Pizza z patelni

5
Ocena
55 minut
Czas przygotowania
Justyna

Pizza z patelni? Tak, to możliwe
Zapewne wiele osób myśli sobie teraz, że co to za pizza, że to jakiś placek, a nie pizza, że to nie smakuje i tak dalej…
Pizza z patelni ma zarówno spore grono wielbicieli, jak i jej przeciwników. Oczywiście, każdy ma prawo do swojej opinii i niech tak zostanie
Z mojej strony, mogę Was zapewnić, że pizza przygotowana na patelni smakuje wybornie, nie odbiega od tradycyjnej pizzy z pieca, czy piekarnika.
Jej ciasto ( i w tym miejscu za przepis na ciasto dziękuję Helenie z bloga walijskiepichcenie ) jest bardzo puszyste, mięciutkie i smaczne.
Sama, robiąc ją po raz pierwszy, byłam pod wrażeniem, że na patelni można uzyskać tak obłędnie puszyste ciasto.

Polecam pizzę z patelni, która na pewno Was nie zawiedzie, a może okazać się świetną alternatywą dla osób, które piekarnika nie posiadają, lub akurat nie mają ochoty go odpalać

Swoją pizzę przygotowałam na patelni o śr.28cm
Z podanej ilości składników możemy przygotować jedną pizzę na grubszym cieście, lub dwie na cienkim

– Justyna

Składniki:

  • Spód:

  • 30g drożdży świeżych

  • 2-2,5 szklanki mąki pszennej

  • 3/4 szklanki ciepłej wody

  • 3 łyżki oleju

  • szczypta cukru

  • 1 łyżeczka soli

  • Moje dodatki:

  • szynka pokrojona w paski

  • garść tartego sera żółtego

  • kilka pieczarek

  • cebula

  • mozzarella

  • sól, pieprz, oregano

  • Sos pomidorowy:

  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego

  • 2 ząbki czosnku

  • sól, pieprz, oregano

Przygotowanie:

  • W małej miseczce rozkruszamy drożdże, dodajemy szczyptę cukru i 3 łyżki ciepłej wody. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia drożdży, odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.

  • ( W tym czasie przygotowujemy sos i dodatki do pizzy, obsmażając każdy z nich osobno, lub ewentualnie razem ).

  • Kontynuujemy ciasto: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy olej, resztę wody , sól i zaczyn z drożdży.

  • Ciasto wyrabiamy na gładką masę, do momentu kiedy stanie się puszyste i elastyczne. Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy na 25-30min. do wyrośnięcia.

  • Po tym czasie podsypujemy ciasto odrobiną mąki i wałkujemy na placek wielkości patelni ( moja miała średnicę 28cm ).

  • Przekładamy spód pizzy na patelnię i pod przykryciem, na małym ogniu ” smażymy ” przez 3-4 minutki.

  • Przewracamy na drugą stronę, smarujemy sosem, wykładamy dodatki z przyprawami. Przykrywamy pokrywką na 5 minut, aż ser z wierzchu się roztopi i pizza będzie puszysta.

54 komentarze
  1. Póki co moja ulubiona pizza, a właściwie ciasto na pizzę, bo dodatki mam inne. Piekę ją w piekarniku, bo jakoś tak… wolę, ale jak mi piekarnik zabiorą, t spróbuje też na patelni, bo jest… PYSZNA!!:)

    5
  2. Zdjęcie przepisu

    Bardzo fajny przepis, ale zajmuje więcej czasu. Zwłaszcza podpiekanie z obydwu stron.

    5
  3. Niestety autor wprowadza w błąd. Osobiście zajęło mi to nie 55 minut, a 120 minut, więc 2 godziny. Szybciej bym poszedł do biedronki i kupił jakąś pizzule za dyche i tez bym się najadł.

    0
  4. Zdjęcie przepisu

    Fantastyczny przepis. Zawsze mi się udaje, w pól godz mozna zrobic pizzę. W moim wydaniu to kukurydza, zolta papryka, pieczarki, czarne oliwki

    5
    • Aniu, bardzo się cieszę ?
      Tak narobiłaś mi smaka na pizzę, że u mnie też dzisiaj będzie ?
      A może tak przygotuję ją z piekarnika i też zaszaleję z dodatkami ??
      Pozdrawiam Cię ?

      0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.