Pizza z patelni

5
Ocena
55 minut
Czas przygotowania
Justyna

Pizza z patelni? Tak, to możliwe
Zapewne wiele osób myśli sobie teraz, że co to za pizza, że to jakiś placek, a nie pizza, że to nie smakuje i tak dalej…
Pizza z patelni ma zarówno spore grono wielbicieli, jak i jej przeciwników. Oczywiście, każdy ma prawo do swojej opinii i niech tak zostanie
Z mojej strony, mogę Was zapewnić, że pizza przygotowana na patelni smakuje wybornie, nie odbiega od tradycyjnej pizzy z pieca, czy piekarnika.
Jej ciasto ( i w tym miejscu za przepis na ciasto dziękuję Helenie z bloga walijskiepichcenie ) jest bardzo puszyste, mięciutkie i smaczne.
Sama, robiąc ją po raz pierwszy, byłam pod wrażeniem, że na patelni można uzyskać tak obłędnie puszyste ciasto.

Polecam pizzę z patelni, która na pewno Was nie zawiedzie, a może okazać się świetną alternatywą dla osób, które piekarnika nie posiadają, lub akurat nie mają ochoty go odpalać

Swoją pizzę przygotowałam na patelni o śr.28cm
Z podanej ilości składników możemy przygotować jedną pizzę na grubszym cieście, lub dwie na cienkim

– Justyna

Składniki:

  • Spód:

  • 30g drożdży świeżych

  • 2-2,5 szklanki mąki pszennej

  • 3/4 szklanki ciepłej wody

  • 3 łyżki oleju

  • szczypta cukru

  • 1 łyżeczka soli

  • Moje dodatki:

  • szynka pokrojona w paski

  • garść tartego sera żółtego

  • kilka pieczarek

  • cebula

  • mozzarella

  • sól, pieprz, oregano

  • Sos pomidorowy:

  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego

  • 2 ząbki czosnku

  • sól, pieprz, oregano

Przygotowanie:

  • W małej miseczce rozkruszamy drożdże, dodajemy szczyptę cukru i 3 łyżki ciepłej wody. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia drożdży, odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.

  • ( W tym czasie przygotowujemy sos i dodatki do pizzy, obsmażając każdy z nich osobno, lub ewentualnie razem ).

  • Kontynuujemy ciasto: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy olej, resztę wody , sól i zaczyn z drożdży.

  • Ciasto wyrabiamy na gładką masę, do momentu kiedy stanie się puszyste i elastyczne. Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy na 25-30min. do wyrośnięcia.

  • Po tym czasie podsypujemy ciasto odrobiną mąki i wałkujemy na placek wielkości patelni ( moja miała średnicę 28cm ).

  • Przekładamy spód pizzy na patelnię i pod przykryciem, na małym ogniu ” smażymy ” przez 3-4 minutki.

  • Przewracamy na drugą stronę, smarujemy sosem, wykładamy dodatki z przyprawami. Przykrywamy pokrywką na 5 minut, aż ser z wierzchu się roztopi i pizza będzie puszysta.

57 komentarzy
  1. Jutro będzie moje pierwsze podejście do tego przepisu. Trochę się boję, że pizza nie wyjdzie, ponieważ mam tylko jedną paczuszkę drożdży instatnt, ale co tam, zaryzykuję ;).

    0
  2. Póki co moja ulubiona pizza, a właściwie ciasto na pizzę, bo dodatki mam inne. Piekę ją w piekarniku, bo jakoś tak… wolę, ale jak mi piekarnik zabiorą, t spróbuje też na patelni, bo jest… PYSZNA!!:)

    5
  3. Zdjęcie przepisu

    Bardzo fajny przepis, ale zajmuje więcej czasu. Zwłaszcza podpiekanie z obydwu stron.

    5
  4. Niestety autor wprowadza w błąd. Osobiście zajęło mi to nie 55 minut, a 120 minut, więc 2 godziny. Szybciej bym poszedł do biedronki i kupił jakąś pizzule za dyche i tez bym się najadł.

    0
  5. Zdjęcie przepisu

    Fantastyczny przepis. Zawsze mi się udaje, w pól godz mozna zrobic pizzę. W moim wydaniu to kukurydza, zolta papryka, pieczarki, czarne oliwki

    5
    • Aniu, bardzo się cieszę ?
      Tak narobiłaś mi smaka na pizzę, że u mnie też dzisiaj będzie ?
      A może tak przygotuję ją z piekarnika i też zaszaleję z dodatkami ??
      Pozdrawiam Cię ?

      0
  6. Pizza najlepsza jaką w życiu jadłam,dzieci stwierdzily ze nawet lepsza niż zamówiona z pizzerni.ten przepis juz jest zanotowany w moim notatniku kucharskim.

    5
  7. Ciasto smażone na patelni przypomina racuchy, których nie lubię. Przepis stanowi wyjątek w momencie braku dostępu do piekarnika. Treść usunięta ze względu na reklamę
    Wystawiam szczerą opinię

    3
  8. Zdjęcie przepisu

    Pizza robiona na spontanie, dałam to co miałam w lodówce. Ale główną role gra tu zdecydowanie ciasto. Jest super. Wyszły mi aż 3 pizze, jedna na grubszym spodzie, a 2 na cienkim. Rodzinka była zachwycona smakiem a także tym, że na patelni można wyczarować pizze :D. Dziękuję za przepis

    5
    • Aga, Twoja pizza wygląda niesamowicie apetycznie! Narobiłaś mi ochoty na taką
      Bardzo się cieszę, że pizza smakowała i udało Ci się zaskoczyć rodzinkę
      Pozdrawiam :*

      0
  9. Muszę koniecznie spróbować takiej z patelni. Potwierdzam, że drożdże łączone z cukrem i ciepłą wodą też ładnie wyrosną, chociaż osobiście wolę zaczyn z dodatkiem mąki

    0
  10. przepraszam, a to na początku ma wyrosnąć woda z cukrem na tych drożdżach ? zawsze myslałem że to trzeba mąke dodać żeby ciasto urosło

    0
      • drożdże woda i cukier nie spowoduje wyrośnięcia, dopiero po dodaniu mąki i zrobieniu zaczynu, trzeba piec codziennie pieczywo by wiedzieć takie rzeczy ale nie omieszkam spróbować tej wersji, a nuż mi się spodoba:)

        0
      • mi nie ruszyły, gdzie zrobiłem błąd? :)30g drożdży, 3 łyżki ciepłej wody i szczypta cukru…

        0
      • Czy patelnia musi byc jakas np.teflonowa czy na zwykłej ciasto sie przyklei. dodam ze jestem w trakcie tworzenia pizzy ;D

        0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *