Pizza z patelni
Oceń ten przepis

Pizza z patelni

Pizza z patelni? Tak, to możliwe :) Pizza z patelni ma zarówno spore grono wielbicieli, jak i jej przeciwników. Oczywiście, każdy ma prawo do swojej opinii i niech tak zostanie :) Z mojej strony, mogę Was zapewnić, że pizza przygotowana na patelni smakuje wybornie, nie odbiega od tradycyjnej pizzy z pieca, czy piekarnika. Jej ciasto ( i w tym miejscu za przepis na ciasto dziękuję Helenie z bloga walijskiepichcenie ) jest bardzo puszyste, mięciutkie i smaczne. Sama, robiąc ją po raz pierwszy, byłam pod wrażeniem, że na patelni można uzyskać tak obłędnie puszyste ciasto. Polecam pizzę z patelni, która na pewno Was nie zawiedzie, a może okazać się świetną alternatywą dla osób, które piekarnika nie posiadają, lub akurat nie mają ochoty go odpalać ;)

Składniki:

    Spód:

  • 30g drożdży świeżych
  • 2-2,5 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 3 łyżki oleju
  • szczypta cukru
  • 1 łyżeczka soli

    Moje dodatki:

  • szynka pokrojona w paski
  • garść tartego sera żółtego
  • kilka pieczarek
  • cebula
  • mozzarella
  • sól, pieprz, oregano

    Sos pomidorowy:

  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, oregano

Przygotowanie:

  1. W małej miseczce rozkruszamy drożdże, dodajemy szczyptę cukru i 3 łyżki ciepłej wody. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia drożdży, odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.
    ( W tym czasie przygotowujemy sos i dodatki do pizzy, obsmażając każdy z nich osobno, lub ewentualnie razem ).
  2. Kontynuujemy ciasto: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy olej, resztę wody , sól i zaczyn z drożdży.
    Ciasto wyrabiamy na gładką masę, do momentu kiedy stanie się puszyste i elastyczne. Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy na 25-30min. do wyrośnięcia.
  3. Po tym czasie podsypujemy ciasto odrobiną mąki i wałkujemy na placek wielkości patelni ( moja miała średnicę 28cm ).
    Przekładamy spód pizzy na patelnię i pod przykryciem, na małym ogniu ” smażymy ” przez 3-4 minutki.
    Przewracamy na drugą stronę, smarujemy sosem, wykładamy dodatki z przyprawami. Przykrywamy pokrywką na 5 minut, aż ser z wierzchu się roztopi i pizza będzie puszysta.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

79 komentarzy

  1. Kasiek

    28 marca 2019 at 08:04

    Czy pizza wyjdzie z mąki pszennej pełnoziarnistej?

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      28 marca 2019 at 08:14

      Kasiek, wyjdzie na mące pełnoziarnistej 🙂 Ewentualnie ilość potrzebnej ciepłej wody, może się zmienić minimalnie 🙂

      Pozdrawiam Cię gorąco, Justyna

      P.S. Za kilka dni pojawi się przepis na pizzę z płatków owsianych 🙂

      Odpowiedz
  2. Beata

    5 marca 2019 at 16:47

    Przepyszna wszystkim bardzo smakuje 😉

    Odpowiedz
  3. Janina

    31 stycznia 2019 at 09:30

    Kiedy daje się ser mozarella bo zabieram się do robienia

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      31 stycznia 2019 at 12:31

      Janina, ser dajesz w ostatnim kroku, wraz z pozostałymi składnikami 🙂

      Pozdrawiam gorąco,
      Justyna

      Odpowiedz
  4. zaharik

    12 stycznia 2019 at 18:53

    ale serio wyjdzie? bo ostatnio kupiłam w lidlu taką gotową mrożoną pizzę, co niby można na patelni i niestety nie końca wyszła, taka lekko zakalcowata i od tamtej pory mam wątpliwości

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      12 stycznia 2019 at 20:22

      Zaharik, ta pizza z patelni wychodzi smaczna, wypróbuj przepis, może trafi i do Twojego serca jako alternatywa dla prawdziwej pizzy z pieca 🙂
      Koniecznie poczytaj też komentarze pod przepisem, sporo osób dzieli się swoimi spostrzeżeniami, a nawet i zdjęciami 🙂
      Pozdrawiam Cię gorąco i jeśli zdecydujesz się na pizzę, koniecznie daj znać jak smakowała 🙂

      Odpowiedz
  5. magda

    31 października 2018 at 12:01

    najlepsze pizza z patelni jaka robilam !

    Odpowiedz
  6. Paula

    14 sierpnia 2018 at 15:18

    Hey, dzięki za pomysłowy przepis. Chciałabym zapytać czy jest jakieś remedium. I dla patelni która ma przywieranie w naturze? Czy trochę oleju? Czy ryzykować?

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      14 sierpnia 2018 at 15:26

      Paula, moim patentem na przywierającą patelnię ( nie tylko przy pizzy, ale i podczas smażenia kotletów ) jest wycięcie odpowiedniego do patelni kształtu papieru do pieczenia i wyłożenia nim spodu patelni 😉 i nic nie przywiera :*

      Pozdrawiam Cię!

      Odpowiedz
  7. Aga

    5 maja 2018 at 13:23

    Pychaaa ! Najlepsza i łatwa w przygotowaniu 🙂 godna polecenia 🙂

    Odpowiedz
  8. Magda

    2 maja 2018 at 11:33

    Najlepsza pizza ! Ludzie w domu spokoju nie dają tak uwielbiają ! i bardzo krótko się robi POLECAM !! <3

    Odpowiedz
  9. Pela

    6 lutego 2018 at 12:02

    Właśnie wyrabiam ciasto 😄 Jestem ciekawa efektu 🤔

    Odpowiedz
  10. Paulina

    7 stycznia 2018 at 20:21

    Robilam dzisiaj tylko pieklam w piekarniku.
    Z ciasta tak jak Pani napisala, upieklam dwie na cienkim ciescie bo takie wolimy. Byly przepyszne, naprawde polecam,. Dziekuje bardzo

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      8 stycznia 2018 at 09:48

      Paulina, bardzo się cieszę, że pizza smakowała 🙂
      Pozdrawiam Cię gorąco :*

      Odpowiedz
    • Monika

      2 lipca 2018 at 12:25

      jaka temperatura i czas pieczenia w piekarniku? 🙂

      Odpowiedz
      • Niepieprz

        4 lipca 2018 at 16:10

        Monika, jeśli chciałabyś upiec pizzę w piekarniku to zawsze na najwyższej temperaturze ( 200-250st. ), około 15 minut, w zależności od grubości ciasta 🙂

        Odpowiedz
  11. pat_klo

    31 grudnia 2017 at 18:15

    Jakby to powiedzieć …naprawdę działa i smakuje tak samo jakbym piekla w piekarniku. Polecam!!! PS. Dla osób mających płytę indukcyjna rozgrzać patelnie i nie na małym tzw ogniu bo będzie zakalec😁😀😊

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      31 grudnia 2017 at 18:38

      Pati, bardzo się cieszę, że pizza smakowała 🙂
      Przy okazji Sylwestra, życzę Ci dobrego nowego roku :*

      Odpowiedz
  12. Karo

    14 listopada 2017 at 16:59

    Jutro będzie moje pierwsze podejście do tego przepisu. Trochę się boję, że pizza nie wyjdzie, ponieważ mam tylko jedną paczuszkę drożdży instatnt, ale co tam, zaryzykuję ;).

    Odpowiedz
  13. Wiola

    27 października 2017 at 20:56

    Wyszła pyszna !dzięki za przepis !😍

    Odpowiedz
  14. Anonim

    19 października 2017 at 22:32

    Pyszna , zrobiłam , zjadłam , polecam☺️

    Odpowiedz
  15. Ala

    15 października 2017 at 15:12

    Pyszna i szybka 😉 cała rodzinka zachwycona 😁

    Odpowiedz
  16. Aga

    11 października 2017 at 12:51

    Super pizza, dzięki za przepis 🙂

    Odpowiedz
  17. Anonim

    20 sierpnia 2017 at 20:19

    I TAK BEZ JAJKA ?

    Odpowiedz
  18. Kruczysław

    14 sierpnia 2017 at 12:42

    Póki co moja ulubiona pizza, a właściwie ciasto na pizzę, bo dodatki mam inne. Piekę ją w piekarniku, bo jakoś tak… wolę, ale jak mi piekarnik zabiorą, t spróbuje też na patelni, bo jest… PYSZNA!!:)

    Odpowiedz
  19. Małgosia

    12 maja 2017 at 15:14

    Super przepis.właśnie zrobiłam. Smaczna jest ta pizza. Dzięki: )

    Odpowiedz
  20. fpu

    2 maja 2017 at 20:43

    Bardzo fajny przepis, ale zajmuje więcej czasu. Zwłaszcza podpiekanie z obydwu stron.

    Odpowiedz
  21. Łukasz

    16 marca 2017 at 23:51

    Niestety autor wprowadza w błąd. Osobiście zajęło mi to nie 55 minut, a 120 minut, więc 2 godziny. Szybciej bym poszedł do biedronki i kupił jakąś pizzule za dyche i tez bym się najadł.

    Odpowiedz
  22. Anna

    11 marca 2017 at 17:04

    Fantastyczny przepis. Zawsze mi się udaje, w pól godz mozna zrobic pizzę. W moim wydaniu to kukurydza, zolta papryka, pieczarki, czarne oliwki 🙂

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      11 marca 2017 at 17:28

      Aniu, bardzo się cieszę ?
      Tak narobiłaś mi smaka na pizzę, że u mnie też dzisiaj będzie ?
      A może tak przygotuję ją z piekarnika i też zaszaleję z dodatkami ??
      Pozdrawiam Cię ?

      Odpowiedz
  23. Anonim

    7 marca 2017 at 17:47

    bunt piekarnika, a pizza i tak jest:) dziękuję 🙂

    Odpowiedz
  24. Zuzia

    26 lutego 2017 at 18:53

    Pizza idealna!

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      26 lutego 2017 at 19:03

      Zuzia, Twoja wyszła na prawdę idealna! Wygląda obłędnie ?
      Co to za ser na wierzchu tak pięknie się rozpuścił ?

      Odpowiedz
      • Zuzia

        26 lutego 2017 at 21:29

        Morski wpadł mi pod rękę ?

        Odpowiedz
  25. Barbara

    9 lutego 2017 at 14:25

    Super przepis. Jestem pod wrażeniem. Lepsza niż z pizzerii.

    Odpowiedz
  26. Robert

    7 lutego 2017 at 17:14

    Udała się za pierwszym razem. ” Tadek niejadek” zjadł całą.

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      7 lutego 2017 at 20:50

      Robert, fantastycznie 🙂 Cieszę się podwójnie 🙂

      Odpowiedz
  27. Karolina

    7 lutego 2017 at 09:58

    A drozdze jakie? 30g swiezych czy instant?

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      7 lutego 2017 at 20:47

      Karolina, drożdże oczywiście świeże 🙂

      Odpowiedz
  28. Kinia

    31 stycznia 2017 at 22:43

    Pizza najlepsza jaką w życiu jadłam,dzieci stwierdzily ze nawet lepsza niż zamówiona z pizzerni.ten przepis juz jest zanotowany w moim notatniku kucharskim.

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      4 lutego 2017 at 09:25

      Kinia, bardzo się cieszę, że pizza Wam posmakowała 🙂
      Opinia dzieci jest tutaj bezcenna 🙂

      Odpowiedz
  29. Anonim

    27 stycznia 2017 at 14:21

    Pomocy ciasto robi się wodniste

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      27 stycznia 2017 at 14:27

      Na jakim etapie przygotowania jesteś ?

      Odpowiedz
    • Pielu

      4 stycznia 2018 at 16:19

      Moje też wyszło wodniste, dodawałam mąki do skutku – zobaczymy co wyjdzie 😀

      Odpowiedz
  30. kasia

    11 stycznia 2017 at 10:42

    mam pytanie, a te mozarrele to kiedy włożyć?

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      11 stycznia 2017 at 10:46

      Kasiu, wszystkie dodatki układamy po wstępnym podsmażeniu, przewróceniu i posmarowaniu sosem ciasta.

      Odpowiedz
  31. Paulina

    17 listopada 2016 at 18:42

    Ciasto smażone na patelni przypomina racuchy, których nie lubię. Przepis stanowi wyjątek w momencie braku dostępu do piekarnika. Treść usunięta ze względu na reklamę
    Wystawiam szczerą opinię

    Odpowiedz
  32. Aga

    6 listopada 2016 at 00:01

    Pizza robiona na spontanie, dałam to co miałam w lodówce. Ale główną role gra tu zdecydowanie ciasto. Jest super. Wyszły mi aż 3 pizze, jedna na grubszym spodzie, a 2 na cienkim. Rodzinka była zachwycona smakiem a także tym, że na patelni można wyczarować pizze :D. Dziękuję za przepis 😉

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      6 listopada 2016 at 10:27

      Aga, Twoja pizza wygląda niesamowicie apetycznie! Narobiłaś mi ochoty na taką 🙂
      Bardzo się cieszę, że pizza smakowała i udało Ci się zaskoczyć rodzinkę 🙂
      Pozdrawiam :*

      Odpowiedz
  33. Klaudia

    21 października 2016 at 18:21

    A czy na nieteflonowej patelni, takiej zwykłej, wyjdzie?

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      21 października 2016 at 18:59

      Jeśli patelnia nie ma tendencji do nadmiernego przywierania to wyjdzie spokojnie 🙂

      Odpowiedz
  34. Anonim

    8 października 2016 at 19:09

    Pizza wyszla mi super robie juz trzeci raz

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      8 października 2016 at 19:18

      Następnym razem koniecznie pochwal się zdjęciem, Anonimie 🙂

      Odpowiedz
  35. Paulina

    25 września 2016 at 22:41

    Świetny przepis! Łatwo, prosto i przepysznie. Dziękuję 🙂

    Odpowiedz
  36. Ewa

    24 sierpnia 2016 at 14:39

    czy suche drożdże mogą być?

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      24 sierpnia 2016 at 17:43

      Pewnie, że tak 🙂

      Odpowiedz
      • Ola

        22 lutego 2017 at 11:13

        Ile trzeba dodać suszonych drożdży?

        Odpowiedz
        • Niepieprz

          22 lutego 2017 at 16:07

          Ola, zazwyczaj przyjmuje się zasadę 25 gramów drożdży świeżych = 7 gramów drożdży instant

          Odpowiedz
  37. Sabina

    31 lipca 2016 at 23:30

    Świetny przepis. Uwielbiam domową pizze ale takiej jeszcze nie robiłam 🙂

    Odpowiedz
  38. Hrabina w kuchni

    22 lipca 2016 at 21:20

    Muszę koniecznie spróbować takiej z patelni. Potwierdzam, że drożdże łączone z cukrem i ciepłą wodą też ładnie wyrosną, chociaż osobiście wolę zaczyn z dodatkiem mąki 🙂

    Odpowiedz
  39. Anonimek

    19 lipca 2016 at 12:33

    Wspaniała! Robiłem ją na kolację i zrobię kolejny raz za kilka dni.

    Odpowiedz
  40. Anonim

    14 lipca 2016 at 18:09

    przepraszam, a to na początku ma wyrosnąć woda z cukrem na tych drożdżach ? zawsze myslałem że to trzeba mąke dodać żeby ciasto urosło

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      14 lipca 2016 at 18:14

      Dziś jest tak wiele kombinacji przepisów, że mnie nie zdziwi już nic 🙂
      W tym przepisie łączymy drożdże z cukrem i wodą, by wyrosły 🙂

      Odpowiedz
      • Anonim

        20 lipca 2016 at 16:44

        drożdże woda i cukier nie spowoduje wyrośnięcia, dopiero po dodaniu mąki i zrobieniu zaczynu, trzeba piec codziennie pieczywo by wiedzieć takie rzeczy ale nie omieszkam spróbować tej wersji, a nuż mi się spodoba:)

        Odpowiedz
        • Niepieprz

          20 lipca 2016 at 18:36

          Proponuję najpierw zrobić i dopiero później komentować 🙂

          Odpowiedz
        • Anonim

          30 lipca 2016 at 14:26

          Nieprawda, drożdże ruszą i bez mąki

          Odpowiedz
          • Marek

            7 marca 2017 at 18:46

            mi nie ruszyły, gdzie zrobiłem błąd? :)30g drożdży, 3 łyżki ciepłej wody i szczypta cukru…

      • Anonim

        23 sierpnia 2016 at 15:15

        Czy patelnia musi byc jakas np.teflonowa czy na zwykłej ciasto sie przyklei. dodam ze jestem w trakcie tworzenia pizzy ;D

        Odpowiedz
        • Niepieprz

          23 sierpnia 2016 at 15:27

          Najlepsza byłaby taka do której nic nie przywiera 🙂

          Odpowiedz
  41. Cookis

    14 lipca 2016 at 12:37

    Świetny pomysł 🙂

    Odpowiedz
  42. Anonim

    14 lipca 2016 at 11:54

    A na patelnie juz bez oleju? I pieczarki dojda pod przyjryciem?

    Odpowiedz
    • Niepieprz

      14 lipca 2016 at 12:13

      Ciasto na suchą patelnię 🙂 A pieczarki i inne składniki są ok, bo wcześniej je podsmażamy 🙂

      Odpowiedz

Moja strona używa ciasteczek.