdaa

    6 lutego 2017 at 14:34

    Mój pierwszy w życiu rosół z Twojego przepisu.
    Coś pysznego! ?

    Odpowiedz
  4. Anonim

    8 listopada 2015 at 14:25

    ja lubię z ziemniakami

    Odpowiedz
  5. marwa

    16 października 2014 at 22:52

    Żarnej WEGETY !!!!

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      23 sierpnia 2015 at 23:18

      Vegeta użyta w przepisie jest domowa, ze świeżych warzyw, więc jeśli miałaby jakoś wpłynąć na potrawę, to może tylko wzbogacić i urozmaicić jej smak 🙂

      Odpowiedz

Moja strona używa ciasteczek.