Pizza z patelni

Pizza z patelni? Tak, to możliwe :) Pizza z patelni ma zarówno spore grono wielbicieli, jak i jej przeciwników. Oczywiście, każdy ma prawo do swojej opinii i niech tak zostanie :) Z mojej strony, mogę Was zapewnić, że pizza przygotowana na patelni smakuje wybornie, nie odbiega od tradycyjnej pizzy z pieca, czy piekarnika. Jej ciasto ( i w tym miejscu za przepis na ciasto dziękuję Helenie z bloga walijskiepichcenie ) jest bardzo puszyste, mięciutkie i smaczne. Sama, robiąc ją po raz pierwszy, byłam pod wrażeniem, że na patelni można uzyskać tak obłędnie puszyste ciasto. Polecam pizzę z patelni, która na pewno Was nie zawiedzie, a może okazać się świetną alternatywą dla osób, które piekarnika nie posiadają, lub akurat nie mają ochoty go odpalać ;)

Składniki:

Spód:

  • 30g drożdży świeżych
  • 2-2,5 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 3 łyżki oleju
  • szczypta cukru
  • 1 łyżeczka soli

Moje dodatki:

  • szynka pokrojona w paski
  • garść tartego sera żółtego
  • kilka pieczarek
  • cebula
  • mozzarella
  • sól, pieprz, oregano

Sos pomidorowy:

  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, oregano

Przygotowanie:

  1. W małej miseczce rozkruszamy drożdże, dodajemy szczyptę cukru i 3 łyżki ciepłej wody. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia drożdży, odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. ( W tym czasie przygotowujemy sos i dodatki do pizzy, obsmażając każdy z nich osobno, lub ewentualnie razem ).
  2. Kontynuujemy ciasto: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy olej, resztę wody , sól i zaczyn z drożdży.
  3. Ciasto wyrabiamy na gładką masę, do momentu kiedy stanie się puszyste i elastyczne. Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy na 25-30min. do wyrośnięcia.
  4. Po tym czasie podsypujemy ciasto odrobiną mąki i wałkujemy na placek wielkości patelni ( moja miała średnicę 28cm ). Przekładamy spód pizzy na patelnię i pod przykryciem, na małym ogniu ” smażymy ” przez 3-4 minutki.
  5. Przewracamy na drugą stronę, smarujemy sosem, wykładamy dodatki z przyprawami. Przykrywamy pokrywką na 5 minut, aż ser z wierzchu się roztopi i pizza będzie puszysta.

Udostępnij przepis

Pinterest

Sprawdź te przepisy

Pizza z patelni

Pizza z patelni to szybki i łatwy przepis kulinarny. W kategorii Obiad znajdziesz więcej ciekawych i łatwych przepisów. Pizza z patelni zdecydowanie polecam każdemu.

Smakowało? Napisz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.



89 komentarzy

  1. Krzysztof

    10 miesięcy temu

    Dzięki

  2. narviczek

    10 miesięcy temu

    najlepszy przepis na świecie ciasto mięciutkie i pyszne

  3. Martynka

    12 miesięcy temu

    Pyszne polecam ?

  4. Kinia

    12 miesięcy temu

    Obleśne

    • Lola♥️

      10 miesięcy temu

      Obleśne?! Hahaha
      Wczoraj zrobiłam pierwszy raz, dziś powtórka ♥️ Doskonały przepis ! Dziękuję i pozdrawiam.

  5. Anonim

    1 rok temu

    A ser mozzarella z solanki czy zwykły?

  6. Anya

    1 rok temu

    Super przepis. Zrobiłam z podwójnej porcji i wyszły 3 pizze +1 malutka. Pierwszą porcję ciasta dałam za dużą i musiałam dłużej ją trzymać na petalni. Im cieńsze ciasto tym lepsza. Polecam, wszystkim domownikom smakowało ?

  7. Marzena

    1 rok temu

    Pyszna pizza takiego przepisu szukałam 🙂

    • Niepieprz

      1 rok temu

      Marzena, bardzo się cieszę, że pizza smakowała. Zapraszam po więcej 🙂
      Pozdrawiam ?

  8. Kasiek

    2 lata temu

    Czy pizza wyjdzie z mąki pszennej pełnoziarnistej?

    • Niepieprz

      2 lata temu

      Kasiek, wyjdzie na mące pełnoziarnistej 🙂 Ewentualnie ilość potrzebnej ciepłej wody, może się zmienić minimalnie 🙂

      Pozdrawiam Cię gorąco, Justyna

      P.S. Za kilka dni pojawi się przepis na pizzę z płatków owsianych 🙂

  9. Beata

    2 lata temu

    Przepyszna wszystkim bardzo smakuje 😉

  10. Janina

    2 lata temu

    Kiedy daje się ser mozarella bo zabieram się do robienia

    • Niepieprz

      2 lata temu

      Janina, ser dajesz w ostatnim kroku, wraz z pozostałymi składnikami 🙂

      Pozdrawiam gorąco,
      Justyna

  11. zaharik

    2 lata temu

    ale serio wyjdzie? bo ostatnio kupiłam w lidlu taką gotową mrożoną pizzę, co niby można na patelni i niestety nie końca wyszła, taka lekko zakalcowata i od tamtej pory mam wątpliwości

    • Niepieprz

      2 lata temu

      Zaharik, ta pizza z patelni wychodzi smaczna, wypróbuj przepis, może trafi i do Twojego serca jako alternatywa dla prawdziwej pizzy z pieca 🙂
      Koniecznie poczytaj też komentarze pod przepisem, sporo osób dzieli się swoimi spostrzeżeniami, a nawet i zdjęciami 🙂
      Pozdrawiam Cię gorąco i jeśli zdecydujesz się na pizzę, koniecznie daj znać jak smakowała 🙂

  12. magda

    2 lata temu

    najlepsze pizza z patelni jaka robilam !

  13. Paula

    3 lata temu

    Hey, dzięki za pomysłowy przepis. Chciałabym zapytać czy jest jakieś remedium. I dla patelni która ma przywieranie w naturze? Czy trochę oleju? Czy ryzykować?

    • Niepieprz

      3 lata temu

      Paula, moim patentem na przywierającą patelnię ( nie tylko przy pizzy, ale i podczas smażenia kotletów ) jest wycięcie odpowiedniego do patelni kształtu papieru do pieczenia i wyłożenia nim spodu patelni 😉 i nic nie przywiera :*

      Pozdrawiam Cię!

  14. Aga

    3 lata temu

    Pychaaa ! Najlepsza i łatwa w przygotowaniu 🙂 godna polecenia 🙂

  15. Magda

    3 lata temu

    Najlepsza pizza ! Ludzie w domu spokoju nie dają tak uwielbiają ! i bardzo krótko się robi POLECAM !! <3

  16. Pela

    3 lata temu

    Właśnie wyrabiam ciasto ? Jestem ciekawa efektu ?

  17. Paulina

    3 lata temu

    Robilam dzisiaj tylko pieklam w piekarniku.
    Z ciasta tak jak Pani napisala, upieklam dwie na cienkim ciescie bo takie wolimy. Byly przepyszne, naprawde polecam,. Dziekuje bardzo

    • Niepieprz

      3 lata temu

      Paulina, bardzo się cieszę, że pizza smakowała 🙂
      Pozdrawiam Cię gorąco :*

    • Monika

      3 lata temu

      jaka temperatura i czas pieczenia w piekarniku? 🙂

      • Niepieprz

        3 lata temu

        Monika, jeśli chciałabyś upiec pizzę w piekarniku to zawsze na najwyższej temperaturze ( 200-250st. ), około 15 minut, w zależności od grubości ciasta 🙂

  18. pat_klo

    3 lata temu

    Jakby to powiedzieć …naprawdę działa i smakuje tak samo jakbym piekla w piekarniku. Polecam!!! PS. Dla osób mających płytę indukcyjna rozgrzać patelnie i nie na małym tzw ogniu bo będzie zakalec???

    • Niepieprz

      3 lata temu

      Pati, bardzo się cieszę, że pizza smakowała 🙂
      Przy okazji Sylwestra, życzę Ci dobrego nowego roku :*

  19. Karo

    3 lata temu

    Jutro będzie moje pierwsze podejście do tego przepisu. Trochę się boję, że pizza nie wyjdzie, ponieważ mam tylko jedną paczuszkę drożdży instatnt, ale co tam, zaryzykuję ;).

  20. Wiola

    3 lata temu

    Wyszła pyszna !dzięki za przepis !?

  21. Anonim

    3 lata temu

    Pyszna , zrobiłam , zjadłam , polecam☺️

  22. Ala

    3 lata temu

    Pyszna i szybka ? cała rodzinka zachwycona ?

  23. Aga

    4 lata temu

    Super pizza, dzięki za przepis 🙂

  24. Anonim

    4 lata temu

    I TAK BEZ JAJKA ?

  25. Kruczysław

    4 lata temu

    Póki co moja ulubiona pizza, a właściwie ciasto na pizzę, bo dodatki mam inne. Piekę ją w piekarniku, bo jakoś tak… wolę, ale jak mi piekarnik zabiorą, t spróbuje też na patelni, bo jest… PYSZNA!!:)

  26. Małgosia

    4 lata temu

    Super przepis.właśnie zrobiłam. Smaczna jest ta pizza. Dzięki: )

  27. fpu

    4 lata temu

    Bardzo fajny przepis, ale zajmuje więcej czasu. Zwłaszcza podpiekanie z obydwu stron.

  28. Łukasz

    4 lata temu

    Niestety autor wprowadza w błąd. Osobiście zajęło mi to nie 55 minut, a 120 minut, więc 2 godziny. Szybciej bym poszedł do biedronki i kupił jakąś pizzule za dyche i tez bym się najadł.

  29. Anna

    4 lata temu

    Fantastyczny przepis. Zawsze mi się udaje, w pól godz mozna zrobic pizzę. W moim wydaniu to kukurydza, zolta papryka, pieczarki, czarne oliwki 🙂

    • Niepieprz

      4 lata temu

      Aniu, bardzo się cieszę ?
      Tak narobiłaś mi smaka na pizzę, że u mnie też dzisiaj będzie ?
      A może tak przygotuję ją z piekarnika i też zaszaleję z dodatkami ??
      Pozdrawiam Cię ?

  30. Anonim

    4 lata temu

    bunt piekarnika, a pizza i tak jest:) dziękuję 🙂

  31. Zuzia

    4 lata temu

    Pizza idealna!

    • Niepieprz

      4 lata temu

      Zuzia, Twoja wyszła na prawdę idealna! Wygląda obłędnie ?
      Co to za ser na wierzchu tak pięknie się rozpuścił ?

      • Zuzia

        4 lata temu

        Morski wpadł mi pod rękę ?

  32. Barbara

    4 lata temu

    Super przepis. Jestem pod wrażeniem. Lepsza niż z pizzerii.

  33. Robert

    4 lata temu

    Udała się za pierwszym razem. ” Tadek niejadek” zjadł całą.

    • Niepieprz

      4 lata temu

      Robert, fantastycznie 🙂 Cieszę się podwójnie 🙂

  34. Karolina

    4 lata temu

    A drozdze jakie? 30g swiezych czy instant?

  35. Kinia

    4 lata temu

    Pizza najlepsza jaką w życiu jadłam,dzieci stwierdzily ze nawet lepsza niż zamówiona z pizzerni.ten przepis juz jest zanotowany w moim notatniku kucharskim.

    • Niepieprz

      4 lata temu

      Kinia, bardzo się cieszę, że pizza Wam posmakowała 🙂
      Opinia dzieci jest tutaj bezcenna 🙂

  36. Anonim

    4 lata temu

    Pomocy ciasto robi się wodniste

    • Niepieprz

      4 lata temu

      Na jakim etapie przygotowania jesteś ?

    • Pielu

      3 lata temu

      Moje też wyszło wodniste, dodawałam mąki do skutku – zobaczymy co wyjdzie 😀

  37. kasia

    4 lata temu

    mam pytanie, a te mozarrele to kiedy włożyć?

    • Niepieprz

      4 lata temu

      Kasiu, wszystkie dodatki układamy po wstępnym podsmażeniu, przewróceniu i posmarowaniu sosem ciasta.

  38. Paulina

    4 lata temu

    Ciasto smażone na patelni przypomina racuchy, których nie lubię. Przepis stanowi wyjątek w momencie braku dostępu do piekarnika. Treść usunięta ze względu na reklamę
    Wystawiam szczerą opinię

  39. Aga

    4 lata temu

    Pizza robiona na spontanie, dałam to co miałam w lodówce. Ale główną role gra tu zdecydowanie ciasto. Jest super. Wyszły mi aż 3 pizze, jedna na grubszym spodzie, a 2 na cienkim. Rodzinka była zachwycona smakiem a także tym, że na patelni można wyczarować pizze :D. Dziękuję za przepis 😉

    • Niepieprz

      4 lata temu

      Aga, Twoja pizza wygląda niesamowicie apetycznie! Narobiłaś mi ochoty na taką 🙂
      Bardzo się cieszę, że pizza smakowała i udało Ci się zaskoczyć rodzinkę 🙂
      Pozdrawiam :*

  40. Klaudia

    4 lata temu

    A czy na nieteflonowej patelni, takiej zwykłej, wyjdzie?

    • Niepieprz

      4 lata temu

      Jeśli patelnia nie ma tendencji do nadmiernego przywierania to wyjdzie spokojnie 🙂

  41. Anonim

    5 lat temu

    Pizza wyszla mi super robie juz trzeci raz

    • Niepieprz

      5 lat temu

      Następnym razem koniecznie pochwal się zdjęciem, Anonimie 🙂

  42. Paulina

    5 lat temu

    Świetny przepis! Łatwo, prosto i przepysznie. Dziękuję 🙂

  43. Ewa

    5 lat temu

    czy suche drożdże mogą być?

    • Niepieprz

      5 lat temu

      Pewnie, że tak 🙂

      • Ola

        4 lata temu

        Ile trzeba dodać suszonych drożdży?

        • Niepieprz

          4 lata temu

          Ola, zazwyczaj przyjmuje się zasadę 25 gramów drożdży świeżych = 7 gramów drożdży instant

  44. Sabina

    5 lat temu

    Świetny przepis. Uwielbiam domową pizze ale takiej jeszcze nie robiłam 🙂

  45. Hrabina w kuchni

    5 lat temu

    Muszę koniecznie spróbować takiej z patelni. Potwierdzam, że drożdże łączone z cukrem i ciepłą wodą też ładnie wyrosną, chociaż osobiście wolę zaczyn z dodatkiem mąki 🙂

  46. Anonimek

    5 lat temu

    Wspaniała! Robiłem ją na kolację i zrobię kolejny raz za kilka dni.

  47. Anonim

    5 lat temu

    przepraszam, a to na początku ma wyrosnąć woda z cukrem na tych drożdżach ? zawsze myslałem że to trzeba mąke dodać żeby ciasto urosło

    • Niepieprz

      5 lat temu

      Dziś jest tak wiele kombinacji przepisów, że mnie nie zdziwi już nic 🙂
      W tym przepisie łączymy drożdże z cukrem i wodą, by wyrosły 🙂

      • Anonim

        5 lat temu

        drożdże woda i cukier nie spowoduje wyrośnięcia, dopiero po dodaniu mąki i zrobieniu zaczynu, trzeba piec codziennie pieczywo by wiedzieć takie rzeczy ale nie omieszkam spróbować tej wersji, a nuż mi się spodoba:)

        • Niepieprz

          5 lat temu

          Proponuję najpierw zrobić i dopiero później komentować 🙂

        • Anonim

          5 lat temu

          Nieprawda, drożdże ruszą i bez mąki

          • Marek

            4 lata temu

            mi nie ruszyły, gdzie zrobiłem błąd? :)30g drożdży, 3 łyżki ciepłej wody i szczypta cukru…

      • Anonim

        5 lat temu

        Czy patelnia musi byc jakas np.teflonowa czy na zwykłej ciasto sie przyklei. dodam ze jestem w trakcie tworzenia pizzy ;D

        • Niepieprz

          5 lat temu

          Najlepsza byłaby taka do której nic nie przywiera 🙂

  48. Cookis

    5 lat temu

    Świetny pomysł 🙂

  49. Anonim

    5 lat temu

    A na patelnie juz bez oleju? I pieczarki dojda pod przyjryciem?

    • Niepieprz

      5 lat temu

      Ciasto na suchą patelnię 🙂 A pieczarki i inne składniki są ok, bo wcześniej je podsmażamy 🙂