Pizza z patelni
Czas przygotowania: 55 minut

5
Pizza z patelni? Tak, to możliwe :) Zapewne wiele osób myśli sobie teraz, że co to za pizza, że to jakiś placek, a nie pizza, że to nie smakuje i tak dalej... :) Pizza z patelni ma zarówno spore grono wielbicieli, jak i jej przeciwników. Oczywiście, każdy ma prawo do swojej opinii i niech tak zostanie :) Z mojej strony, mogę Was zapewnić, że pizza przygotowana na patelni smakuje wybornie, nie odbiega od tradycyjnej pizzy z pieca, czy piekarnika. Jej ciasto ( i w tym miejscu za przepis na ciasto dziękuję Helenie z bloga walijskiepichcenie ) jest bardzo puszyste, mięciutkie i smaczne. Sama, robiąc ją po raz pierwszy, byłam pod wrażeniem, że na patelni można uzyskać tak obłędnie puszyste ciasto.Polecam pizzę z patelni, która na pewno Was nie zawiedzie, a może okazać się świetną alternatywą dla osób, które piekarnika nie posiadają, lub akurat nie mają ochoty go odpalać ;)Swoją pizzę przygotowałam na patelni o śr.28cm :) Z podanej ilości składników możemy przygotować jedną pizzę na grubszym cieście, lub dwie na cienkim :)

Składniki na pizzę:

    Spód:
  • 30g drożdży świeżych
  • 2-2,5 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 3 łyżki oleju
  • szczypta cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • Moje dodatki:
  • szynka pokrojona w paski
  • garść tartego sera żółtego
  • kilka pieczarek
  • cebula
  • mozzarella
  • sól, pieprz, oregano
  • Sos pomidorowy:
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, oregano

Przygotowanie pizzy:

  1. W małej miseczce rozkruszamy drożdże, dodajemy szczyptę cukru i 3 łyżki ciepłej wody. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia drożdży, odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. ( W tym czasie przygotowujemy sos i dodatki do pizzy, obsmażając każdy z nich osobno, lub ewentualnie razem ).
  2. Kontynuujemy ciasto: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy olej, resztę wody , sól i zaczyn z drożdży. Ciasto wyrabiamy na gładką masę, do momentu kiedy stanie się puszyste i elastyczne. Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy na 25-30min. do wyrośnięcia.
  3. Po tym czasie podsypujemy ciasto odrobiną mąki i wałkujemy na placek wielkości patelni ( moja miała średnicę 28cm ).
  4. Przekładamy spód pizzy na patelnię i pod przykryciem, na małym ogniu " smażymy " przez 3-4 minutki. Przewracamy na drugą stronę, smarujemy sosem, wykładamy dodatki z przyprawami. Przykrywamy pokrywką na 5 minut, aż ser z wierzchu się roztopi i pizza będzie puszysta.

Jeśli spodobał Ci się mój przepis, oceń go i zostaw komentarz :)

49 komentarzy
[gallery link="file" ids="4816,4817,4818"] Brak pomysłu na obiad i szybki przegląd lodówki, zaowocował dzisiejszym makaronem. Było
Minione dwa tygodnie, były dla mnie niczym wygrana w konkursie, w którym główną nagrodą było
[gallery link="file" ids="4687,4689,4688"] Kotlety bez mięsa, bo z kaszy gryczanej i sera koziego, a uwierzcie
Chili con carne, czyli szybkie, dość pikantne, jednogarnkowe danie, które sprawdzi się w roli obiadu,
Dziś mam dla Was przepis na pyszny i szybki obiad dla całej rodziny, a już
[gallery columns="5" link="file" ids="4612,4599,4616,4611"] Bób z boczkiem i czosnkiem to dość popularna ostatnio przekąska. Świetnie
Autor:
dziękujemy