Mini ptysie z kremem budyniowym

4.1/5 - (151 ocen)
Przepis na mini ptysie, po brzegi wypełnione kremem budyniowym. Słodkie mini przekąski, idealne na jeden kęs.

Składniki:

Ptysie:
  • 1 szklanka wody
  • 125g masła/margaryny
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 4 jajka
Krem budyniowy:
  • 500ml mleka
  • 2 budynie waniliowe
  • 3 łyżki cukru
  • 200g masła/margaryny

Przygotowanie:

Ptysie:

  1. W garnku z grubym dnem gotujemy wodę z masłem/margaryną. Na gotującą się już wodę z tłuszczem, wsypujemy mąkę, energicznie mieszając, by całość się nie przypaliła.
  2. Ciasto jest gotowe, gdy odchodzi od ścianek i ma szklisty wygląd.
  3. Zdejmujemy garnek z ognia, odstawiamy do przestygnięcia.
  4. Ostudzone ciasto miksujemy z jajkami, dodając je stopniowo, po jednym. Ciasto jest gotowe, kiedy ma jednolitą konsystencję.
  5. Przekładamy ciasto do worka cukierniczego z okrągłą końcówką.
  6. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wyciskamy porcje ciasta, wielkości orzecha laskowego, w odstępach (ciasto mocno rośnie).
  7. Ptysie wkładamy do nagrzanego do 200st. piekarnika i pieczemy przez około 20-30 minut, upieczone wyciągamy na talerze, lub kratkę do studzenia, studzimy.

Krem budyniowy:

  1. 1,5 szklanki mleka doprowadzamy w garnku do wrzenia, a w pozostałej połowie szklanki mleka, rozprowadzamy 2 proszki budyniu z 3 łyżkami cukru.
  2. Na wrzące już mleko, wlewamy budyń i energicznie mieszamy, aż zgęstnieje. Odkładamy do przestygnięcia.
  3. Miękkie masło ucieramy mikserem na puch, dodając stopniowo po łyżce zimnego budyniu, aż do całkowitego jego wykorzystania.
  4. Kiedy masa będzie gładka i jednolita, to znak, że jest gotowa do nadziewania.
  5. Krem przekładamy do worka cukierniczego z długą końcówką do nadziewania i napełniamy wszystkie ptysie.
  6. Na koniec ptysie oprószamy cukrem pudrem i podajemy najlepiej od razu, gdyż ciasto z czasem będzie robiło się miękkie od kremu.

Udostępnij przepis

Pinterest

Sprawdź te przepisy

Placki na maślance z jabłkami i nasionami chia
Szarlotka na kruchym cieście
Bułeczki drożdżowe z rabarbarem i truskawkami
Śnieżny Puch
Placuszki z kaszy manny
Ciasto czekoladowe
Kruche rogaliki z powidłami śliwkowymi
Kruche ciasteczka migdałowe

Mini ptysie z kremem budyniowym

Mini ptysie z kremem budyniowym to szybki i łatwy przepis kulinarny. W kategorii Desery i napoje znajdziesz więcej ciekawych i łatwych przepisów. Mini ptysie z kremem budyniowym zdecydowanie polecam każdemu.

Smakowało? Napisz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *



5 komentarzy

  1. Gg

    1 rok temu

    Nigdy więcej nie zrobię za duzo roboty nie warte smaku

  2. Weronika

    3 lata temu

    Może być

  3. Jnb

    3 lata temu

    Liczyłam na krem budyniowy własnej roboty, a nie z torebki…

  4. Anonim

    4 lata temu

    Bardzo miś smakowało jak zrobiłam i bardzo mi się podoba ten przepis i jest łatwy jeszcze nigdy nie robiłam czegoś tak łatwego .??????????????????????

  5. Magda

    4 lata temu

    Moim zdaniem w kremie jest za dużo masła, połowa by wystarczyła. Poza tym ok :-).