Pizza z patelni

Czas przygotowania: 55 minut

5
Pizza z patelni? Tak, to możliwe :) Zapewne wiele osób myśli sobie teraz, że co to za pizza, że to jakiś placek, a nie pizza, że to nie smakuje i tak dalej... :) Pizza z patelni ma zarówno spore grono wielbicieli, jak i jej przeciwników. Oczywiście, każdy ma prawo do swojej opinii i niech tak zostanie :) Z mojej strony, mogę Was zapewnić, że pizza przygotowana na patelni smakuje wybornie, nie odbiega od tradycyjnej pizzy z pieca, czy piekarnika. Jej ciasto ( i w tym miejscu za przepis na ciasto dziękuję Helenie z bloga walijskiepichcenie ) jest bardzo puszyste, mięciutkie i smaczne. Sama, robiąc ją po raz pierwszy, byłam pod wrażeniem, że na patelni można uzyskać tak obłędnie puszyste ciasto. Polecam pizzę z patelni, która na pewno Was nie zawiedzie, a może okazać się świetną alternatywą dla osób, które piekarnika nie posiadają, lub akurat nie mają ochoty go odpalać ;) Swoją pizzę przygotowałam na patelni o śr.28cm :) Z podanej ilości składników możemy przygotować jedną pizzę na grubszym cieście, lub dwie na cienkim :)

Składniki na pizzę:

    Spód:
  • 30g drożdży
  • 2-2,5 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 3 łyżki oleju
  • szczypta cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • Moje dodatki:
  • szynka pokrojona w paski
  • garść tartego sera żółtego
  • kilka pieczarek
  • cebula
  • mozzarella
  • sól, pieprz, oregano
  • Sos pomidorowy:
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, oregano

Przygotowanie pizzy:

  1. W małej miseczce rozkruszamy drożdże, dodajemy szczyptę cukru i 3 łyżki ciepłej wody. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia drożdży, odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. ( W tym czasie przygotowujemy sos i dodatki do pizzy, obsmażając każdy z nich osobno, lub ewentualnie razem ).
  2. Kontynuujemy ciasto: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy olej, resztę wody , sól i zaczyn z drożdży. Ciasto wyrabiamy na gładką masę, do momentu kiedy stanie się puszyste i elastyczne. Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy na 25-30min. do wyrośnięcia.
  3. Po tym czasie podsypujemy ciasto odrobiną mąki i wałkujemy na placek wielkości patelni ( moja miała średnicę 28cm ).
  4. Przekładamy spód pizzy na patelnię i pod przykryciem, na małym ogniu " smażymy " przez 3-4 minutki. Przewracamy na drugą stronę, smarujemy sosem, wykładamy dodatki z przyprawami. Przykrywamy pokrywką na 5 minut, aż ser z wierzchu się roztopi i pizza będzie puszysta.
Podobne przepisy

Jeśli spodobał Ci się mój przepis, oceń go i zostaw komentarz :)

26 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:

kasia

mam pytanie, a te mozarrele to kiedy włożyć?

0

    Kasiu, wszystkie dodatki układamy po wstępnym podsmażeniu, przewróceniu i posmarowaniu sosem ciasta.

    0
Paulina

Ciasto smażone na patelni przypomina racuchy, których nie lubię. Przepis stanowi wyjątek w momencie braku dostępu do piekarnika. Treść usunięta ze względu na reklamę
Wystawiam szczerą opinię

3

Zdjęcie przepisu

Pizza robiona na spontanie, dałam to co miałam w lodówce. Ale główną role gra tu zdecydowanie ciasto. Jest super. Wyszły mi aż 3 pizze, jedna na grubszym spodzie, a 2 na cienkim. Rodzinka była zachwycona smakiem a także tym, że na patelni można wyczarować pizze :D. Dziękuję za przepis

5

    Aga, Twoja pizza wygląda niesamowicie apetycznie! Narobiłaś mi ochoty na taką
    Bardzo się cieszę, że pizza smakowała i udało Ci się zaskoczyć rodzinkę
    Pozdrawiam :*

    0
Klaudia

A czy na nieteflonowej patelni, takiej zwykłej, wyjdzie?

0

    Jeśli patelnia nie ma tendencji do nadmiernego przywierania to wyjdzie spokojnie

    0
Anonim

Pizza wyszla mi super robie juz trzeci raz

0

Świetny przepis! Łatwo, prosto i przepysznie. Dziękuję

5
Ewa

czy suche drożdże mogą być?

0

Świetny przepis. Uwielbiam domową pizze ale takiej jeszcze nie robiłam

5

Muszę koniecznie spróbować takiej z patelni. Potwierdzam, że drożdże łączone z cukrem i ciepłą wodą też ładnie wyrosną, chociaż osobiście wolę zaczyn z dodatkiem mąki

0
Anonimek

Wspaniała! Robiłem ją na kolację i zrobię kolejny raz za kilka dni.

5
Anonim

przepraszam, a to na początku ma wyrosnąć woda z cukrem na tych drożdżach ? zawsze myslałem że to trzeba mąke dodać żeby ciasto urosło

0

    Dziś jest tak wiele kombinacji przepisów, że mnie nie zdziwi już nic
    W tym przepisie łączymy drożdże z cukrem i wodą, by wyrosły

    0
      Anonim

      drożdże woda i cukier nie spowoduje wyrośnięcia, dopiero po dodaniu mąki i zrobieniu zaczynu, trzeba piec codziennie pieczywo by wiedzieć takie rzeczy ale nie omieszkam spróbować tej wersji, a nuż mi się spodoba:)

      0

        Proponuję najpierw zrobić i dopiero później komentować

        0
        Anonim

        Nieprawda, drożdże ruszą i bez mąki

        0
      Anonim

      Czy patelnia musi byc jakas np.teflonowa czy na zwykłej ciasto sie przyklei. dodam ze jestem w trakcie tworzenia pizzy ;D

      0

Świetny pomysł

5
Anonim

A na patelnie juz bez oleju? I pieczarki dojda pod przyjryciem?

0

    Ciasto na suchą patelnię A pieczarki i inne składniki są ok, bo wcześniej je podsmażamy

    0
Autor:
dziękujemy
Advertisment ad adsense adlogger