Pizza z patelni

4/5 - (448 ocen)
Pizza z patelni? Tak, to możliwe :) Pizza z patelni ma zarówno spore grono wielbicieli, jak i jej przeciwników. Oczywiście, każdy ma prawo do swojej opinii i niech tak zostanie :) Z mojej strony, mogę Was zapewnić, że pizza przygotowana na patelni smakuje wybornie, nie odbiega od tradycyjnej pizzy z pieca, czy piekarnika. Jej ciasto ( i w tym miejscu za przepis na ciasto dziękuję Helenie z bloga walijskiepichcenie ) jest bardzo puszyste, mięciutkie i smaczne. Sama, robiąc ją po raz pierwszy, byłam pod wrażeniem, że na patelni można uzyskać tak obłędnie puszyste ciasto. Polecam pizzę z patelni, która na pewno Was nie zawiedzie, a może okazać się świetną alternatywą dla osób, które piekarnika nie posiadają, lub akurat nie mają ochoty go odpalać ;)

Składniki:

Spód:

  • 30g drożdży świeżych
  • 2-2,5 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 3 łyżki oleju
  • szczypta cukru
  • 1 łyżeczka soli

Moje dodatki:

  • szynka pokrojona w paski
  • garść tartego sera żółtego
  • kilka pieczarek
  • cebula
  • mozzarella
  • sól, pieprz, oregano

Sos pomidorowy:

  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, oregano

Przygotowanie:

  1. W małej miseczce rozkruszamy drożdże, dodajemy szczyptę cukru i 3 łyżki ciepłej wody. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia drożdży, odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. ( W tym czasie przygotowujemy sos i dodatki do pizzy, obsmażając każdy z nich osobno, lub ewentualnie razem ).
  2. Kontynuujemy ciasto: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy olej, resztę wody , sól i zaczyn z drożdży.
  3. Ciasto wyrabiamy na gładką masę, do momentu kiedy stanie się puszyste i elastyczne. Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy na 25-30min. do wyrośnięcia.
  4. Po tym czasie podsypujemy ciasto odrobiną mąki i wałkujemy na placek wielkości patelni ( moja miała średnicę 28cm ). Przekładamy spód pizzy na patelnię i pod przykryciem, na małym ogniu ” smażymy ” przez 3-4 minutki.
  5. Przewracamy na drugą stronę, smarujemy sosem, wykładamy dodatki z przyprawami. Przykrywamy pokrywką na 5 minut, aż ser z wierzchu się roztopi i pizza będzie puszysta.

Udostępnij przepis

Pinterest

Sprawdź te przepisy

Tagliatelle Carbonara
Pizza z chleba
Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami
Szybkie, lekkie leczo bez cukinii
Gulasz z piersi kurczaka
Zupa w 10 minut! Krem z mrożonego groszku
Soczysta pierś z kurczaka
Żurek z tłuczonymi ziemniakami

Pizza z patelni

Pizza z patelni to szybki i łatwy przepis kulinarny. W kategorii Obiad znajdziesz więcej ciekawych i łatwych przepisów. Pizza z patelni zdecydowanie polecam każdemu.

Smakowało? Napisz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *



100 komentarzy

  1. Alina

    11 miesięcy temu

    Super!

  2. Marlena

    1 rok temu

    Fajna polecam 🙂

  3. Aga

    1 rok temu

    Ile wychodzi porcji

  4. Helena

    2 lata temu

    Robiłam,przepyszna?♥️

  5. Marta

    2 lata temu

    Przepis rewelacyjny ! Właśnie zajadamy pyszną pizzę z patelni z ulubionymi dodatkami i sosem mocno-czosnkowym ?❤

  6. Aneta

    2 lata temu

    Czy smaruje olejem patelnię przed wyłożeniem ciastem ???

  7. Magda

    3 lata temu

    Robię często od długiego czasu jak chce coś na szybko, rodzina uwielbia

  8. Gosia

    3 lata temu

    Pizza wychodzi obłędna?? nie myślałam, że takie cudo na patelni można zrobić. Lepsza niż z niejednej pizzerii?

  9. Waclawa

    3 lata temu

    Polecam !!!

  10. Krzysztof

    4 lata temu

    Dzięki

  11. narviczek

    4 lata temu

    najlepszy przepis na świecie ciasto mięciutkie i pyszne

  12. Martynka

    4 lata temu

    Pyszne polecam ?

  13. Kinia

    4 lata temu

    Obleśne

    • Lola♥️

      4 lata temu

      Obleśne?! Hahaha
      Wczoraj zrobiłam pierwszy raz, dziś powtórka ♥️ Doskonały przepis ! Dziękuję i pozdrawiam.

    • Gosia

      3 lata temu

      Chyba chciałaś napisać obłędne, ?

  14. Anonim

    4 lata temu

    A ser mozzarella z solanki czy zwykły?

  15. Anya

    4 lata temu

    Super przepis. Zrobiłam z podwójnej porcji i wyszły 3 pizze +1 malutka. Pierwszą porcję ciasta dałam za dużą i musiałam dłużej ją trzymać na petalni. Im cieńsze ciasto tym lepsza. Polecam, wszystkim domownikom smakowało ?

  16. Marzena

    5 lat temu

    Pyszna pizza takiego przepisu szukałam 🙂

    • Niepieprz

      5 lat temu

      Marzena, bardzo się cieszę, że pizza smakowała. Zapraszam po więcej 🙂
      Pozdrawiam ?

  17. Kasiek

    5 lat temu

    Czy pizza wyjdzie z mąki pszennej pełnoziarnistej?

    • Niepieprz

      5 lat temu

      Kasiek, wyjdzie na mące pełnoziarnistej 🙂 Ewentualnie ilość potrzebnej ciepłej wody, może się zmienić minimalnie 🙂

      Pozdrawiam Cię gorąco, Justyna

      P.S. Za kilka dni pojawi się przepis na pizzę z płatków owsianych 🙂

  18. Beata

    5 lat temu

    Przepyszna wszystkim bardzo smakuje 😉

  19. Janina

    5 lat temu

    Kiedy daje się ser mozarella bo zabieram się do robienia

    • Niepieprz

      5 lat temu

      Janina, ser dajesz w ostatnim kroku, wraz z pozostałymi składnikami 🙂

      Pozdrawiam gorąco,
      Justyna

  20. zaharik

    5 lat temu

    ale serio wyjdzie? bo ostatnio kupiłam w lidlu taką gotową mrożoną pizzę, co niby można na patelni i niestety nie końca wyszła, taka lekko zakalcowata i od tamtej pory mam wątpliwości

    • Niepieprz

      5 lat temu

      Zaharik, ta pizza z patelni wychodzi smaczna, wypróbuj przepis, może trafi i do Twojego serca jako alternatywa dla prawdziwej pizzy z pieca 🙂
      Koniecznie poczytaj też komentarze pod przepisem, sporo osób dzieli się swoimi spostrzeżeniami, a nawet i zdjęciami 🙂
      Pozdrawiam Cię gorąco i jeśli zdecydujesz się na pizzę, koniecznie daj znać jak smakowała 🙂

  21. magda

    6 lat temu

    najlepsze pizza z patelni jaka robilam !

  22. Paula

    6 lat temu

    Hey, dzięki za pomysłowy przepis. Chciałabym zapytać czy jest jakieś remedium. I dla patelni która ma przywieranie w naturze? Czy trochę oleju? Czy ryzykować?

    • Niepieprz

      6 lat temu

      Paula, moim patentem na przywierającą patelnię ( nie tylko przy pizzy, ale i podczas smażenia kotletów ) jest wycięcie odpowiedniego do patelni kształtu papieru do pieczenia i wyłożenia nim spodu patelni 😉 i nic nie przywiera :*

      Pozdrawiam Cię!

  23. Aga

    6 lat temu

    Pychaaa ! Najlepsza i łatwa w przygotowaniu 🙂 godna polecenia 🙂

  24. Magda

    6 lat temu

    Najlepsza pizza ! Ludzie w domu spokoju nie dają tak uwielbiają ! i bardzo krótko się robi POLECAM !! <3

  25. Pela

    6 lat temu

    Właśnie wyrabiam ciasto ? Jestem ciekawa efektu ?

  26. Paulina

    6 lat temu

    Robilam dzisiaj tylko pieklam w piekarniku.
    Z ciasta tak jak Pani napisala, upieklam dwie na cienkim ciescie bo takie wolimy. Byly przepyszne, naprawde polecam,. Dziekuje bardzo

    • Niepieprz

      6 lat temu

      Paulina, bardzo się cieszę, że pizza smakowała 🙂
      Pozdrawiam Cię gorąco :*

    • Monika

      6 lat temu

      jaka temperatura i czas pieczenia w piekarniku? 🙂

      • Niepieprz

        6 lat temu

        Monika, jeśli chciałabyś upiec pizzę w piekarniku to zawsze na najwyższej temperaturze ( 200-250st. ), około 15 minut, w zależności od grubości ciasta 🙂

  27. pat_klo

    6 lat temu

    Jakby to powiedzieć …naprawdę działa i smakuje tak samo jakbym piekla w piekarniku. Polecam!!! PS. Dla osób mających płytę indukcyjna rozgrzać patelnie i nie na małym tzw ogniu bo będzie zakalec???

    • Niepieprz

      6 lat temu

      Pati, bardzo się cieszę, że pizza smakowała 🙂
      Przy okazji Sylwestra, życzę Ci dobrego nowego roku :*

  28. Karo

    7 lat temu

    Jutro będzie moje pierwsze podejście do tego przepisu. Trochę się boję, że pizza nie wyjdzie, ponieważ mam tylko jedną paczuszkę drożdży instatnt, ale co tam, zaryzykuję ;).

  29. Wiola

    7 lat temu

    Wyszła pyszna !dzięki za przepis !?

  30. Anonim

    7 lat temu

    Pyszna , zrobiłam , zjadłam , polecam☺️

  31. Ala

    7 lat temu

    Pyszna i szybka ? cała rodzinka zachwycona ?

  32. Aga

    7 lat temu

    Super pizza, dzięki za przepis 🙂

  33. Anonim

    7 lat temu

    I TAK BEZ JAJKA ?

  34. Kruczysław

    7 lat temu

    Póki co moja ulubiona pizza, a właściwie ciasto na pizzę, bo dodatki mam inne. Piekę ją w piekarniku, bo jakoś tak… wolę, ale jak mi piekarnik zabiorą, t spróbuje też na patelni, bo jest… PYSZNA!!:)

  35. Małgosia

    7 lat temu

    Super przepis.właśnie zrobiłam. Smaczna jest ta pizza. Dzięki: )

  36. fpu

    7 lat temu

    Bardzo fajny przepis, ale zajmuje więcej czasu. Zwłaszcza podpiekanie z obydwu stron.

  37. Łukasz

    7 lat temu

    Niestety autor wprowadza w błąd. Osobiście zajęło mi to nie 55 minut, a 120 minut, więc 2 godziny. Szybciej bym poszedł do biedronki i kupił jakąś pizzule za dyche i tez bym się najadł.

  38. Anna

    7 lat temu

    Fantastyczny przepis. Zawsze mi się udaje, w pól godz mozna zrobic pizzę. W moim wydaniu to kukurydza, zolta papryka, pieczarki, czarne oliwki 🙂

    • Niepieprz

      7 lat temu

      Aniu, bardzo się cieszę ?
      Tak narobiłaś mi smaka na pizzę, że u mnie też dzisiaj będzie ?
      A może tak przygotuję ją z piekarnika i też zaszaleję z dodatkami ??
      Pozdrawiam Cię ?

  39. Anonim

    7 lat temu

    bunt piekarnika, a pizza i tak jest:) dziękuję 🙂

  40. Zuzia

    7 lat temu

    Pizza idealna!

    • Niepieprz

      7 lat temu

      Zuzia, Twoja wyszła na prawdę idealna! Wygląda obłędnie ?
      Co to za ser na wierzchu tak pięknie się rozpuścił ?

      • Zuzia

        7 lat temu

        Morski wpadł mi pod rękę ?

  41. Barbara

    7 lat temu

    Super przepis. Jestem pod wrażeniem. Lepsza niż z pizzerii.

  42. Robert

    7 lat temu

    Udała się za pierwszym razem. ” Tadek niejadek” zjadł całą.

    • Niepieprz

      7 lat temu

      Robert, fantastycznie 🙂 Cieszę się podwójnie 🙂

  43. Karolina

    7 lat temu

    A drozdze jakie? 30g swiezych czy instant?

  44. Kinia

    7 lat temu

    Pizza najlepsza jaką w życiu jadłam,dzieci stwierdzily ze nawet lepsza niż zamówiona z pizzerni.ten przepis juz jest zanotowany w moim notatniku kucharskim.

    • Niepieprz

      7 lat temu

      Kinia, bardzo się cieszę, że pizza Wam posmakowała 🙂
      Opinia dzieci jest tutaj bezcenna 🙂

  45. Anonim

    7 lat temu

    Pomocy ciasto robi się wodniste

    • Niepieprz

      7 lat temu

      Na jakim etapie przygotowania jesteś ?

    • Pielu

      6 lat temu

      Moje też wyszło wodniste, dodawałam mąki do skutku – zobaczymy co wyjdzie 😀

  46. kasia

    7 lat temu

    mam pytanie, a te mozarrele to kiedy włożyć?

    • Niepieprz

      7 lat temu

      Kasiu, wszystkie dodatki układamy po wstępnym podsmażeniu, przewróceniu i posmarowaniu sosem ciasta.

  47. Paulina

    8 lat temu

    Ciasto smażone na patelni przypomina racuchy, których nie lubię. Przepis stanowi wyjątek w momencie braku dostępu do piekarnika. Treść usunięta ze względu na reklamę
    Wystawiam szczerą opinię

  48. Aga

    8 lat temu

    Pizza robiona na spontanie, dałam to co miałam w lodówce. Ale główną role gra tu zdecydowanie ciasto. Jest super. Wyszły mi aż 3 pizze, jedna na grubszym spodzie, a 2 na cienkim. Rodzinka była zachwycona smakiem a także tym, że na patelni można wyczarować pizze :D. Dziękuję za przepis 😉

    • Niepieprz

      8 lat temu

      Aga, Twoja pizza wygląda niesamowicie apetycznie! Narobiłaś mi ochoty na taką 🙂
      Bardzo się cieszę, że pizza smakowała i udało Ci się zaskoczyć rodzinkę 🙂
      Pozdrawiam :*

  49. Klaudia

    8 lat temu

    A czy na nieteflonowej patelni, takiej zwykłej, wyjdzie?

    • Niepieprz

      8 lat temu

      Jeśli patelnia nie ma tendencji do nadmiernego przywierania to wyjdzie spokojnie 🙂

  50. Anonim

    8 lat temu

    Pizza wyszla mi super robie juz trzeci raz

    • Niepieprz

      8 lat temu

      Następnym razem koniecznie pochwal się zdjęciem, Anonimie 🙂

  51. Paulina

    8 lat temu

    Świetny przepis! Łatwo, prosto i przepysznie. Dziękuję 🙂

  52. Ewa

    8 lat temu

    czy suche drożdże mogą być?

    • Niepieprz

      8 lat temu

      Pewnie, że tak 🙂

      • Ola

        7 lat temu

        Ile trzeba dodać suszonych drożdży?

        • Niepieprz

          7 lat temu

          Ola, zazwyczaj przyjmuje się zasadę 25 gramów drożdży świeżych = 7 gramów drożdży instant

  53. Sabina

    8 lat temu

    Świetny przepis. Uwielbiam domową pizze ale takiej jeszcze nie robiłam 🙂

  54. Hrabina w kuchni

    8 lat temu

    Muszę koniecznie spróbować takiej z patelni. Potwierdzam, że drożdże łączone z cukrem i ciepłą wodą też ładnie wyrosną, chociaż osobiście wolę zaczyn z dodatkiem mąki 🙂

  55. Anonimek

    8 lat temu

    Wspaniała! Robiłem ją na kolację i zrobię kolejny raz za kilka dni.

  56. Anonim

    8 lat temu

    przepraszam, a to na początku ma wyrosnąć woda z cukrem na tych drożdżach ? zawsze myslałem że to trzeba mąke dodać żeby ciasto urosło

    • Niepieprz

      8 lat temu

      Dziś jest tak wiele kombinacji przepisów, że mnie nie zdziwi już nic 🙂
      W tym przepisie łączymy drożdże z cukrem i wodą, by wyrosły 🙂

      • Anonim

        8 lat temu

        drożdże woda i cukier nie spowoduje wyrośnięcia, dopiero po dodaniu mąki i zrobieniu zaczynu, trzeba piec codziennie pieczywo by wiedzieć takie rzeczy ale nie omieszkam spróbować tej wersji, a nuż mi się spodoba:)

        • Niepieprz

          8 lat temu

          Proponuję najpierw zrobić i dopiero później komentować 🙂

        • Anonim

          8 lat temu

          Nieprawda, drożdże ruszą i bez mąki

          • Marek

            7 lat temu

            mi nie ruszyły, gdzie zrobiłem błąd? :)30g drożdży, 3 łyżki ciepłej wody i szczypta cukru…

      • Anonim

        8 lat temu

        Czy patelnia musi byc jakas np.teflonowa czy na zwykłej ciasto sie przyklei. dodam ze jestem w trakcie tworzenia pizzy ;D

        • Niepieprz

          8 lat temu

          Najlepsza byłaby taka do której nic nie przywiera 🙂

  57. Cookis

    8 lat temu

    Świetny pomysł 🙂

  58. Anonim

    8 lat temu

    A na patelnie juz bez oleju? I pieczarki dojda pod przyjryciem?

    • Niepieprz

      8 lat temu

      Ciasto na suchą patelnię 🙂 A pieczarki i inne składniki są ok, bo wcześniej je podsmażamy 🙂